Οι κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν luxury στη χώρα τους

Παρόλο που το άνοιγμα των κινεζικών συνόρων δημιούργησε προσδοκίες στους οίκους luxury αγαθών σε σχέση με την αναθέρμανση της ζήτησης στη διεθνή αγορά του luxury retail, εντούτοις οι κινέζοι καταναλωτές φαίνεται ότι προς το παρόν επιλέγουν να αγοράζουν στη χώρα τους, και συγκεκριμένα στο tax-free νησί Hainan. Με αφορμή τις διακοπές της πρωτοχρονιάς, την Τετάρτη για παράδειγμα, χιλιάδες ταξιδιώτες στην πόλη Sanya στο νησί Hainan γέμισαν ασφυκτικά το εμπορικό κέντρο CDF Mall, για να αγοράσουν καλλυντικά και τσάντες.

Τα luxury brands και οι retailers προσδοκούν ότι ένα κύμα τουρισμού από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα φέρουν ισχυρές πωλήσεις το 2023, παράλληλα με την εξομάλυνση του θέματος της πανδημίας. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της luxury καταναλωτικής δαπάνης θα μείνει εντός Κίνας, παρόλο που οι κινέζοι καταναλωτές μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα. Και αυτό γιατί, εν μέσω της πανδημίας οι κινέζοι καταναλωτές εξοικειώθηκαν με το να αγοράζουν πολυτελή αγαθά στη χώρα τους.

Βιώσιμη μόδα στο Παρίσι από Epson και Yuima Nakazato

Η Epson συνεργάστηκε με τον διάσημο Ιάπωνα σχεδιαστή μόδας Yuima Nakazato και την ομώνυμη μάρκα του για την Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής Άνοιξη-Καλοκαίρι 2023 στο Παρίσι. Εκτός από τη χρήση της ψηφιακής εκτύπωσης υφασμάτων της Epson, ο οίκος υλοποίησε ορισμένες δημιουργίες του με τη βοήθεια μιας νέας και πιο βιώσιμης διαδικασίας που μπορεί δυνητικά να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής υφασμάτων.

Η τεχνολογία ξηρών ινών της Epson, η οποία χρησιμοποιείται ήδη εμπορικά για την ανακύκλωση χαρτιού γραφείου και η οποία δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου νερό, προσαρμόστηκε για την παραγωγή εκτυπώσιμων μη υφασμένων υφασμάτων από χρησιμοποιημένα ρούχα. Η νέα διαδικασία παραγωγής υφασμάτων παρουσιάστηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο της τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Epson και του οίκου Yuima Nakazato και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη δημιουργία αντικειμένων κατά τη διάρκεια της επίδειξης του οίκου στο Palais de Tokyo στις 25 Ιανουαρίου.

Το ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από υλικό που δημιουργήθηκε από μεταχειρισμένα ρούχα από την Αφρική, τον προορισμό πολλών ρούχων που καταλήγουν στα σκουπίδια από άλλες περιοχές του κόσμου. Ο Nakazato επισκέφθηκε την Κένυα, όπου συνέλεξε περίπου 150 κιλά υλικών ένδυσης που είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια και προορίζονταν για τις χωματερές ρούχων που βρήκε εκεί. Στη συνέχεια, η Epson εφάρμοσε τη διαδικασία ξηρών ινών για την παραγωγή πάνω από 50 μέτρων νέου μη υφασμένου υφάσματος με επαναχρησιμοποιημένες ίνες, μερικά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωση με μελάνια pigment με την τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης Monna Lisa της Epson.

 

Η Σίλια Κριθαριώτη παρουσίασε τη συλλογή Couture στην Εβδομάδα Μόδας Παρισιού

H Σίλια Κριθαριώτη παρουσίασε την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, στη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού, στο Pavillon Cambon Capucines την Couture Συλλογή της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023. H συλλογή με τίτλο «Time to Shine» άντλησε έμπνευση από την Αφρική και τα ταξίδια της σχεδιάστριας εκεί. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 350 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι δημοσιογράφοι μόδας από όλον τον κόσμο, όπως η Sarah Harris και ο Richard Dennan, celebrity stylists, όπως ο στυλίστας της Zendaya, Law Roach, προσωπικότητες της μόδας, όπως η Anna Dello Russo, η Σοφία Χατζηπαντελή, η αφρόκρεμα της κοσμικής Αθήνας και η οικογένεια της σχεδιάστριας. Παράλληλα, το show παρακολούθησαν μέσω Instagram live περισσότεροι από 30.000 unique viewers. Για τις ανάγκες του show, ο χώρος είχε μετατραπεί σε τροπικό δάσος, με πυκνή βλάστηση και μεγάλα δέντρα να ορίζουν το catwalk.

Η συλλογή περιελάμβανε δημιουργίες με έντονα χρώματα, ενώ φτερά, ταφτάδες ζωγραφισμένοι στο χέρι και animal prints σε φίνα υφάσματα ολοκλήρωναν τα looks. Φορέματα cocktail και mini dresses, καφτάνια και deux pieces κεντημένα στο χέρι με πολύτιμες πέτρες, κοράλια και χάντρες σε απροσδόκητους χρωματικούς συνδυασμούς παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο catwalk. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Σίλια Κριθαριώτη στηρίζει το Tema Ghana Charity Foundation, την πρωτοβουλία που στόχο έχει να αλλάξει τη μοίρα των παιδιών της Γκάνας για να καταφέρουν να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν.

Νέα συλλογή ρολογιών από τη Swarovksi

Για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 23, η Swarovski παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία στυλ στην νέα της συλλογή ρολογιών, από το κλασσικό στυλ της σειράς Swarovski Attract, μέχρι τα έντονα σχέδια της Dextera, τον κομψό μινιμαλισμό της Octea Nova και το καινοτόμο ρολόι μενταγιόν της Curiosa. Όπως και τις προηγούμενες σεζόν, πολλά από τα νέα σχέδια είναι εμπνευσμένα από τα κοσμήματα Swarovski.

Αυτή την σεζόν, τα ρολόγια Dextera και Curiosa μοιράζονται τη χαρακτηριστική μορφή και το πνεύμα των υφιστάμενων σειρών κοσμημάτων της εταιρείας. Η Swarovski διαθέτει περισσότερα από 125 χρόνια καινοτομίας και savoir-faire στα ρολόγια της. Μαζί με τους μηχανισμούς Swiss-Made και τα υλικά των πλέον υψηλών προδιαγραφών, οι κρυστάλλινες διακοσμήσεις κάνουν τα ρολόγια να ξεχωρίζουν και αποτίουν φόρο τιμής σε μία μοντέρνα μηχανική κληρονομιά. Η νέα συλλογή ρολογιών της Swarovski θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα αλλά και στην ιστοσελίδα της swarovski.com.

«Be your own Boss», νέα καμπάνια από την Boss

H Boss λανσάρει την καμπάνια Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023, η οποία εστιάζει στο motto «Be your own Boss» και μας εμπνέει να αγκαλιάσουμε τις πλήρεις δυνατότητές μας και να ζήσουμε τη ζωή με τους δικούς μας όρους, με αυτοπεποίθηση, στυλ και ένα όραμα που βλέπει προς το μέλλον. Στην καρδιά της εκστρατείας παρουσιάζονται έξι ταλέντα από διάφορους τομείς που μοιράζονται τις ιστορίες καταγωγής τους, προσφέροντας έμπνευση: Το super model Naomi Campbell, ο τραγουδιστής Maluma, το super model Gigi Hadid, ο ηθοποιός Lee Minho, ο TikToker Khaby Lame και ο τενίστας Matteo Berrettini.

Κάθε ένα από αυτά τα διάσημα ταλέντα ξεπέρασε εμπόδια και προσωπικούς αγώνες για να γίνει “αφεντικό του εαυτού του”. Ο φωτογράφος Mikael Jansson απαθανάτισε τις ιστορίες τους προς τον θρίαμβο. Η καμπάνια θα υποστηριχθεί περαιτέρω από μια ολιστική προσέγγιση σε διάφορα κανάλια, όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από αναρτήσεις ενός ευρέος φάσματος προσωπικοτήτων, αλλά και με outdoor διαφημίσεις. Οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να συμμετάσχουν με ένα ειδικό Instagram φίλτρο μέσω του οποίου θα μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες σχετικά με το πως κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους για να γίνουν το “Boss του εαυτού τους”.

Από πού αγοράζουν οι έλληνες καταναλωτές είδη μόδας και καλλυντικά;

Υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ παρουσιάστηκαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας για το omnichannel λιανεμπόριο αποκαλύπτοντας πώς ο νέος καταναλωτής, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, το αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο χωρίς να διαχωρίζει το φυσικό από το ψηφιακό. Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Τα 7 top must-know insights για το σύγχρονο λιανεμπόριο» που παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η Ξένια Κούρτογλου της Focus Bari οι Έλληνες καταναλωτές δεν διαχωρίζονται πλέον σε «e-shoppers» και πελάτες φυσικών καταστημάτων, ο «shopper» είναι ένας, και περιμένει από τους οργανισμούς του λιανεμπορίου μια άρτια, ομαλή, ποιοτική και ευχάριστη εμπειρία, όποιο κι αν είναι το σημείο επαφής μαζί του.

Επίσης, το κάθε κανάλι έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, με το online να υπερέχει σε τιμές/προσφορές, εξοικονόμηση χρόνου, ποικιλία εναλλακτικών, ενώ τα φυσικά καταστήματα προσφέρουν πολύ καλό έλεγχο («χειροπιαστό») του προϊόντος, άμεση παραλαβή και την πολύτιμη ανθρώπινη υποστήριξη και επαφή. Οι «Ψηφιακοί Έλληνες» έχουν θέσει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή ενός e-shop τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα αλλά και την εξυπηρέτηση της πλατφόρμας, όπως και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες που θα κάνουν το «αγοραστικό τους ταξίδι» πιο εύκολο και γρήγορο.

Φυσικά καταστήματα και online αγορές
Κοσμήματα, αξεσουάρ, καλλυντικά, ρούχα, υποδήματα, εσώρουχα/πυζάμες/μαγιό, είναι μεταξύ των κατηγοριών που επιλέγουν να ψωνίζουν οι καταναλωτές κυρίως από τα φυσικά καταστήματα, ενώ ρολόγια χειρός, αθλητική ένδυση/υπόδηση, αγοράζουν εξίσου από τα φυσικά καταστήματα και τα online καταστήματα. Όσον αφορά στο είδος καταστήματος που προτιμούν για τις online αγορές τους, κυρίως από επώνυμες αλυσίδες με eshop και φυσικά καταστήματα, που προσφέρουν πολλά διαφορετικά brands αγοράζουν καλλυντικά, ρούχα, αθλητική ένδυση/υπόδηση, εσώρουχα/πυζάμες/μαγιό, κυρίως από καταστήματα Skroutz/Best Price αγοράζουν ρολόγια χειρός, ενώ τόσο από καταστήματα Skroutz όσο και από επώνυμες αλυσίδες ή e-shops επώνυμων brands αγοράζουν μεταξύ άλλων υποδήματα και αθλητικό εξοπλισμό.

Είδος καταστήματος που προτιμούν για τις offline αγορές
Για τις offline αγορές τους, κυρίως από τοπικά καταστήματα αγοράζουν κοσμήματα, αξεσουάρ, υποδήματα, εσώρουχα/πυζάμες/μαγιό, ενώ τόσο από τοπικά καταστήματα όσο και από επώνυμες αλυσίδες αγοράζουν ρολόγια χειρός, καλλυντικά, ρούχα και αθλητική ένδυση/υπόδηση.

Κριτήρια επιλογής ηλεκτρονικού καταστήματος και τρόποι πληρωμής
Η «άρνηση» στο να πληρώσουν κόστος μεταφορικών, παραμένει σημαντικό κριτήριο στην επιλογή ηλεκτρονικού καταστήματος, με τους καταναλωτές πιθανότατα να επιλέγουν καταστήματα που έχουν ελάχιστο όριο αγορών, ώστε να εξασφαλίζονται τα δωρεάν μεταφορικά. Τα δωρεάν μεταφορικά είναι εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο μεταξύ των γυναικών. Η άμεση διαθεσιμότητα είναι το 2ο σημαντικότερο κριτήριο επιλογής, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών 55+.

Ως προς τους τρόπους πληρωμής, η χρήση χρεωστικής κάρτας αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο με σχεδόν 1 στους 2 να την προτιμούν. Όσον αφορά στους άλλους τρόπους πληρωμής, ελάχιστα ενισχυμένη είναι η χρήση πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτα μεταξύ των αντρών, ενώ η αντικαταβολή εμφανίζεται πιο ενισχυμένη μεταξύ των γυναικών με 1 στις 5 να την προτιμάει. Ως προς τις ηλικίες, η αντικαταβολή είναι ενισχυμένη στις νεαρές ηλικίες 18-34, όπου όμως ενισχυμένες είναι και οι εναλλακτικές μέθοδοι πληρωμών, πέρα των καρτών, όπως π.χ. η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. Paypal) και τα e-wallets. Οι eshoppers ηλικιών 65+ παραμένουν μία ειδική κατηγορία, μη αντιπροσωπευτική του ευρύτερου κοινού 65+, καθώς είναι το κοινό που προτιμά λιγότερο την αντικαταβολή, ενώ είναι ενισχυμένη η χρήση πιστωτικής κάρτας.