Στο στόχαστρο αναλυτών οι marketing επενδύσεις της LVMH

Οι μετοχές της LVMH, που σημείωσαν ρεκόρ τιμής πρόσφατα, έπεσαν την Παρασκευή καθώς αναλυτές εξέφρασαν απογοήτευση για τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας, παρά την αύξηση πωλήσεων το δ’ τρίμηνο. Ο γαλλικός κολοσσός πολυτελών αγαθών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ενισχύθηκαν κατά 9%, καθώς οι καταναλωτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έκαναν σημαντικές αγορές την εορταστική περίοδο, εξισορροπώντας εν μέρει και τις απώλειες από την Κίνα.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εστίασαν στα «επίπεδα» που κινήθηκαν τα περιθώρια κέρδους. Αναλυτές της Credit Suisse για παράδειγμα αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη στη διατήρηση ή/και την αύξηση της marketing δαπάνης στο δεύτερο μισό του οικονομικού της έτους, παρά τη μετριοπαθή αύξηση του τζίρου. Ο Chief Financial Officer του ομίλου, Jean Jacques Guiony, δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι, ο όμιλος θα διατηρήσει τις marketing επενδύσεις του το β’ μισό, σε επίπεδο 30% υψηλότερο από την προηγούμενη χρονιά, παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη στον τζίρο, εξηγώντας ότι δεν αναμενόταν τόσο μεγάλη πτώση στις δραστηριότητες στην Κίνα τον Δεκέμβριο.

(Πηγή: Reuters)

Μεγάλες απώλειες για τα κέρδη της Η&Μ

Η αποχώρηση της H&M από τη Ρωσία οδήγησε σε πτώση τα κέρδη της H&M το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους της αλυσίδας, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 821 εκατ. σουηδικές κορώνες (79,7 εκατ. δολάρια), έναντι 6,26 δισ. κορώνες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 86,9%.

Όπως εξήγησε η εταιρεία «τα χαμηλά κέρδη το δ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, εξηγείται βασικά από αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες, την απώλεια των κερδών της Ρωσίας και το κόστος του προγράμματος περιορισμού κόστους και αύξησης της αποτελεσματικότητας που υλοποιούμε». Όσον αφορά στο νέο οικονομικό της έτος, η H&M δήλωσε επίσης ότι οι πωλήσεις μεταξύ 1ης και 25 Δεκεμβρίου, αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς- εξαιρουμένης της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 9% σε τοπικό νόμισμα.

Οι πωλήσεις στο νέο μας οικονομικό έτος ξεκίνησαν καλά, δήλωσε η CEO της H&M Group, Helena Helmersson. «Οι εξωτερικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι δύσκολοι, ωστόσο βρισκόμαστε στην κατάλληλη κατεύθυνση. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις μας και τις βελτιωτικές κινήσεις μας, υπάρχει καλή πιθανότητα για το 2023 να είναι μία χρονιά αυξημένων πωλήσεων και ενισχυμένης κερδοφορίας. Επιπλέον, ο στόχος επίτευξης διψήφιου λειτουργικού περιθωρίου για το 2024 παραμένει», συμπλήρωσε.

(Πηγή:Reuters)

Νέα NFT καμπάνια λανσάρει η Yves Saint Laurent Beauty

Η Yves Saint Laurent Beauty λανσάρει σήμερα διεθνώς μία web3 καμπάνια δύο μερών, για να γιορτάσει το λανσάρισμα του Black Opium le Parfum. Η καμπάνια «Black Opium: The Night is Ours» από τη Wunderman Thompson France και τον συνεργάτη της τεχνολογίας, Arianee, λανσάρεται με ένα αποκλειστικό drop NFTs που ονομάζεται «YSL Beauty Night Blocks», αποτίνοντας φόρο τιμής στον ένα χρόνο δημιουργίας του Black Opium le Parfum.

Για την YSL Beauty, τα NFTs δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς έχει χτίσει ήδη μία κοινότητα από 24.000 κατόχους NFT από προηγούμενα drops. Η νέα καμπάνια έχει ως στόχο να έρθει κοντά με την κοινότητά της αλλά παράλληλα να συγκεντρώσει πόρους για την καμπάνια της ενάντια στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, καθώς κατά τη δεύτερη φάση αυτής της καμπάνιας, όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των NFTs θα διατεθούν για το πρόγραμμα Abuse is Not Love. Τα NFTs θα δίνονται στο online κατάστημα yslbeauty.com στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Αυστραλία με την αγορά του αρώματος Black Opium.

 

Επιστροφή στα basics από τη Stradivarius

Η Stradivarius επιστρέφει στα basics, λανσάροντας µια νέα συλλογή που περιλαµβάνει καθηµερινά ενδύµατα που µπορούν να προσφέρουν πολλούς συνδυασµούς. Το χαλαρό κοµψό στυλ που προτείνει η συλλογή περιλαµβάνει καθηµερινά ρούχα που εστιάζουν στην απλότητα των άνετων και ζεστών υφασµάτων και «κλειδί» είναι να συνδυαστούν µε τον σωστό τρόπο. Η ουσία αυτής της αισθητικής, που επιστρέφει το 2023, έγκειται στην εύρεση της σωστής ισορροπίας αναµειγνύοντας ρούχα µε διαφορετικές σιλουέτες και στυλ στο ίδιο ντύσιµο, όπως για παράδειγµα ένα πλισέ παντελόνι µε ένα τζιν πουκάµισο, ένα πλεκτό φόρεµα µε ένα λευκό πουκάµισο ή µε ένα ζευγάρι loafers. Όπως είναι γνωστό, η Stradivarius ανήκει στον όµιλο της Inditex.

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι πωλήσεις του Safilo Group

Το 1 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι πωλήσεις του ιταλικού ομίλου γυαλιών οράσεως και ηλίου Safilo, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του, και σημειώνοντας αύξηση του τζίρου κατά 4,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, χάρη στις επιδόσεις τόσο των δικών του όσο και των brands που παράγει και διανέμει μέσω licensing. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο 1,08 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 969,6 εκατ. ευρώ το 2021, ελαφρώς υψηλότερα από τον στόχο του 1 δισ. ευρώ που αποκάλυψε η εταιρεία τον Αύγουστο.

Η Ευρώπη παρέμεινε το 2022 το κλειδί για την ανάπτυξή μας, αναφέρει η Safilo, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικές αγορές και οι αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της στην Τουρκία και την Πολωνία συνεισέφεραν σε ανάπτυξη 12%. Τα ιδιόκτητα brands του ομίλου σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι πωλήσεις της Carrera ξεπέρασαν κατά πολύ τα προ-πανδημίας επίπεδα. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 24% στα 101 εκατ. ευρώ, ωστόσο το περιθώριο κέρδους παρέμεινε στο 9,4%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες του 10% της εταιρείας.

 

Ο Sabato De Sarno, νέος Creative Director του οίκου Gucci

Ο Sabato De Sarno είναι ο νέος creative director του οίκου Gucci, διαδεχόμενος τον Alessandro Michele που αποχώρησε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Το πρώτο του show θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου. Ο De Sarno, ο οποίος θα αναφέρεται στον Πρόεδρο και CEO του οίκου, Marco Bizzarri, ξεκίνησε την καριέρα του στον οίκο Prada το 2005, μετακινήθηκε στον Dolce & Gabbana, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στον οίκο Valentino το 2009, όπου ανέλαβε θέσεις αυξημένης ευθύνης, με τελική αυτή του fashion director, υπεύθυνος τόσο για τις ανδρικές όσο και για τις γυναικείες συλλογές.

O Marco Bizzarri δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη βαθιά του κατανόηση και εκτίμηση για τη μοναδική κληρονομιά Gucci, o Sabato θα ηγηθεί της δημιουργικής μας ομάδας με ξεχωριστά όραμα που θα βοηθήσει να γράψουμε το επόμενο συναρπαστικό κεφάλαιο, ενισχύοντας το κύρος του Οίκου και αξιοποιώντας την πλούσια κληρονομιά του. Από τη μεριά του, ο De Sarno δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που αναλαμβάνω τον ρόλο του Δημιουργικού Διευθυντή του οίκου Gucci. Είμαι περήφανος που εντάσσομαι σε έναν Οίκο με τόσο μοναδική ιστορία και κληρονομιά, ο οποίος υποστηρίζει και τιμά τις αξίες στις οποίες πιστεύω κι εγώ».

(Πηγή: WWD)

 

Euromonitor: Skinification και βιωσιμότητα, βασικά ζητούμενα και στο μακιγιάζ

Τις κορυφαίες τάσεις στο make-up αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η έρευνα της Euromonitor International, «Voice of the Consumer: Beauty Survey 2022», η οποία υπογραμμίζει τις βασικές ευκαιρίες για καινοτομία, ανάπτυξη και consumer engagement εντός της κατηγορίας του μακιγιάζ. Το 2022, η καταναλωτική δαπάνη σε καλλυντικά μακιγιάζ (προϊόντα με χρώμα) ξεκίνησε να αυξάνεται, επανακτώντας την αξία που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια των lockdowns, οι καταναλωτές μείωσαν τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ, με το 52% να υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποίησε καθόλου μακιγιάζ το 2020. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρά στο 49% τις δύο επόμενες χρονιές, διεθνώς. Παρόλ’ αυτά, το μακιγιάζ δεν φαίνεται ότι θα επιστρέψει στη συχνότητα χρήσης που είχε πριν την πανδημία, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι επιλέγουν πιο φυσικά looks και λιγότερη χρήση του.

Το 2022 μάλιστα το ποσοστό αυτό άγγιξε το 56%, αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το 2021. Το ποσοστό των καταναλωτών που λέει ότι δεν φοράει καθόλου μακιγιάζ μειώθηκε κατά 5%, σηματοδοτώντας μία σταδιακή επιστροφή στη χρήση, ιδίως στην Gen Z, ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην ίδια τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Πλέον, οι καταναλωτές αποζητούν περισσότερο από ποτέ τα πολυχρηστικά προϊόντα, που προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη, σε αντίθεση με τη ρουτίνα πολλών σταδίων που ακολουθούσαν πριν την πανδημία.

Μία σημαντική τάση είναι επίσης το skinification και στο μακιγιάζ, καθώς αυξάνεται η έγνοια των καταναλωτών για την υγεία της επιδερμίδας, παράλληλα με την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση της ομορφιάς με το wellness. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, συστατικά τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα σε premium προϊόντα, όπως η Βιταμίνη C, το SPF και το υαλουρονικό οξύ, εντάσσονται πλέον σε προϊόντα mass και budget, με brands όπως MUA, L’Oréal και Maybelline να λανσάρουν foundations και primers που προάγουν την υγεία της επιδερμίδας μέσα από αυτά τα συστατικά. Μία άλλη μεγάλη τάση είναι το clean και green beauty, η οποία όμως δεν είναι απλά προτίμηση, αλλά προσδοκία για τους καταναλωτές. Το θέμα της βιωσιμότητας τίθεται στο επίκεντρο τόσο για τα brands όσο και για τους καταναλωτές, με τις προσδοκίες γύρω από τη διαφάνεια στην παραγωγή και τα συστατικά να εντάσσονται και στην κατηγορία του μακιγιάζ.