Οι καλές επιδόσεις στον τομέα των υποδημάτων, με την ώθηση που έδωσε η επάνοδος των επίσημων σχεδίων, φαίνεται πως καθιστούν την κατηγορία καθοριστική για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς οίκους luxury και τους αντίστοιχους λιανοπωλητές, σύμφωνα με έκθεση της Bain & Co σε συνεργασία με την Altagamma. Σύμφωνα με την έκθεση, για τις πωλήσεις ακριβών υποδημάτων προβλέπεται ανάπτυξη 7,5% φέτος, κυρίως χάρη στα καταστήματα που πλέον ξανάνοιξαν και στην επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.
Παπούτσια και δερμάτινα είδη ήταν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες πέρυσι, με εκτιμώμενη αξία της αγοράς υποδημάτων τα 23 δισ. ευρώ, 11% πάνω σε σχέση με το 2019. Οι συνεργασίες μεγάλων σχεδιαστών σε σχέδια άνετα, όπως τα αθλητικά και οι μπότες, εξακολουθούν να κυριαρχούν στο high-end σκέλος, αλλά πλέον εμφανίζεται νέο ενδιαφέρον για πιο κομψά ψηλοτάκουνα σχέδια. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές της Ιταλίας κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2022, με την αποστολή 58,7 εκατ. ζευγών, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και τη μεγαλύτερη ανάκαμψη να παρατηρείται στις κατηγορίες που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Οι λιανοπωλητές επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη
Το Mytheresa αύξησε την επένδυσή του στα υποδήματα και έχει δει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ είχε αντιμετωπίσει εξ αρχής συντηρητικά τη φρενήρη τάση για sneakers. Δημοφιλή είναι τα χρωματιστά σχέδια, τα σατέν και τα διακοσμητικά στοιχεία σε Browns και Bloomingdale’s, ενώ οι γόβες στο Net-a-porter διπλασίασαν τις πωλήσεις τους σε σχέση με πέρυσι. Περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν δεκάποντα τακούνια και απομακρύνονται από τα ίσια παπούτσια, αν και προβλέπεται εξισορρόπηση της ζήτησης σταδιακά. Το δε Moda Operandi υποστηρίζει ότι το γυναικείο υπόδημα ιστορικά έχει φανεί ανθεκτικό σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς μοιάζει λίγο με τα καλλυντικά από την άποψη ότι το προϊόν επιλέγεται συχνά μόνο και μόνο διότι φτιάχνει τη διάθεση.
Περιζήτητοι οι σχεδιαστές υποδημάτων
Η ανοδική τάση της κατηγορίας αντανακλάται και στα μετόπισθεν, με τους μισθούς των κορυφαίων σχεδιαστών υποδημάτων να ανεβαίνουν και να πλησιάζουν εκείνους των σχεδιαστών τσαντών, ενώ επισημαίνεται ότι είναι περιζήτητοι, διότι είναι λιγότερες οι αντίστοιχες σχολές σε σχέση με αυτές του έτοιμου ενδύματος. Οι δε οίκοι στρέφουν την κατηγορία προς την κατεύθυνση lifestyle, λανσάροντας κομμάτια για κάθε εξειδικευμένη περίσταση, όπως pool slides, και συχνά φέρνοντας in-house το αντίστοιχο business unit.
Προοπτικές και στο metaverse
Από την εικόνα δεν απουσιάζουν το metaverse και οι ψηφιακές δημιουργίες, όπου αξιολογείται η τάση για NFT υποδημάτων και υπόδηση για τα άβαταρ, με πρόβλεψη να φθάσει η αξία αυτής της αγοράς τα 25-50 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2030.
(Πηγή: Wwd.com)