Η Puig αποκτά πλειοψηφικό πακέτο στη Loto del Sur

Η Puig απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στη Loto del Sur, εταιρεία φυσικών καλλυντικών με έδρα στην Μπογκοτά. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν. Ο ισπανικός όμιλος μόδας και ομορφιάς είχε αγοράσει μειοψηφικό πακέτο της εταιρείας τον Μάρτιο του 2019. Η Puig δήλωσε ότι η Loto del Sur, η οποία διαθέτει προϊόντα με συστατικά που προέρχονται από τη λατινοαμερικανική χλωρίδα, έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδίως τώρα που οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φυσικά καλλυντικά.

Η ιδρύτρια της Loto del Sur, Johana Sanint, θα παραμείνει επικεφαλής, ενώ και η Puig δήλωσε ότι δεν αναμένονταν αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, το οποίο βασίζεται σε ιδιόκτητο δίκτυο 21 καταστημάτων στην Κολομβία. Η Puig επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της Loto del Sur στη Λατινική Αμερική, με επέκταση σε χώρες όπως το Μεξικό και η Χιλή, αλλά και στη διεθνή της επέκταση, με νέα καταστήματα στη Μαδρίτη και το Μαϊάμι. Η κολομβιανή μάρκα εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην επίτευξη των οικονομικών στόχων της Puig, δηλαδή τον διπλασιασμό του τζίρου του 2020 ως το 2023 και τον τριπλασιασμό του ως το 2025.

(Πηγή: Wwd.com)

 

Συνεργασία Dior και Lucibel για μάσκα LED

Ο οίκος Dior συνεργάζεται αποκλειστικά με τη γαλλική εταιρεία λύσεων φωτισμού Lucibel, για τη χρήση και εμπορική διάθεση μάσκας ομορφιάς με LED. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η μάσκα βελτιώνει άμεσα την ποιότητα του νεανικού δέρματος και τις ατέλειες, ενώ δρα αντιγηραντικά στο ώριμο δέρμα. Ο οίκος ισχυρίζεται ότι από την 1η συνεδρία τα αποτελέσματα είναι ορατά και ότι μετά από 1 μήνα με 2 συνεδρίες εβδομαδιαίως, το δέρμα είναι υγιέστερο, η υφή λεία και το χρώμα ομοιόμορφο. Η πρεμιέρα της μάσκας έγινε στο Dior Cheval Spa Blanc στο Παρίσι και θα επεκταθεί σύντομα σε όλα τα σπα Dior. Φορητή εκδοχή για οικιακή χρήση αναμένεται στα καταστήματα Dior τον Ιανουάριο στην τιμή των 3.150 ευρώ.

(Πηγή: Wwd.com)

Η Maybelline κλείνει φυσικά σημεία στην Κίνα

Η Maybelline κλείνει σταδιακά τα φυσικά καταστήματά της στην Κίνα για να επικεντρωθεί στο online εμπόριο στη χώρα, αν και δεν είναι σαφές ακόμη το χρονοδιάγραμμα των κλεισιμάτων. Πάντως, η μάρκα διατηρεί για τώρα τον χώρο της στην αλυσίδα Watsons. Η Maybelline μπήκε στην αγορά το 1997 και, ενώ έγινε σημαντικός παίκτης στην κατηγορία των προσιτών καλλυντικών, δεν κατόρθωσε να συμβαδίσει με τον τοπικό ανταγωνισμό και να προσαρμοστεί στο κινεζικό μοντέλο ηλεκτρονικού εμπορίου. Αποσύρθηκε από τα σούπερ-μάρκετ το 2018 και άρχισε να βγαίνει από τα πολυκαταστήματα το 2020. Η απόφαση συμπίπτει με την άνοδο των εταιρειών C-beauty, αλλά και τη μετατόπιση έμφασης της L’Oréal προς την prestige κατηγορία. Σύμφωνα με δεδομένα του ινστιτούτου Qianzhan, το μερίδιο της Maybelline στην κινεζική αγορά έπεσε στο 4,9% πέρυσι, από 10,7% στο 2018.

(Πηγή: Wwd.com)

 

Έμφαση στις εξαγωγές για τα ελληνικά καλλυντικά

Η εγχώρια παραγωγή καλλυντικών παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2014-2019, έπειτα από μία τετραετία συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, το επόμενο έτος 2020, οι συνθήκες πανδημίας (Covid-19) που επικράτησαν στη χώρα, επηρέασαν τη ζήτηση και ανέκοψαν την ανοδική πορεία της παραγωγής, με αποτέλεσμα να σημειώσει πτώση της τάξης του 2,5%. Βεβαίως, διαφορετική ήταν η μεταβολή στις διάφορες κατηγορίες καλλυντικών.

Ειδικότερα, τα προϊόντα που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα είδη μακιγιάζ (-16%) και τα αρωματικά (-12%). Το 2021, με τη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς, η παραγωγή καλλυντικών σημείωσε εκ νέου αξιόλογη άνοδο 10% περίπου και ανήλθε σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ το τρέχον έτος 2022, προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, με μικρότερο όμως ρυθμό (κατά 3%) και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 340 εκατ. ευρώ. Σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο αποτελεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, με τις ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών να ενισχύονται σημαντικά το 2021.

Όσον αφορά στην εγχώρια κατανάλωση των εξεταζόμενων προϊόντων (σε τιμές χονδρικής), την περίοδο 2014-2019 παρουσίασε αυξητική τάση, διαμορφούμενη σε 847 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, η εν λόγω πορεία ανακόπηκε το 2020, ως απόρροια της πανδημίας Covid-19. Ειδικότερα, τα μέτρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία με σκοπό την παρεμπόδιση της διασποράς της νόσου, μείωσαν τη ζήτηση σε όλες τις κατηγορίες καλλυντικών το 2020 και ιδιαίτερα των προϊόντων μακιγιάζ και των αρωμάτων. Συγχρόνως, το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πώλησης για αρκετούς μήνες του έτους, καθώς και η λειτουργία τους με περιοριστικά μέτρα τους υπόλοιπους μήνες, συρρίκνωσαν τις δραστηριότητες πολλών επιχειρήσεων (απαγόρευση δειγματισμού προϊόντων, αγορές μέσω click away κ.ά.).

H αξία της αγοράς των εξεταζόμενων προϊόντων μειώθηκε κατά 15,5% το 2020 σε σχέση με το 2019 και υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το 2021, η εγχώρια αγορά καλλυντικών επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής και εκτιμάται σε 755 εκατ. ευρώ (+5,4% το 2021/20). Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάιο του 2021, στη σταδιακή επιστροφή των καταναλωτών σε ρυθμούς κανονικότητας, καθώς επίσης στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους.

Στο 16% το μερίδιο του e-commerce
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρότι το φυσικό κανάλι παραμένει ισχυρό, αξιόλογο μερίδιο καταναλωτών έχει στραφεί στην αγορά καλλυντικών μέσω του διαδικτύου (e-commerce). Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις καλλυντικών προσφέρουν στον καταναλωτή πληθώρα επιλογών και προϊόντων, προσφορές, ταχύτητα στις συναλλαγές και ευελιξία στον τρόπο παράδοσης. Το μερίδιο του εξεταζόμενου καναλιού εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε 15%-16% περίπου για το 2021 και προέρχεται από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις όλων των καναλιών διανομής, αλλά αφορά, σε μεγάλο ποσοστό, τις πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Η εικόνα των επιχειρήσεων του κλάδου
Στον κλάδο των καλλυντικών δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, τόσο παραγωγικών, όσο και εισαγωγικών. Η πλειοψηφία αυτών προσφέρει ποικιλία καλλυντικών προϊόντων, σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Συγχρόνως, αρκετές εταιρείες δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, των χημικών, των απορρυπαντικών κλπ.

Αξιόλογη παρουσία στην εγχώρια αγορά καλλυντικών κατέχουν οι εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ορισμένες εξ αυτών είναι μεγάλου μεγέθους εταιρείες, θυγατρικές γνωστών ομίλων του εξωτερικού και διαθέτουν μακροχρόνια παρουσία στον κλάδο, μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ισχυρά εμπορικά σήματα, οργανωμένα δίκτυα διανομής και, κατ’ επέκταση, αποσπούν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια αγορά.

Εκτός από τον εισαγωγικό τομέα, ο κλάδος περιλαμβάνει και αρκετές παραγωγικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, λίγες μεγάλου μεγέθους βιομηχανίες καλλυντικών κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής. Οι υπόλοιπες εξ αυτών διαθέτουν μονάδες μικρότερου μεγέθους και δυναμικότητας, δραστηριοποιούνται σε περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και το δίκτυο διανομής τους είναι κυρίως τοπικής εμβέλειας.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της κλαδικής μελέτης, πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών και συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός για την πενταετία 2016-2020, βάσει ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 47 επιχειρήσεων. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού των εν λόγω εταιρειών, προκύπτει μεταξύ άλλων, ότι οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν αυξητική τάση τα έτη 2017-2019 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,6%, ενώ το 2020 σημείωσαν πτώση της τάξης του 3,5% έναντι του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν σε 1.060,7 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν ανάλογη πορεία ακολούθησαν τα συνολικά μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων του δείγματος την εξεταζόμενη περίοδο, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 7% το 2020 (487,1 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2019 (523,5 εκατ. ευρώ). Ανοδική πορεία κατέγραψαν και τα κέρδη EBITDA τη διετία 2018-2019, για να μειωθούν το 2020 (-6,3% 2020/19) και να διαμορφωθούν σε 107,3 εκατ. ευρώ. Το 2020 από τις 47 εταιρείες του δείγματος, 36 ήταν κερδοφόρες, έναντι 42 κερδοφόρων εταιρειών το 2019.

 

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός L’Oréal Brandstorm

Η L’Oréal γιόρτασε την 30ή επέτειο του διεθνούς της διαγωνισμού Brandstorm, αποκαλύπτοντας τα έργα 27 νέων στον τομέα της ομορφιάς που προκρίθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Συνολικά, εννέα ομάδες των τριών που εκπροσώπησαν την Αργεντινή, τη Γαλλία, τις Γερμανία-Αυστρία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκρίθηκαν στον τελικό, κατά τον οποίο παρουσίασαν τα έργα τους στην κριτική επιτροπή της L’Oréal.

Η επιτροπή περιελάμβανε μέλη της διοίκησης του Ομίλου L’Oréal και του συνεργάτη τεχνολογίας του Brandstorm, Salesforce. Στον τελικό γύρο, στις τρεις νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν, προσφέρθηκε τρίμηνη πρακτική άσκηση στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου L’Oréal στο Παρίσι.

Μετά από 30 έτη παρουσίας του, ο διαγωνισμός Brandstorm 2022 κατάφερε να επιτύχει ρεκόρ συμμετοχής, με περισσότερους από 83.000 νέους από 65 χώρες να έχουν εγγραφεί. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, «Disrupt Beauty 2030», προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να φανταστούν κλιμακωτές και βιώσιμες λύσεις για τις κατηγορίες ομορφιάς Inclusion, Green και Tech, ενδυναμώνοντας τις ομάδες, με στόχο να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα»

Ξεκίνησε την 27/07 η υποβολή προτάσεων στην πρώτη προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα». Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας ορίζονται πολύ υψηλά ανώτατα όρια ενισχύσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης. Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης, το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ξεκινά από 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις και μπορεί να ανέλθει σε 1.000.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ενίσχυση της αγοράς παγίων στοιχείων ενεργητικού, αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας, δαπάνες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης, δαπάνες για συμμετοχή των ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις. Ως ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 31/10/2022.

 

Η τιμή, το βασικό κριτήριο επιλογής καλλυντικών

Κλαδική μελέτη για τον κλάδο των καλλυντικών εξέδωσε η ICAP CRIF, η οποία βασίστηκε σε εκτενή πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και στη συνεργασία του ΠΣΒΑΚ. Σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση για καλλυντικά επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές πώλησης των προϊόντων, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα που καθορίζει την τελική επιλογή του καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα, δύναται να τον αποθαρρύνει από την απόκτηση του προϊόντος (ματαίωση αγοράς) ή/και να τον κατευθύνει στην επιλογή πιο οικονομικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος (άρωμα, ποιότητα, κάλυψη όλων των τύπων δέρματος κ.ά.), η τεχνολογική πρόοδος που συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων, η διαφήμιση, η εποχικότητα ορισμένων κατηγοριών αγαθών (π.χ. αντηλιακά), καθώς επίσης η ύπαρξη πληθώρας ανταγωνιστικών καλλυντικών με χαμηλότερο κόστος, επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας ακολουθούν στη σελίδα 3.