-->

H Adidas χάνει τη δικαστική μάχη με το luxury brand Thom Browne

Δικαστήριο του Μανχάταν απεφάνθη την Πέμπτη ότι η Adidas δεν κατάφερε να αποδείξει ότι η χρήση ριγών από το luxury brand Thom Browne στα ρούχα του παραβιάζει το trademark της υπογραφής των τριών ριγών του κολοσσού του sportswear. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι παράλληλες γραμμές του luxury brand δεν προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές με τα προϊόντα της Adidas, θέτοντας τέρμα σε δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου. Το luxury brand Thom Browne, μεταξύ άλλων, ισχυρίστςηκε ότι τα σχέδιά του έχουν διαφορετικό αριθμό ριγών.

Εκπρόσωπος της Adidas δήλωσε απογοητευμένος με την απόφαση αλλά τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, άγρυπνα, την πνευματική μας ιδιοκτησία». Η Adidas μήνυσε το νεοϋορκέζικο brand Thom Browne το 2021, για παραβίαση του trademark της. Από το 2008, έχει καταθέσει συνολικά πάνω από 90 μηνύσεις και έχει έλθει σε πάνω από 200 συμβιβαστικές συμφωνίες σε σχέση με το trademark των τριών ριγών.

(Πηγή: Reuters)

Ο οίκος Dior ανοίγει μπουτίκ στην Πορτογαλία

Ο οίκος Dior ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα στη Πορτογαλία, στο κτίριο Alegria One στην εμβληματική λεωφόρο Avenida da Liberdade της Λισαβόνας. Η τριώροφη μπουτίκ θα εκτείνεται σε χώρο 1.050 τ.μ., όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η EastBanc, η εταιρεία real estate που είναι υπεύθυνη για το project Alegria One. Το κτίριο ανήει στον 19ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν η οικία της οικογένειας Keil, ενώ το 1954 πωλήθηκε στην Companhia de Seguros Ultramarina. Το 2007 πέρασε στα χέρια της EastBanc. Το κτίριο, με 7 ορόφους συνολικής έκτασης 2.800 τ.μ., συνδυάζει γραφεία και καταστήματα, ανταποκρινόμενο απόλυτα στις νέες τάσεις της αγοράς.

(Πηγή: Fashion Network)

Η Emma Chamberlain, νέο πρόσωπο της Lanôcme

To fashion icon και entrepreneur Emma Chamberlain είναι το νέο πρόσωπο της Lancôme και η συνεργασία θα ξεκινήσει με μία νέα σειρά στο YouTube, με τίτλο «How do you say beauty in French». Σε τέσσερα επεισόδια, η Chamberlain θα μοιραστεί την οπτική της στο θέμα της αυτοεικόνας, καθώς και το όραμά της για την ομορφιά, καθώς αποκαλύπτει τον κόσμο του skincare και του makeup της μάρκας. Η εν λόγω σειρά αποτελεί μία νέα προσέγγιση για τη Lancôme προς τη δημιουργία πιο engaging περιεχομένου που έχει στόχο τη δημιουργία ψυχαγωγικού και ουσιαστικού online διαλόγου.

(Πηγή: Fashion Network)

Πώς δημιουργείται το αγοραστικό ταξίδι στο fashion ecommerce;

Έρευνα και προτάσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο στη μόδα εξέδωσε η Generation Y. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «η άφιξη της τεχνολογίας στη ζωή μας και η αύξηση του αριθμού των e-shops έχουν αλλάξει ριζικά τα πρότυπα κατανάλωσης πολλών προϊόντων, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τη βιομηχανία της μόδας. Οι εν λόγω μεταβολές αφορούν στα καταναλωτικά πρότυπα και αποτελούν ένα φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα, με κίνδυνο να δούμε τις επιχειρήσεις μας να εξαφανίζονται προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και brands».

Όλες οι μελέτες παγκοσμίως αποδεικνύουν ότι ο τομέας της μόδας, ως η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά, μεταβάλλεται ραγδαία. Μάλιστα, το 2021, ο ίδιος είχε αξία παγκόσμιας αγοράς 795,5 δισ. δολαρίων, ενώ με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 10%, ο κλάδος αναμένεται να φτάσει πάνω από το 1 τρισ. δολάρια έως το 2025.
Σε διεθνές επίπεδο, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 46% των πωλήσεων, με εκτιμήσεις ότι θα αγγίξει το 60% τα επόμενα χρόνια (12% πωλήσεις ρούχων, 11% πωλήσεις παπουτσιών και 8% πωλήσεις αξεσουάρ).

Είναι κάτι τέτοιο αναπόφευκτο; Και τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον των καταστημάτων λιανικής;

«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να δώσουμε μία απόλυτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Η αγορά μετασχηματίζεται και ως εκ τούτου ελίσσεται σε υβριδικές μορφές που ευνοούν τις πωλήσεις σε πολλά κανάλια offline και online ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του καινούριου αυτού μοντέλου που περιγράφεται παραπάνω, θα εξαρτηθεί, όπως πάντα, από την κατανόηση των βασικότερων αναγκών και επιθυμιών του πελάτη», υποστηρίζει η Generation Y στη σχετική ανακοίνωση.

Τι αναζητούν οι ψηφιακοί αγοραστές μόδας
Το πρώτο σημαντικό σημείο που πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε στρατηγική ενός brand αφορά στον νέο κόσμο δυνατοτήτων που ανοίγεται στο κοινό μέσα από το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, μόλις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι δυνητικοί πελάτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκατοντάδες προϊόντα που ταιριάζουν στην αναζήτησή τους. Το εν λόγω «ταξίδι αγοράς» ασκεί τεράστια πίεση στα brands και τα αναγκάζει να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, όχι μόνο ως προς την τιμή, αλλά περισσότερο σε επίπεδο εξυπηρέτησης (χρόνοι παράδοσης, μέθοδοι πληρωμής, κ.λπ.) και υπόσχεσης (σχέση ποιότητας – τιμής, εμπειρία, κ.λπ.).

Εξατομίκευση και επιλογή
Η δύναμη του διαδικτύου εντοπίζεται στη στόχευση και την εξατομίκευση, καθώς όσο καλύτερα δείχνετε πως γνωρίζετε τον πελάτη σας, τόσο πιο εύκολα ο ίδιος θα σας προτιμήσει. Ειδικότερα, προτείνοντάς του εξατομικευμένα προϊόντα και προσφορές ή κάτι ιδιαίτερο που απευθύνεται αποκλειστικά στον ίδιο (π.χ. μια έκπτωση για τα γενέθλιά του), δημιουργείτε μια σχέση μαζί του, απομακρύνοντάς τον από τον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα αυξάνοντας το ROI των επενδύσεων.

Κριτικές πελατών
Οι κριτικές θεωρούνται απαραίτητες για την αύξηση των πωλήσεων και των πελατών. Είτε οι αγορές τους αφορούν σε ένα ταξίδι είτε σε ένα φόρεμα, οι κριτικές και τα σχόλια από τους πελάτες αποτελούν τα θεμέλια των εμπορικών σχέσεων, καθώς μέσα από τις κριτικές οι ίδιοι γνωρίζουν βαθιά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, η εκάστοτε εταιρεία βελτιώνεται και ταυτόχρονα αποκτά έναν πιο πελατοκεντρικό χαρακτήρα. Οι πελάτες χρειάζονται μια ειλικρινή άποψη για το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν και συχνά θα την βρουν μέσα από τα σχόλια των άλλων.

Νόημα και κοινές αξίες
Οι καταναλωτές προσπαθούν όλο και περισσότερο να δώσουν νόημα στις αγορές τους. Ως εκ τούτου, οι επιλογές τους γίνονται όλο και περισσότερο ethical. Ειδικότερα, οι Millennials – και ακόμη περισσότερο οι νεότερες γενιές- επιθυμούν να γνωρίζουν τις αξίες της εταιρείας πίσω από τα προϊόντα. Επομένως, η επένδυση στο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) πρέπει να γίνει μία από τις προτεραιότητες για τις εταιρείες και τα brands.

Πρόγραμμα πιστότητας
Τα προγράμματα πιστότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί αφοσίωση σε μία επωνυμία, μέσω της ανταμοιβής του κοινού με συλλογή εκπτωτικών πόντων και προσφορών με κάθε αγορά.

Τα κοινωνικά δίκτυα
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των καταναλωτών, καθώς εκεί αναζητούν πληροφορίες, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπνέονται για τις επόμενες αγορές τους. Επομένως, είναι σημαντικό τα brands να τροφοδοτούν τακτικά τις σελίδες τους (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn) με ενδιαφέρον και επίκαιρο περιεχόμενο, ώστε να συστήσουν καλύτερα τα προϊόντα, αλλά και τη δυναμική του brand, με στόχο να διεκδικήσουν νέο και ακόμη πιο engaged κοινό.

Τα βίντεο
Tα βίντεο κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού σε σχέση με τα στατικά εικαστικά. Είναι ένας εύκολος και περισσότερο άμεσος τρόπος για τα brands μόδας και όχι μόνο, να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους. Επομένως, προκειμένου να προσελκύσουν πιο γρήγορα νέους πελάτες, προτείνεται στα brands να ενσωματώσουν τα βίντεο όχι μόνο στα social media, αλλά και στο e-shop τους.

Η Μαρία Καραπλή Comms Manager στη Lamda Development

Η Μαρία Καραπλή, μέχρι πρότινος Senior Marketing Associate, New Malls and Ventures της Lamda Development, ανέλαβε τη θέση της Communications Manager του ομίλου. Η Μαρία Καραπλή διαθέτει μια μακρά πορεία στον τομέα της επικοινωνίας, έχοντας συνεργαστεί με την Ogilvy, όπου διετέλεσε Senior Account Manager, PR & Influence, καθώς επίσης και με τα agencies, 47 Purity Street, V+O Group και Grey Group.

Μικρή πτώση στα καλλυντικά στο φαρμακείο

Μικρή πτώση της τάξης του 0,9% σημείωσαν οι πωλήσεις καλλυντικών στα φυσικά φαρμακεία, σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 26/12/22 – 01/01/23, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (27/12/21 – 02/01/22). Συγκεκριμένα, την παραπάνω περίοδο οι πωλήσεις των καλλυντικών μειώθηκαν κατά 6,7 χιλ.τμχ. Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με την περίοδο 27/12/21 – 02/01/22 είναι τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής, τα οποία μειώθηκαν κατά 19,8% (-24,5 χιλ.τμχ.). Υπενθυμίζεται ότι, τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από πάνω από 2.000 φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

 

Το Αthens Μetro Μall δίπλα σε ανθρώπους με ανάγκη

Το Αthens Μetro Μall ανέλαβε πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας, στηρίζοντας το κοινωνικό έργο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, φιλοξενώντας τα καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στον χώρο του. Όλες οι ΜΚΟ είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου για το έργο και τη φιλοσοφία τους. Τα ιδρύματα και οι σύλλογοι που φιλοξενήθηκαν ήταν το Make-A-Wish, το Χαμόγελο του Παιδιού, το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες», η ΕΛΕΠΑΠ, η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρίες «Ερμής», η «Φαιναρέτη», η ένωση εικαστικών φίλων, γονέων και παιδιών με καρκίνο «Η Λάνασσα», ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Θεόφιλος», οι σύλλογοι «Φροντίδα» και «Παιδί και Δημιουργία», καθώς και το «Humanity Greece». Το εμπορικό κέντρο στήριξε, επίσης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου στον οποίο εδρεύει, όπως και των όμορων, συνεισφέροντας στην κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Τέλος, στήριξε έμπρακτα δομές φροντίδας ηλικιωμένων, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Θεοδ. Γιαρμενίτης: Οι πρώτες ύλες, βασικό ζήτημα του κλάδου των καλλυντικών

Για την πορεία του κλάδου των καλλυντικών και τις προκλήσεις του μίλησε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική TV ο Θεόδωρος Γιαρμενίτης, Πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ. Όπως επεσήμανε, ο κλάδος των καλλυντικών πάει καλά, μένοντας σχεδόν αλώβητος από την κρίση, και βοηθούμενος από την κατηγορία της προσωπικής υγιεινής. Βασικό πρόβλημα για τον κλάδο αυτήν την εποχή είναι οι πρώτες ύλες, οι οποίες είναι εισαγόμενες και είναι είτε σε έλλειψη είτε πολύ ακριβές.

Το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά για τα καλλυντικά με τον κλάδο να αγγίζει το 1 δισ. σε τζίρο, νούμερο που γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί και απ’ ό,τι φαίνεται διατηρήθηκε και το 2022. Το μακιγιάζ είναι μία κατηγορία που επανέρχεται δυναμικά και αναπτύσσεται ταχύτατα μετά το πλήγμα που δέχτηκε στα χρόνια του covid. Επίσης, σημαντικό στοίχημα για τον κλάδο αποτελούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Τέλος, για το 2023 ο κος Γιαρμενίτης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τον κλάδο, παρόλο που θεωρείται ότι θα αποτελέσει τη χειρότερη χρονιά της περιόδου που διανύουμε.