Αύξηση της δαπάνης για ένδυση το 2021

Σύμφωνα με την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση μηνιαία δαπάνη για αγαθά ένδυσης και υπόδησης σημείωσε, σε τρέχουσες τιμές, άνοδο 14,6% το 2021, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το μερίδιό της στο σύνολο της κατανάλωσης από 4,7% το 2020 σε 5,0% το 2021. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με την έρευνα 2020, μετά τις κατηγορίες εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (18,6%) και αναψυχή και πολιτισμό (15,1%).

Το lingerie μπαίνει στην κατηγορία sexual wellness

Στο πλαίσιο της τάσης της ευζωίας, οι εταιρείες lingerie διεκδικούν μερίδιο της αγοράς της σεξουαλικής ευζωίας, μέσω της διάθεσης σχετικών ειδών, θεωρώντας ότι αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον της κατηγορίας. Πολλές μάρκες εσωρούχων προτείνουν ήδη προϊόντα στις κατηγορίες Pleasure ή Αξεσουάρ, ενώ άλλες δημιουργούν online περιεχόμενο ή διοργανώνουν εκδηλώσεις in-store με ομιλητές, όπως γυναικολόγους και ειδικούς της σεξουαλικότητας. Προκύπτει έτσι νέα επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς εκτιμάται ότι ο πελάτης αισθάνεται πιο άνετα να αγοράσει σε κατάστημα εσωρούχων τέτοια είδη, παρά σε σούπερ-μάρκετ ή σεξ-σοπ.

(Πηγή: Wwd.com)

 

Inditex και Euratex, μέλη της Cisutac

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας Euratex, μαζί με εταιρείες και οργανώσεις όπως οι Inditex, PVH, Decathlon, Oxfam και ReFashion, είναι μερικά από τα 27 μέλη του νέου consortium υπέρ της κυκλικής μόδας, Cisutac. Με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, η Cisutac έχει στόχο να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η κυκλικότητα στον κλάδο της ένδυσης.

Τα μέλη της θα συνεργαστούν σε ζητήματα τεχνολογικά, κλαδικά και κοινωνικοοικονομικά, διενεργώντας πιλοτικά προγράμματα στα πεδία επισκευής, αποσυναρμολόγησης προϊόντων και διαλογής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cisutac, τα μέλη θα δημιουργήσουν ημι-αυτοματοποιημένους σταθμούς εργασίας, θα αναλύσουν την υποδομή και τη ροή υλικών, θα στηρίξουν ψηφιακά τη διαλογή και θα ενισχύσουν το awareness καταναλωτών και κλάδου, σχετικά με τα ζητήματα κυκλικότητας των ρούχων.

(Πηγή: FashionNetwork.com)

Η Shiseido γιορτάζει 150 χρόνια καινοτομίας και ομορφιάς

Ο ιαπωνικός οίκος ομορφιάς Shiseido γιόρτασε τα 150 χρόνια του με τη διοργάνωση της έκθεσης Life & Beauty Experience στον χώρο Athens Art Link και με επίσημες παρουσιάσεις το τριήμερο 26-28/09. Στο πλαίσιο της αξίας της ιαπωνικής φιλοξενίας Omotenashi, οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στα επιτεύγματα-σταθμούς της μάρκας, ενημερώθηκαν για την παγκόσμια δέσμευση της Shiseido προς τον πλανήτη και γνώρισαν την παραδοσιακή ανθοδετική τέχνη Ikebana, όπως παρουσιάστηκε από τα μέλη της Σχολής Ohara της Ιαπωνίας.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν συνεργάτες της μάρκας, εκπρόσωποι τύπου, συντάκτες ομορφιάς και μόδας, εκπρόσωποι από τον χώρο της τέχνης και οι σύμβουλοι ομορφιάς της μάρκας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Shiseido αποκάλυψε το νέο δίδυμο ορών μέρας και νύχτας Βio-Performance Skin Filler Serums, με την πρωτοποριακή τεχνολογία MolecuShift που αξιοποιεί τις δυνάμεις του υαλουρονικού οξέος περισσότερο από ποτέ.

Οι δύο οροί, Night Infill και Day Full Expansion, λειτουργούν συνεργατικά για να επαναφέρουν τη σφριγηλότητα, τον όγκο και την ελαστικότητα στο δέρμα, καθώς επιτυγχάνουν τη διείσδυση υαλουρονικού οξέος υψηλού μοριακού βάρους στο δέρμα, διατηρώντας παράλληλα τις ενυδατικές του ιδιότητες στον μέγιστο βαθμό. Επιπλέον, για να σηματοδοτήσει τα 150 χρόνια πρωτοπορίας της, η Shiseido κυκλοφορεί σε περιορισμένη επετειακή έκδοση, 3 εμβληματικά προϊόντα της, τα Eudermine, Ultimune Power Infusing Concentrate και Ultimune Power Shot. Το brand αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα αποκλειστικά η Notos Com.

La Rοche-Posay και ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποίησαν έλεγχο σπίλων στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

Η La Rοche-Posay και ο όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ συνεργάστηκαν στη διεξαγωγή δωρεάν ελέγχου σπίλων στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Συνεργάστηκαν 3 δερματολόγοι, ενώ ο Διευθυντής της Ιχθυόσκαλας συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση. Συνολικά εξετάστηκαν περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι-αλιείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν παράλληλα για τις επιπτώσεις της πολύωρης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Στο τέλος της δράσης διανεμήθηκαν αντιηλιακές κρέμες Anthelios UV Mune 400. Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Κερατσινίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ενώ ο φωτογράφος Νίκος Ζήκος απαθανάτισε τους ψαράδες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Σταθερά ανοδικά τα καλλυντικά στα φαρμακεία

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 05/09/22-18/09/22, η κατηγορία των Καλλυντικών κινήθηκε ανοδικά κατά 5,6% (+83 χιλ. τμχ.) σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (06/09/21-19/09/21), ενώ η υποκατηγορία Προϊόντα Ομορφιάς σημείωσε αύξηση 24,6% (+70 χιλ. τμχ.). Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από περισσότερα από 2.000 φαρμακεία σε 70 περιοχές από όλη την Ελλάδα και αποτυπώνουν την αγοραστική συμπεριφορά στα φαρμακεία λιανικής.

Πολιτικός Διάλογος & Community Event για τη βιώσιμη μόδα

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Πολιτικός Διάλογος και το Community Event βιώσιμης μόδας και κλωστοϋφαντουργίας. Εκπρόσωποι της χάραξης πολιτικής και της βιομηχανίας συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες από τις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζουν τα νέα νομοσχέδια και οι στρατηγικές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Ο Πολιτικός Διάλογος διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Βιώσιμης Μόδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μαζί με τις διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, Fashion Revolution & Fair Trade Advocacy Office, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Προκλήσεις και ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, περιέγραψε το πρόγραμμα που υλοποιεί για την αναγέννηση και τόνωση του κλάδου της χειροτεχνίας, με τοπικούς χειροτέχνες και παραγωγούς πρώτων υλών από το Σουφλί της Θράκης μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι την Ανατολική Ελλάδα. Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη εξήγησε ότι η στρατηγική της ΕΕ προβλέπει ότι, έως το 2030, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στην αγορά της θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, να κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένες ίνες, να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες και να παράγονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η εμπειρογνώμων της Επιτροπής Λίζα Λανγκ αναφέρθηκε στο Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντων, το οποίο μέσα στην επόμενη διετία θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα ρυθμιζόμενα προϊόντα που θα διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η νομοθεσία Corporate Sustainability Due Diligence επιβάλλει στις εταιρείες να αξιολογούν, να προλαμβάνουν και να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους οπουδήποτε στον κόσμο, προκαλώντας πονοκέφαλο στις μεγάλες εταιρείες.

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του δήμου για την επέκταση του κύκλου ζωής των ρούχων και το πλάνο Κλιματικής Αλλαγής του δήμου, ενώ η Πρόεδρος της Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας Ορσαλία Παρθένη εξήγησε τις προκλήσεις των δημιουργών στην εύρεση αξιόπιστων ανακυκλώσιμων και βιώσιμων υλικών, καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης. Επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης νέων τεχνικών ικανοτήτων τόνισε ο ειδικός σύμβουλος των συνδέσμων παραγωγών ένδυσης και υπόδησης ΣΚΕΕ & ΕΛΣΕΒΥΕ. Ο Πωλ Ευμορφίδης, ιδρυτής της Coco-mat, παρουσίασε τη νέα εταιρεία του υποδηματοποιίας από τη φύρα των ξενοδοχείων και της παραγωγής της Coco-mat.

Ανοιχτός ακαδημαϊκός διάλογος
Ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, άνοιξε τον διάλογο τονίζοντας το έργο του Ερευνητικού Κέντρου από το 2015 για την μετάβαση της βιομηχανίας, τη συμμετοχή του εργαστηρίου στα εργαστήρια διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα προγράμματα επιτάχυνσης της νεανικής βιώσιμης επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Δρ. Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου, Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Μόδας και εμπειρογνώμων αυτής της μετάβασης, κάλεσε τη βιομηχανία σε ανοιχτή συνεργασία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρωτοπόρο παγκοσμίως Summer School Διοίκησης Βιώσιμων Υφασμάτων και Μόδας που ξεκινάει τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο. Τέλος, ο Ιδρυτής και Επικεφαλής Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας Μόδας στη Σουηδία, Φρέντρικ Τίμωρ, επισήμανε πως πολλές επιχειρήσεις γρήγορης μόδας θα κλείσουν σε αυτή τη μετάβαση, καθώς είναι πολύ δύσκολο και «ακριβό» για αυτές να αλλάξουν.