Μετά από περίπου μια διετία αναβολών και ακυρώσεων γάμων, το 2022 σημειώθηκε έκρηξη στις γαμήλιες τελετές παγκοσμίως. Το φαινόμενο αυτό, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στην αναπλήρωση των αναβεβλημένων γάμων της πανδημίας, όμως η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023. Η μεγάλη σημασία της φετινής σεζόν και της ανάκαμψης φάνηκε και στην έκθεση Barcelona Bridal Fashion Week που διοργανώθηκε τον Απρίλιο, όπου οι σχεδιαστές Viktor & Rolf έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στα νυφικά, με τη συλλογή Mariage. Ενώ συνολικά, στην έκθεση έλαβαν μέρος 320 εταιρείες που προσέλκυσαν περισσότερους από 18.600 επισκέπτες. Το Fashion Daily επικοινώνησε με επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς για να διαπιστώσει αν η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τους περασμένους μήνες, συνεχίζεται και τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας και αν έχει επηρεαστεί η συγκεκριμένη αγορά από την πληθωριστική κρίση.
Αμείωτο το ενδιαφέρον, ανακούφιση για την αγορά, αλλά με επιφυλάξεις
Η Μυρτώ Κάζη, Εκδότρια του περιοδικού Yes I Do, υποστηρίζει ότι ο ρυθμός παραμένει δυναμικός και συμπληρώνει: «Το στρες των απανωτών ακυρώσεων, των νέων περιοριστικών μέτρων που οδηγούσαν σε αναβολές, φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν και τα ζευγάρια κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον, οργανώνοντας με ενθουσιασμό τους γάμους τους. Θεωρητικά, το μεγαλύτερο μέρος των ακυρωμένων τελετών αναπληρώθηκε φέτος, αλλά και το 2023 αναμένεται να είναι μοναδική χρονιά για τη γαμήλια βιομηχανία». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νέα έρευνα που διατίθεται από τη Research & Markets, η παγκόσμια αγορά bridal wear που ανερχόταν σε 55,5 δισ. δολάρια το 2020, προβλέπεται να φθάσει τα 72,5 δισ. δολάρια ως το 2027, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 3,9% το διάστημα 2020-2027.
Οι οίκοι νυφικών διεθνώς ένιωσαν ανακούφιση με την επάνοδο της δραστηριότητας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Μυρτώ Κάζη, «αντιμετώπισαν το μεγάλο κύμα γάμων με αισιοδοξία, αλλά σίγουρα παραμένουν προσγειωμένοι και επιφυλακτικοί, καθώς μετά την πανδημία ακολούθησε η ενεργειακή κρίση που έφερε πληθώρα προβλημάτων με καθυστερήσεις παραλαβών, μεγάλη αύξηση των εξόδων και τη δημιουργία ενός νέου πολύ ασταθούς περιβάλλοντος». Τη συγκρατημένη αισιοδοξία επιβεβαιώνει και η σχεδιάστρια νυφικών Μαίρη Θεοτόκη, του ατελιέ Mary Theotoki Haute Couture, η οποία παρατηρεί ότι πολλές νύφες πλέον οργανώνουν ολόκληρο τον γάμο τους βάσει προϋπολογισμού και εντάσσουν το φόρεμα στον προγραμματισμό αυτό. Κατά συνέπεια, λοιπόν, παρατηρείται ότι πολλές νύφες επιλέγουν πιο οικονομικές και πιο μινιμαλιστικές προτάσεις, ενώ πλέον όλο και περισσότερες σκέπτονται τη λύση της μεταποίησης, ώστε το υψηλής ραπτικής φόρεμα να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Διαφορετική εμπειρία έχει η Αθηνά Βασιλακοπούλου, ιδιοκτήτρια του οίκου AthenaV Bridal, ο οποίος είναι ο κεντρικός αντιπρόσωπος του Pronovias Fashion Group σε Ελλάδα και Κύπρο. Από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η νύφη δεν κάνει έκπτωση στο φόρεμα, δαπανά αρκετά και για τα ρούχα των παρανύφων, ενώ αν χρειαστεί να περιορίσει κάποια δαπάνη, αυτή θα επηρεάσει τον αριθμό των προσκεκλημένων στο γαμήλιο τραπέζι.
Venues, bookings και πρόβλεψη για το 2023
Ως προς τις τοποθεσίες που φιλοξενούν τους γάμους, η Μυρτώ Κάζη διαπιστώνει ότι «στον απόηχο της πανδημίας, πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που επιλέγουν τελικά να περιορίσουν το ρίσκο ενός γάμου εκτός των μεγάλων πόλεων και να κινηθούν σε πιο ασφαλείς επιλογές, όπως για παράδειγμα τα κτήματα σε αστικές τοποθεσίες». Επισημαίνει ότι τα νησιά αποτελούν δημοφιλή προορισμό πάντα, αλλά και ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρείται άξια αναφοράς αύξηση των γάμων στα ορεινά της Ελλάδας, κυρίως τους χειμερινούς μήνες». Τα κτήματα, η Αθηνά Βασιλακοπούλου τα βλέπει γεμάτα και για του χρόνου, με έμφαση στην εαρινή και θερινή περίοδο που παραμένει πιο δημοφιλής. Η ίδια σημειώνει ότι το φετινό φθινόπωρο εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς, ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με το καλοκαίρι. Προβλέπει ότι τον χειμώνα η τάση θα σημειώσει παύση, με πιθανή εξαίρεση τα Χριστούγεννα που καταγράφεται πάντα ζήτηση. Την ίδια τάση για μείωση του ρυθμού μέσα στον χειμώνα εντοπίζει και η Μαίρη Θεοτόκη, αν και από την άνοιξη του 2023 και μετά, ο ρυθμός ανεβαίνει ξανά δυναμικά.