Οι προκλήσεις και οι λύσεις για την κλωστοϋφαντουργία το 2023

Μετά τη δύσκολη διετία της πανδημίας, η βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας (κ/υ) ήλπιζε να ανακάμψει το 2022, μόνο και μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση, άστατες τιμές και αλλαγές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, μολονότι πολλοί προμηθευτές του κλάδου τα τελευταία χρόνια υιοθέτησαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να ανταποκριθούν στα εφοδιαστικά εμπόδια, οι προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς πολλά brands και καταστήματα έχουν αδιάθετο απόθεμα και άρα μειώνουν τις παραγγελίες τους.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Ρεύμα και αέριο αποτελούν κύρια ανησυχία των ευρωπαίων κατασκευαστών, καθώς η ενεργειακή κρίση επικεντρώνεται στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο κόστους και ξυπνώντας φόβους για αναγκαστική φυγή προς μακρινές προμηθευτικές πηγές. Οι συνθετικές ίνες, που αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής, πλέον φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά πάντως ψηλότερα σε σχέση με πριν την κρίση. Παράλληλα, λόγω των ανεβασμένων τιμών, οι παραγγελόμενοι όγκοι μένουν στάσιμοι και οι κατασκευαστές ανησυχούν ότι θα παραμείνουν χαμηλά ακόμη και όταν τα κόστη πέσουν. Οι προμηθευτές ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς λειτουργούν ήδη με σφιχτά περιθώρια κέρδους. Σε τέτοιες συνθήκες, υποστηρίζουν ότι η σύσφιγξη σχέσεων, η κατανόηση και η επικοινωνία με τα brands, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ
Η πανδημία τόνισε τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από μία μόνο περιοχή ή χώρα και η διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συνεχιστεί και το 2023 για πολλές εταιρείες. Καθετοποίηση, ευελιξία, nearshoring και on-demand παραγωγή είναι αναδυόμενες τάσεις, ενώ παράλληλα, προβλέπεται ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα εστιάσουν σε sourcing εκτός Κίνας, όπως π.χ. στην Αυστραλία για βαμβακοκαλλιέργεια και το Βιετνάμ για κλώση και ύφανση. Η καθετοποίηση επιταχύνθηκε το 2022 προκειμένου να κοπούν κόστη και να βελτιωθεί το accountability, ιδίως στον τομέα του luxury, με εξαγορές προμηθευτών από τους μεγάλους οίκους-πελάτες τους. Η καθετοποίηση εξασφαλίζει επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμόρφωση.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Ο παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι ο καταναλωτής. Η μείωση της κατανάλωσης ως συνειδητή επιλογή βιωσιμότητας, πλέον συνδυάζεται με την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης λόγω πληθωρισμού. Καίριες στρατηγικές για τις εταιρείες θα είναι η επένδυση στην ανθεκτικότητα, την ευελιξία και τον εταιρικό σκοπό.

(Πηγή: Voguebusiness.com, FashionNetwork.com)

Η Soft Services επενδύει στην καινοτομία και τα social media

Η μάρκα περιποίησης σώματος Soft Services, με στόχο τα ειδικά προβλήματα της επιδερμίδας του σώματος, λανσαρίστηκε τον Μάιο 2021 από τις Rebecca Zhou και Annie Kreighbaum, πρώην συναδέλφους στην Glossier. Η ιδέα για τη μάρκα προέκυψε όταν η Rebecca Zhou αναζητούσε καλοκαιρινό νυφικό με κλειστή πλάτη, ώστε να κρύβονται τα σημάδια ακμής (bacne). Οι συνεργάτιδες παρατήρησαν ότι κοινά δερματικά προβλήματα-ταμπού όπως αυτό, ήταν στο επίκεντρο άρθρων που γίνονταν viral. Ψάχνοντας σε TikTok, Google Trends και Reddit Top 10 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές αναζητούσαν τέτοια θέματα, αλλά δεν έβρισκαν πληροφορία και προϊόντα.

Η Soft Services στοχεύει σε προβλήματα της επιδερμίδας από τον λαιμό και κάτω, με προϊόντα όπως τα Buffing Bar, Smoothing Solution, Comfort Cleanse, Carea Cream και Theraplush, το οποίο ξεπούλησε μέσα σε 2 εβδομάδες από το λανσάρισμά του. Στις συνθέσεις χρησιμοποιεί δοκιμασμένα συστατικά για απτά αποτελέσματα, φροντίζοντας παράλληλα το branding, με κομψές επαναγεμιζόμενες συσκευασίες. Ακολουθεί προσέγγιση «elastic branding», που σημαίνει ότι κάθε προϊόν μπορεί να σταθεί μόνο του, με δική του εικόνα. Τα μόνα κοινά σημεία σε όλες τις συσκευασίες είναι το λογότυπο και η ανάλυση του pH ή της περιεκτικότητας των βασικών συστατικών.

(Πηγή: Forbes.com)

Χωρίζουν οι δρόμοι Superga και Steve Madden

Λήγει η συνεργασία Superga και Steve Madden μετά από 10 χρόνια και τη διανομή της ιταλικής μάρκας αναλαμβάνει με το νέο έτος η The Foundation, με έδρα το Λος Άντζελες. Η The Foundation συνεργάζεται με πολλές εταιρείες ένδυσης, υπόδησης, ειδών σπιτιού, lifestyle, τεχνολογίας και F&B για την ανάπτυξη των brands και την επέκταση της δραστηριότητάς τους. Η εταιρεία Steve Madden απέκτησε την άδεια πώλησης, μάρκετινγκ και διανομής των προϊόντων Superga για τη Βόρεια Αμερική, το 2011. Λίγο αργότερα προσέλαβε ως Δημιουργικές Διευθύντριες ΗΠΑ τις Mary-Kate και Ashley Olsen, οι οποίες στη συνέχεια κυκλοφόρησαν συνεργατική συλλογή Superga με τη μάρκα τους The Row, ταυτόχρονα με το άνοιγμα καταστήματος Superga το 2012 στο Σόχο της Νέας Υόρκης.

(Πηγή: Wwd.com)

Η πορεία της VF Corp προς την κυκλική οικονομία

Η VF Corp συνεχίζει τις προσπάθειές της υπέρ της βιωσιμότητας. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις σχετικές πρωτοβουλίες της, είχε κλείσει «πράσινο» ομόλογο 500 εκατ. ευρώ το 2020, με το οποίο στηρίζει, μεταξύ άλλων, τον στόχο της να προμηθεύεται το 100% των εννέα ευρύτερα χρησιμοποιούμενων υλικών της από αναγεννητικές, υπεύθυνες, ανακυκλωμένες ή ανανεώσιμες πηγές ως το 2030.

Το 2021, το 79% του βαμβακιού που αγόρασε ο όμιλος είχε καλλιεργηθεί στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία ή αλλιώς από τρίτο βαμβακοκαλλιεργητή που προωθεί βιώσιμες περιβαλλοντικές ή κοινωνικές βελτιώσεις, ενώ το 36% του πολυεστέρα της είναι προϊόν ανακύκλωσης. Έχει ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα αναγεννητικής γεωργίας με έμφαση σε μαλλί, βαμβάκι, φυσικό καουτσούκ και ζαχαροκάλαμο, ενώ για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, δημοσιοποίησε φέτος σχετικό χάρτη για 100 δημοφιλή προϊόντα της και προωθεί κάτι αντίστοιχο για 5 βασικές α’ ύλες, με ορίζοντα το 2028.

(Πηγή: Glossy.co)

Νέα συλλογή γυαλιών από τη Missoni

Η Missoni παρουσιάζει τη Συλλογή Γυαλιών Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022, η οποία σχεδιάστηκε, παράγεται και διανέμεται σε συνεργασία με τη Safilo. Η νέα συλλογή γυαλιών ηλίου και οράσεως αντικατοπτρίζει το αυθεντικό DNA της Missoni και μεταφράζεται σε κορυφαία ποιότητα υλικών, μοναδική χρωματική παλέτα και ξεχωριστές υφές. Τα χαρακτηριστικά πλεκτά μοτίβα γραφικών της Missoni, όπως το Zig-Zag, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των νέων μοντέλων γυαλιών από acetate, που ενισχύονται από την ενσωμάτωση αυθεντικών υφασμάτων Missoni στους σκελετούς ή με καινοτόμες πολύπλευρες ερμηνείες.

Χριστουγεννιάτικο event στο flagship της Mat

Το νέο flagship store της Mat. Fashion στην Ερμού, φιλοξένησε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ένα μουσικό live stage με τη συνοδεία πιάνου και αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον βαρύτονο Darko Todorovski. Το event μεταδόθηκε live στο Facebook, Instagram και TikTok της Mat. Fashion. Η εκδήλωση ήταν η πρώτη από μία σειρά live events για τους επισκέπτες του πρώτου flagship store της Mat. Fashion στην Ερμού.

 

Πρώτη φορά η Adidas συμμετείχε στο Madwalk

Η Adidas συμμετείχε για πρώτη φορά στο Madwalk. Πιστή στα κλασικά της εμβληματικά σχέδια αλλά ταυτόχρονα έτοιμη να επαναπροσδιοριστεί ανάλογα με τα νέα trends, η Αdidas παρουσίασε στο Madwalk 2022 cool street style αλλά και άνετα sportswear looks. Στη σκηνή βρέθηκαν οι FY, Dat Lilly, Kings και McDaddy πλαισιώνοντας τα μοντέλα και τους partners του brand, δίνοντας μια ανατρεπτική ερμηνεία του Macarena.

Όσον αφορά στην πασαρέλα, πέραν από all body type models, περπάτησαν οι Ηρακλής Τζουζίνοφ, Παρασκευή Κερασιώτη, Γεωργία Καλτσή, Persa D και Lexy Scissors, τονίζοντας το γεγονός ότι το brand υποστηρίζει τη μοναδικότητα. Οι συλλογές που παρουσιάστηκαν στο catwalk ήταν εμπνευσμένες από τον sportswear χαρακτήρα καθώς και το αυθεντικό street και urban DNA του brand. Τα outfits περιλάμβαναν ρούχα από όλες τις κλασικές συλλογές αλλά και από τις εμβληματικές συνεργασίες της Adidas με brands και σχεδιαστές όπως Thebe Magugu, Pharrell Williams και Ivy Park.

Εγκαίνια για το πρώτο monobrand κατάστημα Ugg στην Ελλάδα

Το νοτιο-καλιφορνέζικο brand Ugg άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Ελλάδα, στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, σε έναν εντυπωσιακό και άνετο χώρο με χρώμα και cozy αισθητική, που ταιριάζει στο μοντέρνο design και το coolness των fashion items της μάρκας. Για τα εγκαίνια του καταστήματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου κάλεσμα για τους φίλους του brand, με δυνατή μουσική, γευστικά cocktails και πολλές εκπλήξεις.

Το concept βασίστηκε στην ιδέα της Χριστουγεννιάτικης καμπάνιας του οίκου «Feels Like The Holidays», οπότε και ολόκληρο το κατάστημα μεταμορφώθηκε σε ένα γιορτινό σκηνικό. Απόλυτη έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε το εντυπωσιακό δοκιμαστήριο, το οποίο ήταν καλυμμένο εξ ολοκλήρου με οικολογική γούνα σε έντονο φούξια. Στο νέο κατάστημα της Ugg διατίθενται υποδήματα, ρούχα και αξεσουάρ από όλες τις νέες συλλογές του brand, όπως Feels Like Ugg, Rain & Plant Power. Η κεντρική διάθεση πραγματοποιείται από τον όμιλο Φάις.