Μείωση εξαγωγών, αύξηση λιανικών πωλήσεων σε ένδυση-κλωστοϋφαντουργία

Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα μεγέθη στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023. Η κύρια αιτία ήταν η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού. Ειδικότερα, o δείκτης παραγωγής σημείωσε μείωση 10,7% στην ένδυση και 0,5% στην κλωστοϋφαντουργία. Λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 18%. Σε αξία, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο δεκάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 1,56 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ το 2022.

Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 22% και ανήλθαν σε 747 εκατ. ευρώ, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία, οι εξαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 9,5% και ανήλθαν σε 442 εκατ. ευρώ. Τέλος οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, σημείωσαν πτώση 18,7% και ανήλθαν σε 368 εκατ. ευρώ. Στις εισαγωγές, καταγράφηκε επίσης μείωση κατά 8,5%. Η μείωση στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ανήλθε σε 5,8%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 8,7% και σε αξία διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 12% στο δεκάμηνο και ανήλθαν σε αξία σε 2,65 δισ. ευρώ από 2,35 δισ. ευρώ το 2022.

 

Skroutz: Πώς κινήθηκαν οι εορταστικές online αγορές

Το Skroutz κατέγραψε την online αγοραστική κίνηση κατά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (10-22/12/2023) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (11-23/12/2022). Φέτος οι online αγορές στο Skroutz Marketplace αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο κατά το προηγούμενο έτος, ενώ η μεγαλύτερη online αγοραστική κίνηση σημειώθηκε τη Δευτέρα 18/12, κατά την οποία το ύψος των παραγγελιών ξεπέρασε τις 45.000. Η μέση τιμή του καλαθιού έφτασε τα 67 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,51% σε σχέση με πέρυσι. Ως προς τις κατηγορίες προϊόντων που επέλεξαν οι καταναλωτές, τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις σημείωσε η κατηγορία «Ανδρικές μπλούζες» (108,58%), δείχνοντας την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών στην κατηγορία Μόδα του Skroutz. Η λίστα με τις top 10 κατηγορίες προϊόντων με τις περισσότερες πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο 2023 περιλαμβάνει:

1. Θήκες Κινητών
2. Κινητά Τηλέφωνα
3. Ειδικά Συμπληρώματα Διατροφής
4. Βιταμίνες
5. Επιτραπέζια Παιχνίδια
6. Bluetooth Handsfree
7. Κρέμες Προσώπου
8. Sneakers
9. Προστασία Οθόνης Κινητών
10. Παιχνίδια Lego

Αξιοσημείωτο είναι ότι και για τις χριστουγεννιάτικες αγορές οι καταναλωτές επέλεξαν shopping on-the-go με αγορές μέσω του Skroutz app και τις επισκέψεις στο app να αυξάνονται κατά 24,5%.

 

«Skin Life Changers», νέα καμπάνια από τη La Roche-Posay

Η La Roche-Posay λανσάρει τη νέα της digital καμπάνια «Skin Life Changers», η οποία βασίστηκε στο διεθνές concept του brand «For All Skin Life Changers». Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι έχουμε μια ιστορία, το ίδιο και το δέρμα μας», σκοπός της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, οι ουλές, αλλά και τις δερματικές παθήσεις που προκύπτουν στους ογκολογικούς ασθενείς έπειτα από τις θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου.

Δύο δισ. άνθρωποι στον κόσμο παλεύουν καθημερινά με δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και το πώς βλέπουν τον εαυτό τους και το δέρμα τους. Αυτήν την αλήθεια μοιράζονται οι πρωταγωνιστές της καμπάνιας: ο ηθοποιός και brand ambassador της La Roche-Posay Αντίνοος Αλμπάνης, που μίλησε για τις επιπτώσεις που είχαν οι θεραπείες, για την καταπολέμηση του λεμφώματος, στο δέρμα του, η αθλήτρια με αμαξίδιο Γεωργία Καλτσή, που μοιράστηκε την ιστορία της σχετικά με τα εγκαύματα και τις ουλές που προκλήθηκαν στο σώμα της από τροχαίο ατύχημα και o Youtuber Δημήτρης Μπακαλιάνος, γνωστός και ως Nerzhul, που εξομολογήθηκε το πρόβλημα της ακμής που αντιμετώπισε στην εφηβεία του. Η καμπάνια επικοινωνείται μέσα από digital κανάλια αλλά και από τα προσωπικά profiles των πρωταγωνιστών σε Instagram και TikTok.

 

Εγκαίνια για νέα καταστήματα Cosmos Sport και JD Sports

Δύο νέα καταστήματα εγκαινίασε ο όμιλος της JD Sports τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο αποτελεί ένα υπερσύγχρονο κατάστημα-ορόσημο για την Cosmos Sport στη Γλυφάδα, που άνοιξε τις πόρτες του με ένα μεγάλο Opening Event, με DJ Set, free mocktails & healthy foods, games και εκπλήξεις. Δημοσιογράφοι, influencers και αθλητές επισκέφτηκαν το κατάστημα, άνω των 1000 τ.μ., και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη νέα, πιο sport-driven φιλοσοφία που υιοθετούν πλέον τα Cosmos Sport. Ο Μιχάλης Τσικνάκης, CEO της Cosmos Sport, δήλωσε: «Το νέο κατάστημα στη Γλυφάδα αποτελεί για εμάς ορόσημο, αφού έρχεται να επισφραγίσει τη νέα «Lead with Performance» στρατηγική μας.

Είναι φανερό ότι τα Cosmos Sport αποκτούν πλέον μια νέα προσέγγιση, εστιάζοντας στις sport/performance κατηγορίες και ειδικότερα στο running, basketball & training. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια αναβαθμισμένη καταναλωτική εμπειρία σε κάθε σημείο επαφής με τον πελάτη, παρέχοντας περισσότερα από 30.000 αθλητικά είδη από πάνω από 180 top sport brands. Γενικότερα, επενδύουμε διαρκώς σε ένα συνδυαστικό μοντέλο φυσικού και ηλεκτρονικού καναλιού πώλησης, μέσα από καινοτόμες omnichannel υπηρεσίες με γνώμονα πάντα την ευελιξία και την ταχύτητα».

Το δεύτερο κατάστημα είναι το νέο JD Sports στον Πύργο του Πειραιά, το πρώτο κατάστημα που τίθεται σε λειτουργία στον Πύργο. Το νέο κατάστημα, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., βρίσκεται στο ισόγειο και σε τμήμα του πρώτου ορόφου και εστιάζει στις τελευταίες Street Fashion συλλογές sneakers και sportswear. Η εταιρεία υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες διοργανώνοντας ένα μεγάλο opening party. Μάλιστα, την ημέρα του opening, ο Πύργος ντύθηκε συμβολικά στα κίτρινα χρώματα των JD, ενώ πολλές φορές φωτιζόταν και με το λογότυπο του brand.

Ο Μιχάλης Τσικνάκης, CEO της Cosmos Sport, δήλωσε: «Το νέο κατάστημα ήταν εξαρχής στο επίκεντρο του δυναμικού πλάνου επενδύσεών μας λόγω της καίριας θέσης του. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό κατάστημα υψηλών προδιαγραφών, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο product portfolio καθώς και στο customer experience, καλύπτοντας τις απαιτητικές ανάγκες των νεαρότερων γενιών (Gen Z και Gen Α)». Στο νέο κατάστημα οι φίλοι του street fashion έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια αναβαθμισμένη καταναλωτική εμπειρία με μεγάλη ποικιλία από τα πιο γνωστά brands (Nike, Adidas, TNF ) και τις τελευταίες συλλογές τους, καθώς και exclusive labels όπως Hoodrich και Supply & Demand.

 

Δύο βραβεία για το eshop της Gant στα e-Volution Awards

Η Gant, σε συνεργασία με τη Sleed, διακρίθηκε με δυο Bronze βραβεία στις κατηγορίες Best in Fashion & Luxury και Best Use of Data Insights & Marketing Analytics, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των e-Volution Awards που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στο Grand Hyatt, παρουσία άνω των 500 στελεχών της αγοράς. «Η Gant είναι μια εταιρεία που καθοδηγείται από μια απλή ιδέα – Ποτέ μη σταματάς να μαθαίνεις.

Μέσα, λοιπόν, από το πάθος μας για μάθηση και τη διαρκή αναζήτηση των νέων τάσεων και αναγκών της αγοράς, Gant και Sleed βρέθηκαν στις νικητήριες θέσεις. Τα συγκεκριμένα βραβεία αποδεικνύουν τη σημαντική προσπάθεια μας και αναδεικνύουν την επιτυχία και αποδοτικότητα που διατηρήσαμε για ακόμη μια χρονιά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη του brand και περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της μάρκας. Τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης Gant διατίθενται στην Ελλάδα από τον όμιλο Notos Com Holdings. Τα e-Volution Awards διοργανώθηκαν για 13η χρονιά από την Boussias Events και τις υποψηφιότητες αξιολόγησε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από 68 καταξιωμένα στελέχη από όλη την Ελλάδα.

«Στον αέρα» νέα καμπάνια της Jack & Jones από τη Webjar

Η νέα τηλεοπτική καμπάνια του διεθνούς brand ανδρικής ένδυσης Jack & Jones, του ομίλου Bestseller, είναι «στον αέρα» από τις 4 Ιανουαρίου με μήνυμα «Be your own trendsetter».
Η κύρια ιδέα πίσω από το τηλεοπτικό σποτ, που φέρει την υπογραφή της διαφημιστικής εταιρείας Webjar, επικεντρώνεται στο concept πως το αληθινό στυλ δεν έχει ανάγκη από avatars, emojis και tags. Μακριά από τον συνεχή digital θόρυβο των social media, το αυθεντικό στυλ δεν «μετράει» likes αλλά cool vibes, τρολάρει τα trolls, κάνει unfollow τα κλισέ και «ανεβάζει» διάθεση με αυτοπεποίθηση. Η καμπάνια έχει ως βασικό επικοινωνιακό μέσο την τηλεόραση. Παράλληλα, περιλαμβάνει social media και programmatic channels, με στόχο την αύξηση του brand awareness της Jack & Jones και, κατ’ επέκταση, του μεριδίου αγοράς της. Η κύρια ταινία της καμπάνιας είναι σε παραγωγή της Beez Productions και σκηνοθέτης είναι ο Μιχάλης Γιγιντής.

 

Με 100% vegan συνθέσεις η The Body Shop

H The Body Shop ανακοίνωσε ότι έγινε το πρώτο παγκόσμιο brand ομορφιάς που κατάφερε να κάνει 100% vegan τις συνθέσεις από όλα τα προϊόντα της σε όλες τις σειρές για το πρόσωπο, το σώμα, τα μαλλιά, αρώματα και makeup- όλη η γκάμα προϊόντων της έχει πιστοποιηθεί από τη The Vegan Society. Η εταιρεία πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει το 2021, όταν ήδη το 60% των προϊόντων της έφερε το σήμα The Vegan Society. Ο Ian Bickley, Chief Executive Officer της The Body Shop, αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι η vegan ομορφιά έχει σημασία για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δουλέψαμε ακούραστα για να πετύχουμε αυτό το τεράστιο και σημαντικό ορόσημο. Ήμαστε η πρώτη εταιρεία ομορφιάς που αγωνίστηκε κατά των δοκιμών ενάντια σε ζώα στα καλλυντικά. Ήμαστε το πρώτο major παγκόσμιο brand ομορφιάς που χρησιμοποίησε στα αρώματά μας cruelty-free musk.

Τώρα πετύχαμε άλλη μια παγκόσμια πρωτιά». Όπως αναφέρθηκε, η The Body Shop ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης προϊόντων ομορφιάς που ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στις δοκιμές σε ζώα στα καλλυντικά το 1989. Ο αγώνας συνεχίζεται για την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα στα καλλυντικά, ενώ για τη The Body Shop, μια πλήρως vegan σειρά προϊόντων είναι το επόμενο ορόσημο στην cruelty-free ομορφιά. Η The Vegan Society αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο ιδανικό πρότυπο στη vegan πιστοποίηση σε πολλούς κλάδους. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι εξαιρετικά διεξοδική, με σχολαστική αξιολόγηση κάθε προμηθευτή και κατασκευαστή πρώτων υλών εντός του καταλόγου των προϊόντων. Για τη The Body Shop, αυτό σήμαινε ότι πάνω από 4.000 συστατικά έπρεπε να επικυρωθούν για να φέρουν τη vegan σφραγίδα πάνω από 1.000 προϊόντα.