Ο Antoine Arnault παραιτείται από τη θέση του CEO της Berluti

Η LVMH ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Antoine Arnault θα παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της πολυτελούς μάρκας Berluti, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο Jean-Marc Mansvelt, τωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της Chaumet, θα αναλάβει τον ρόλο στην παρισινή εταιρεία κατασκευής υποδημάτων και δερμάτινων ειδών. «Είμαι πολύ χαρούμενος και αρκετά συγκινημένος που καλωσορίζω τον Jean-Marc ως τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου Berluti, βασιζόμενος στις αξίες της κομψότητας, της τόλμης και του μοναδικού savoir-faire», δήλωσε ο Arnault. Παράλληλα με τον ανασχηματισμό, ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε ότι ο Charles Leung, Διευθύνων Σύμβουλος της μάρκας κοσμημάτων Fred, θα αναλάβει CEO της Chaumet. Ο αντικαταστάτης του Leung θα βρεθεί εσωτερικά.

Ο μεγαλύτερος γιος του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH Bernard Arnault, Antoine Arnault, διορίστηκε επικεφαλής της Berluti το 2011 και την ίδια χρονιά, η Berluti κυκλοφόρησε την πρώτη συλλογή έτοιμων ενδυμάτων υπό την ηγεσία του. Πιο πρόσφατα, η Berluti ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι θα σχεδιάσει τις στολές της τελετής έναρξης των θερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για τις γαλλικές ομάδες, ενώ ο Arnault πιστώνεται με τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας χορηγίας των Ολυμπιακών Αγώνων αξίας 150 εκατ. ευρώ από την LVMH, η οποία ανακοινώθηκε αρχικά τον Ιούλιο. Ο Arnault θα παραμείνει πρόεδρος της Berluti, πέραν του ρόλου του ως πρόεδρος της πολυτελούς μάρκας Loro Piana, Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Christian Dior SE και επικεφαλής επικοινωνίας και εικόνας της LVMH.

(Πηγή: Fashion Network)

 

«Η διαφάνεια είναι το storytelling πίσω από κάθε δράση μας»

Η Η&Μ είναι ένας διεθνής κολοσσός του retail, με δραστηριότητα σε πάνω από 70 αγορές, με αντίστοιχες πολιτισμικές προκλήσεις. Πώς καταφέρνει να ενσωματώνει τις αρχές του D&I στη στρατηγική της, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και στην προϊοντική προσφορά της; Η Anne Wu, Επικεφαλής για θέματα Διαφορετικότητας & Συμπερίληψης στην Η&Μ διεθνώς, μιλάει για το πώς η διαφάνεια ορίζει το «storytelling» της εταιρείας και εξηγεί πώς το αξιακό της σύστημα θεμελιώνεται σε 4 βασικούς πυλώνες.

Fashion Daily: Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε ότι είναι ανάγκη για μία εταιρεία να είναι πιο συμπεριληπτική;

Είναι μία τάση; Μία βαθιά ανθρωπιστική ανάγκη; Ένας τρόπος για περισσότερα κέρδη; Πώς αλληλεπιδρούν όλα αυτά και πώς ενσωματώνονται σε μια στρατηγική D&I; Annie Wu: Σίγουρα δεν πρόκειται για τάση, καθώς ο κόσμος γίνεται μικρότερος και η ποικιλομορφία, με διάφορους τρόπους, αναγνωρίζεται και συζητείται. Επομένως, αποτελεί αναγκαιότητα για κάθε επιχείρηση, ιδίως για μία επιχείρηση που έρχεται σε επαφή πελάτες. Η συμπερίληψη περιλαμβάνεται εδώ και χρόνια στις αξίες μας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επισημοποιηθεί περισσότερο. Δεν είναι τάση. Θα πρέπει να είναι αυτό που πρέπει να κάνει κάθε εταιρεία, για να διασφαλίσει επίσης ότι μπορεί να προσλάβει τους σωστούς εργαζομένους στο μέλλον. Σήμερα, όταν ψάχνει κανείς για δουλειά, αναζητά εταιρείες με αξίες με τις οποίες συμφωνεί.

Ποια είναι η θέση του D&I στη συνολική business στρατηγική της H&M;

Η D&I βρίσκεται συνολικά στον οργανισμό της Η&Μ: Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε μόδα για τους πελάτες μας και στις περισσότερες από 70 αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής μας, από τους ανθρώπους που είμαστε και τους συνεργάτες μας, μέχρι τα προϊόντα και τις εμπειρίες των πελατών μας στο διαδίκτυο και στα καταστήματα, αλλά και στις κοινότητες στις οποίες ζούμε και τις οποίες υπηρετούμε.

Υπάρχει κάποιος πυλώνας D&I στον οποίο δίνετε μεγαλύτερη έμφαση;

Στη συνολική παγκόσμια στρατηγική μας, έχουμε 4 πυλώνες: Άνθρωποι, Επιχειρήσεις, Κοινότητα και Διαφάνεια. Πρέπει να εστιάζουμε σε όλους αυτούς ταυτόχρονα. Η αφετηρία είναι πάντα οι άνθρωποι. Μία από τις βασικές αξίες της εταιρείας μας είναι το «πιστεύουμε στους ανθρώπους», και για μένα αυτό τα λέει όλα. Αν δεν τους δοθούν ίσες ευκαιρίες, πώς θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και να συμβάλλουν στη μελλοντική επιτυχία μίας εταιρείας; Εμείς είμαστε, επίσης, μία εταιρεία που έρχεται σε επαφή με τον καταναλωτή. Οι πελάτες μας μας λένε τι θέλουν και τι περιμένουν, οπότε αυτό που οι πελάτες βιώνουν και νιώθουν όταν βλέπουν τα ρούχα μας, όταν βρίσκεται στα καταστήματά μας ή όταν ψωνίζουν στο διαδίκτυο, είναι εξίσου σημαντικό. Και τέλος, το ποιοι είμαστε μέσα στην κοινότητα, πώς ανταποδίδουμε και παραμένουμε μέρος της, πώς συμβάλλουμε στον αντίκτυπο και τον σκοπό που έχει η εταιρεία μας στο σύνολό της. Η διαφάνεια είναι το storytelling πίσω από όλα αυτά.

Οι έρευνες δείχνουν μία στενή σχέση μεταξύ της D&I και των κερδών μίας εταιρείας. Τι ισχύει γαι εσάς;

Ως παγκόσμια μάρκα μόδας που δραστηριοποιείται σε 70+ αγορές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζονται με ίσες ευκαιρίες για να εξασφαλίσουμε τόσο ότι έχουμε αφοσιωμένους συναδέλφους, αλλά και για τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Οι πελάτες μας πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται στους συναδέλφους μας, στα προϊόντα μας (μέγεθος και εφαρμογή), στα μοντέλα μας στις καμπάνιες κ.ά. Διαφορετικά, γιατί να θέλουν να ψωνίσουν από εμάς;

Η H&M έχει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε πολλές διαφορετικές χώρες. Πώς καταφέρνετε να εφαρμόσετε μία απρόσκοπτη στρατηγική D&I;

Είναι φυσικά μία πρόκληση, αλλά είμαστε θεμελιωμένοι στις αξίες μας και στη φιλοδοξία μας να αντιμετωπίζουμε όλους τους εργαζομένους μας δίκαια και ισότιμα. Επίσης έχω μεγάλο σεβασμό στο γεγονός ότι, είμαστε μία παγκόσμια εταιρεία μόδας που δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 αγορές, με πολλές πολιτισμικές διαφορές.
Έχουμε μία παγκόσμια στρατηγική με τους τέσσερις τομείς εστίασης που συζητήσαμε, και μέσω αυτής εμπιστεύομαι τις επιμέρους αγορές να αποφασίσουν τι είναι εφαρμόσιμο σε αυτές. Γιατί ισχύει αυτό που λέτε: η ποικιλομορφία και η συμπε- ρίληψη έχει τόσες έννοιες όσες είναι και οι χώρες.

Η συμπερίληψη ισχύει και για τα προϊόντα σας; Έχετε ήδη μία συλλογή plus-size, αλλά τι γίνεται με άλλες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία;

Αναζητούμε πάντα το πώς μπορούμε να είμαστε πιο συμπεριληπτικοί στα προϊόντα μας, τόσο όσον αφορά στο μέγεθος όσο και στις ειδικές συλλογές ή προσαρμογές. Έχουμε πειραματιστεί με διάφορες συλλογές στο παρελθόν, όπως σχέδια για «όλες τις ικανότητες», και θα συνεχί- σουμε να το κάνουμε.

Ένδυση-υπόδηση, κοσμήματα και ομορφιά επιλέγουν οι Έλληνες στην Black Friday

Η Klarna, η κορυφαία παγκοσμίως υπηρεσία πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, συγκέντρωσε πληροφορίες από την πρόσφατη έρευνά της για τις αγοραστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών κατά τη φετινή Black Friday. Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Nepa, συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 καταναλωτές από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η μελέτη της Klarna δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της Black Friday (77% σε σύγκριση με 70% σε όλες τις χώρες συνολικά). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69% των καταναλωτών σκοπεύει να επενδύσει σε αγορές υψηλής αξίας, μεταξύ των οποίων τα κοσμήματα. Η κατηγορία κοσμήματα & αξεσουάρ μάλιστα είναι η μόνη στην οποία το φυσικό κατάστημα υπερτερεί έναντι του ηλεκτρονικού ως το προτιμώμενο για αγορά.

Αναφορικά με τις δαπάνες, το 39% των καταναλωτών θα αγοράσει μόνο ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά, ενώ μόνο το 5% δήλωσε ότι μπορεί να καταλήξει να ξοδέψει πάρα πολλά στις εκπτώσεις της Black Friday. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (47%) δήλωσαν ότι θα αγοράσουν προϊόντα που θα αγόραζαν ούτως ή άλλως, αλλά σε φθηνότερη τιμή. Τα κορυφαία προϊόντα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι καταναλωτές είναι τα ηλεκτρονικά είδη (55%), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (52%) και τα προϊόντα ομορφιάς (25%).

Νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας για τα εμπορικά της Lamda Development

Νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας σε 9μηνη βάση πέτυχε ο όμιλος της Lamda Development. Τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών του Ομίλου για το 9μηνο παρουσίασαν κέρδη 35,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,9 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2022. Οι κυριότεροι παράγοντες που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα το 2023 είναι τα εμπορικά κέντρα, το Designer Outlet Athens, οι Μαρίνες Φλοίσβου και Αγ. Κοσμά και το έργο στο Ελληνικό.

Όσον αφορά στα Εμπορικά Κέντρα, ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα (14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα) και των εσόδων στάθμευσης (21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας). Τα κέρδη 61,6 εκατ. ευρώ αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ σε εννεάμηνη βάση (αύξηση 15% έναντι των κερδών 53,8 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση για τα 3 Εμπορικά Κέντρα το Εννεάμηνο 2022). Όσον αφορά στο Designer Outlet Athens, η θετική συνεισφορά του είναι 7,8 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA για το 9μηνο, έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ το 9μηνο για περίοδο 2 μηνών).

Το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) του Ομίλου για το 9μηνο 2023 εμφάνισε κέρδη 76,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 121% έναντι των κερδών 34,8 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2022. Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, για το 9μηνο 2023 παρουσίασαν ζημία 6,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 55,2 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2022.
Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων, συμπεριλαμβανομένου του Designer Outlet Athens αυξήθηκαν 28% στα 61,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας σε εννεάμηνη βάση. Ανά εμπορικό κέντρο, το EBITDA του The Mall Athens το 9μηνο αυξήθηκε κατά 19%, του Golden Hall κατά 12%, του Mediterranean Cosmos κατά 13% και του Designer Outlet Athens κατά 28%.