-->

Πρώτο concept store για την Cos στην Ευρώπη

Η ετικέτα Cos της H&M άνοιξε στη Στοκχόλμη νέο κατάστημα, το πρώτο του brand στην Ευρώπη με τον νέο οικολογικό σχεδιασμό της μάρκας. Είναι διώροφο, έχει εμβαδό 566 τ.μ., διακοσμείται με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής της καλλιτέχνιδος Liselotte Watkins και, αξιοποιώντας τον χώρο και τον φωτισμό, φιλοδοξεί να κεντρίσει τις αισθήσεις και να διαμορφώσει ζωηρό, αλλά οικείο σκηνικό.

Στο πλαίσιο του στόχου της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές CO2 των καταστημάτων, χρησιμοποιεί αρκετά πιο βιώσιμα υλικά, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον κύκλο ζωής όλων των στοιχείων του εσωτερικού χώρου. Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των καταστημάτων Cos, χρησιμοποιεί 66% περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά, έχει πλήρως κυκλικό σύστημα στα δάπεδα, ράγες για κρεμάστρες από 30% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και κούκλες από 100% ανακυκλωμένο πολυστυρένιο αντί υαλοβάμβακα.

Για τον σχεδιασμό επιστρατεύθηκαν οι in-house σχεδιαστές, με την υποστήριξη ειδικών σε θέματα βιωσιμότητας, αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και δόμησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, είτε με τη χρήση αέναα ανακυκλώσιμων υλικών, είτε επαναχρησιμοποιώντας υλικά σε κάθε νέο κατάστημα, το νέο concept θα βοηθήσει τη μάρκα να γίνει πιο ευσυνείδητη και η εταιρεία προσδοκά να το παρουσιάσει σε περισσότερες αγορές στο μέλλον.

806 δισ. δολάρια κοστίζουν τα πρότυπα ομορφιάς στην οικονομία των ΗΠΑ

Νέα έκθεση του Dove ποσοτικοποιεί το κόστος των προτύπων ομορφιάς στην οικονομία των ΗΠΑ και το ανεβάζει στα 806 δισ. δολάρια συνολικά. Πιο αναλυτικά, το έτος 2019, οι διακρίσεις με βάση την εμφάνιση (χρώμα επιδερμίδας και σωματικό μέγεθος) επηρέασαν 66 εκατ. άτομα και δημιούργησαν κόστος 501 δισ. δολαρίων, ενώ η έλλειψη ικανοποίησης για το σώμα επηρέασε 45 εκατ. άτομα και κόστισε άλλα 305 δισ. δολάρια.

Το Dove βασίστηκε για την έκθεση στην S. Bryn Austin, ερευνήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Chan του Harvard και του νοσοκομείου παίδων της Βοστώνης, καθώς επίσης σε ομάδα οικονομολόγων της Deloitte Access Economics. Το κόστος των 501 δισ. δολαρίων που προκύπτει ως άμεσο αποτέλεσμα διακρίσεων εις βάρος της εμφάνισης, υπολογίστηκε βάσει συνεπειών στην υγεία και την αγορά εργασίας, ή ως αποτέλεσμα άγχους, κατάθλιψης, χρήσης ναρκωτικών, καπνίσματος και υπέρτασης. Σε γυναίκες και κορίτσια αποδίδεται το 63% αυτού του κόστους.

Η έλλειψη ικανοποίησης για το σώμα, η οποία προσδιορίζεται ως σοβαρή και επίμονη αρνητική στάση κάποιου απέναντι στη φυσική του όψη, κοστίζει 84 δισ. δολάρια στο σύστημα υγείας, την παραγωγικότητα, την κυβέρνηση, τον εργοδότη και την οικογένεια. Κάτω από την ίδια ομπρέλα, η απώλεια ευζωίας, όπως προκύπτει λόγω κατάθλιψης, άγχους, απόπειρας αυτοκτονίας, καπνίσματος, διατροφικών διαταραχών, κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, στέρησε από την οικονομία 221 δισ. δολάρια. Σε γυναίκες και κορίτσια αναλογεί το 58% του συγκεκριμένου κόστους.

(Πηγή: Wwd.com)

Δυναμική επιστροφή πραγματοποιεί η γαμήλια αγορά

Μετά από περίπου μια διετία αναβολών και ακυρώσεων γάμων, το 2022 σημειώθηκε έκρηξη στις γαμήλιες τελετές παγκοσμίως. Το φαινόμενο αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην αναπλήρωση των αναβεβλημένων γάμων της πανδημίας, όμως η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023. Η μεγάλη σημασία της φετινής σεζόν και της ανάκαμψης φάνηκε και στην έκθεση Barcelona Bridal Fashion Week που διοργανώθηκε τον Απρίλιο, όπου οι σχεδιαστές Viktor & Rolf έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στα νυφικά, με τη συλλογή Mariage. Ενώ συνολικά, στην έκθεση έλαβαν μέρος 320 εταιρείες που προσέλκυσαν περισσότερους από 18.600 επισκέπτες. Το Fashion Daily επικοινώνησε με επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς για να διαπιστώσει αν η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τους περασμένους μήνες, συνεχίζεται και τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας και αν έχει επηρεαστεί η συγκεκριμένη αγορά από την πληθωριστική κρίση.

Αμείωτο το ενδιαφέρον, ανακούφιση για την αγορά, αλλά με επιφυλάξεις
Η Μυρτώ Κάζη, Εκδότρια του περιοδικού Yes I Do, υποστηρίζει ότι ο ρυθμός παραμένει δυναμικός και συμπληρώνει: «Το στρες των απανωτών ακυρώσεων, των νέων περιοριστικών μέτρων που οδηγούσαν σε αναβολές, φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν και τα ζευγάρια κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον, οργανώνοντας με ενθουσιασμό τους γάμους τους. Θεωρητικά, το μεγαλύτερο μέρος των ακυρωμένων τελετών αναπληρώθηκε φέτος, αλλά και το 2023 αναμένεται να είναι μοναδική χρονιά για τη γαμήλια βιομηχανία». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νέα έρευνα που διατίθεται από τη Research & Markets, η παγκόσμια αγορά bridal wear που ανερχόταν σε 55,5 δισ. δολάρια το 2020, προβλέπεται να φθάσει τα 72,5 δισ. δολάρια ως το 2027, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 3,9% το διάστημα 2020-2027.

Οι οίκοι νυφικών διεθνώς ένιωσαν ανακούφιση με την επάνοδο της δραστηριότητας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Μυρτώ Κάζη, «αντιμετώπισαν το μεγάλο κύμα γάμων με αισιοδοξία, αλλά σίγουρα παραμένουν προσγειωμένοι και επιφυλακτικοί, καθώς μετά την πανδημία ακολούθησε η ενεργειακή κρίση που έφερε πληθώρα προβλημάτων με καθυστερήσεις παραλαβών, μεγάλη αύξηση των εξόδων και τη δημιουργία ενός νέου πολύ ασταθούς περιβάλλοντος». Τη συγκρατημένη αισιοδοξία επιβεβαιώνει και η σχεδιάστρια νυφικών Μαίρη Θεοτόκη, του ατελιέ Mary Theotoki Haute Couture, η οποία παρατηρεί ότι πολλές νύφες πλέον οργανώνουν ολόκληρο τον γάμο τους βάσει προϋπολογισμού και εντάσσουν το φόρεμα στον προγραμματισμό αυτό. Κατά συνέπεια, λοιπόν, παρατηρείται ότι πολλές νύφες επιλέγουν πιο οικονομικές και πιο μινιμαλιστικές προτάσεις, ενώ πλέον όλο και περισσότερες σκέπτονται τη λύση της μεταποίησης, ώστε το υψηλής ραπτικής φόρεμα να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Διαφορετική εμπειρία έχει η Αθηνά Βασιλακοπούλου, ιδιοκτήτρια του οίκου AthenaV Bridal, ο οποίος είναι ο κεντρικός αντιπρόσωπος του Pronovias Fashion Group σε Ελλάδα και Κύπρο. Από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η νύφη δεν κάνει έκπτωση στο φόρεμα, δαπανά αρκετά και για τα ρούχα των παρανύφων, ενώ αν χρειαστεί να περιορίσει κάποια δαπάνη, αυτή θα επηρεάσει τον αριθμό των προσκεκλημένων στο γαμήλιο τραπέζι.

Venues, bookings και πρόβλεψη για το 2023
Ως προς τις τοποθεσίες που φιλοξενούν τους γάμους, η Μυρτώ Κάζη διαπιστώνει ότι «στον απόηχο της πανδημίας, πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που επιλέγουν τελικά να περιορίσουν το ρίσκο ενός γάμου εκτός των μεγάλων πόλεων και να κινηθούν σε πιο ασφαλείς επιλογές, όπως για παράδειγμα τα κτήματα σε αστικές τοποθεσίες». Επισημαίνει ότι τα νησιά αποτελούν δημοφιλή προορισμό πάντα, αλλά και ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρείται άξια αναφοράς αύξηση των γάμων στα ορεινά της Ελλάδας, κυρίως τους χειμερινούς μήνες». Τα κτήματα, η Αθηνά Βασιλακοπούλου τα βλέπει γεμάτα και για του χρόνου, με έμφαση στην εαρινή και θερινή περίοδο που παραμένει πιο δημοφιλής. Η ίδια σημειώνει ότι το φετινό φθινόπωρο εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς, ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με το καλοκαίρι. Προβλέπει ότι τον χειμώνα η τάση θα σημειώσει παύση, με πιθανή εξαίρεση τα Χριστούγεννα που καταγράφεται πάντα ζήτηση. Την ίδια τάση για μείωση του ρυθμού μέσα στον χειμώνα εντοπίζει και η Μαίρη Θεοτόκη, αν και από την άνοιξη του 2023 και μετά, ο ρυθμός ανεβαίνει ξανά δυναμικά.

Ισχυρό 9μηνο για την Παπουτσάνης

Ισχυρή ανάπτυξη για το 9μηνο του 2022 ανακοίνωσε η Παπουτσάνης. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της παρουσιάζει αύξηση κατά 39%, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 53 εκατ. ευρώ έναντι 38,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στην επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην ενίσχυση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών και των παραγωγών για τρίτους σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό με αυξήσεις στις τιμές πώλησης (κυρίως των δύο τελευταίων κατηγοριών), προκειμένου να μετακυλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση του κόστους.

Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών και παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 55%.  Όσον αφορά στη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 16% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 23% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 41% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Στα μεγέθη δεν έχουν ενσωματωθεί τα αντίστοιχα της 100% θυγατρικής Γ. Μαλικούτης ΑΕ (Σαπωνοποιία Αρκάδι), η οποία εξαγοράστηκε από την Παπουτσάνης στις 31/08/2022.
Ο Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης, σχολίασε: «Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας με στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση και η πρόσφατη εξαγορά της Γ. Μαλικούτης με το σήμα Αρκάδι θα διευκολύνει την είσοδό μας σε νέες προϊοντικές κατηγορίες».

 

Η Nef-Nef Homeware γιορτάζει με καμπάνια τα 61 της χρόνια

Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα καμπάνια της Nef-Nef Homeware, με αφορμή τη συμπλήρωση 61 ετών λειτουργίας της εταιρείας. Η καμπάνια, την οποία δημιούργησαν     οι JNLeoussis+ και Avakon, περιλαμβάνει ένα βίντεο 30”, στο οποίο παρουσιάζονται η εταιρεία, οι αξίες της και ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται εδώ και 61 χρόνια, με μήνυμα: «61 χρόνια τώρα, σχεδιάζουμε, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε, με αγάπη για κάθε τι που κάνουμε, με πάθος για την ποιότητα. Είμαστε εδώ μαζί σας». Το βίντεο θα προβάλλεται στην τηλεόραση το διάστημα 1-15 Οκτωβρίου, παράλληλα με την προώθησή του στα social media Facebook, YouTube και Instagram. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε εσωτερικά από τη διαφημιστική και τo βίντεο σκηνοθέτησαν οι Άρτεμις Πολέμη και Χρήστος Δημολίκας.

(Πηγή: Daily Fax)

Korres Circle, νέο app από την Korres με πρόγραμμα επιβράβευσης

Η Korres λανσάρει το Korres Circle, ένα app στην ελληνική αγορά, που συνδέει τον καταναλωτή με το αγαπημένο του φαρμακείο και τον επιβραβεύει για τις αγορές του. Τα μέλη του Korres Circle κάνουν τις αγορές τους αφού συνδεθούν με το αγαπημένο τους φαρμακείο και ξεκινούν τον κύκλο τους με τοv Olive Circle, κερδίζοντας ένα full-size δώρο και πόντους που οδηγούν στους επόμενους κύκλους, Brown, White και Blue, ξεκλειδώνοντας κάθε φορά περισσότερες εμπειρίες και προνόμια.

Στα προνόμια και δώρα περιλαμβάνονται full size και limited edition προϊόντα, mystery boxes, design αντικείμενα από το Recycle Lab, αποκλειστικές εμπειρίες, προσωπικές συμβουλές, ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Το app δίνει τη δυνατότητα παραλαβής αγορών και δώρων από το φαρμακείο χωρίς χρέωση ή παράδοσης σε διεύθυνση της επιλογής τους, δυνατότητα αγορών online από το korrres.com, το korres app και το φαρμακείο της επιλογής τους στις ίδιες τιμές και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσω e-mail / SMS για νέα αποκλειστικά προϊόντα και δράσεις.

Πρόκειται για σημαντική καινοτομία για τα ελληνικά, αλλά και τα παγκόσμια δεδομένα και πολύ σημαντική στιγμή για τη μάρκα, η οποία με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το ψηφιακό της αποτύπωμα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play, ενώ η εγγραφή μπορεί επίσης να γίνει μέσω του korres.com ή απευθείας στο φαρμακείο. Mέσω του Korres Circle, τα μέλη της «οικογένειας» Korres στηρίζουν το δίκτυο ηθικών συνεργασιών με Έλληνες καλλιεργητές. Το Korres Circle είναι διαθέσιμο στο korres.com και στα App Stores από το κινητό.