Και τις απομιμήσεις φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει η νέα οδηγία για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Στις 5 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δέσμη μέτρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) με στόχο να καταπολεμηθεί το διαδικτυακό μίσος και η παραπληροφόρηση, αλλά και η κυκλοφορία απομιμήσεων και επικίνδυνων αγαθών. Οι ενώσεις ηλεκτρονικού λιανεμπορίου στην Ευρώπη αποδέχθηκαν το κείμενο, με μόνη ανησυχία την πιεστική προθεσμία υλοποίησης. Στις νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από την DSA για την ταυτοποίηση και ιχνηλασιμότητα πωλητών και προϊόντων, περιλαμβάνονται πληροφορίες ασφάλειας προϊόντων, ιχνηλασιμότητα τρίτων πωλητών και τυχαίοι έλεγχοι για να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση ως προς τους κανόνες της ΕΕ. Ως προς την προθεσμία υλοποίησης, οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) έχουν 7 μήνες και οι online μεσάζοντες 15.

Η προθεσμία κρίθηκε πιεστική από την Ecommerce Europe που εκτιμά ότι δεν θα έχουν διαμορφωθεί εγκαίρως οι απαραίτητοι μηχανισμοί. Στο μεταξύ, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), σε πρόσφατη έρευνα σε 22.021 άτομα 15-24 ετών σε όλη την ΕΕ, έδειξε ανησυχητική αύξηση στις αγορές απομιμήσεων από πρόθεση μέσα στα τελευταία 3 χρόνια. Ως βασικός λόγος προβάλλεται η χαμηλή τιμή, ενώ η διαθεσιμότητα των ειδών και η επιρροή του περιβάλλοντος των νέων παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι απομιμήσεις στις κατηγορίες ένδυση και αξεσουάρ (17%), υπόδηση (14%) και υγιεινή, καλλυντικά, αρώματα (12%) είναι στις συχνότερα προτιμώμενες.

Η προέλευσή τους εξακολουθεί να είναι κυρίως η Κίνα, αλλά και η Τουρκία, τα ΗΑΕ και η Σιγκαπούρη. Εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω των μεγάλων λιμανιών μεν, αλλά πλέον όλο και περισσότερο και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και μικρών δεμάτων. Το γεγονός ότι κάποιοι influencers προωθούν επίτηδες απομιμήσεις επιβαρύνει την κατάσταση, με το 11% των ερωτηθέντων να απαντά ότι τέτοιου τύπου συστάσεις τους οδήγησαν στην αγορά απομίμησης.

(Πηγή: FashionNetwork.com)

Οι κερδισμένοι των μαλλιών σύμφωνα με το NPD

Σύμφωνα με έρευνα του NPD Group, οι πωλήσεις των προϊόντων περιποίησης μαλλιών προβλέπεται να σημειώσουν μέση ανάπτυξη 14% στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, με την παγκόσμια αγορά περιποίησης μαλλιών να αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2024. Εκτός από τα σαμπουάν και τα κοντίσιονερ, τα κορυφαία προϊόντα μαλλιών που χρησιμοποιούν τακτικά οι καταναλώτριες της γενιάς Ζ στις ΗΠΑ είναι το σπρέι μαλλιών, οι θεραπείες leave-in, τα έλαια και οι οροί μαλλιών. Με την αγοραστική δύναμη των Gen Zers να μεγαλώνει σταθερά, οι μάρκες που απευθύνονται στις ανάγκες τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών της γενιάς Ζ χρησιμοποιεί μάσκες μαλλιών τακτικά, οι μισοί έχουν αγοράσει μια θεραπεία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και το 54% σχεδιάζει να αγοράσει μία το επόμενο εξάμηνο. Οι πρώτες μάρκες haircare που οι καταναλώτριες της γενιάς Ζ στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αγοράσουν είναι, στην prestige κατηγορία, οι Olaplex, Aveda, Living Proof, Devacurl και Bumble & bumble και οι πρώτες πέντε συνολικά οι Dove, Aussie, L’Oréal, Olaplex και Tresemmé.

(Πηγή: Wwd.com)

Η Swatch σε ελβετικά μουσικά φεστιβάλ

Φέτος το καλοκαίρι, η Swatch συμμετέχει στα ελβετικά μουσικά φεστιβάλ Openair Frauenfeld το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε και Gurtenfestival, το οποίο λαμβάνει χώρα 13-16/07. Για κάθε φεστιβάλ η εταιρεία δημιούργησε ειδικό ρολόι, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί συλλογή funky καλοκαιρινών ρολογιών από το υλικό bioceramic. Τα νέα καλοκαιρινά σχέδια παραπέμπουν σε θετικά vibes και διάθεση peace & love, με χαρούμενα μοτίβα, λουλούδια, ψυχεδελικά σχέδια και σύμβολα ειρήνης.

Γιορτάζοντας 55 χρόνια από το Καλοκαίρι της Αγάπης, η Swatch φέρνει την ίδια διάθεση στα φετινά μουσικά φεστιβάλ, με το Swatch Flower Power House, όπου στεγάζεται παρεκκλήσι για εικονικές γαμήλιες τελετές. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα ρολόγια Festival Edition που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτές τις διοργανώσεις, αλλά και τα καλοκαιρινά σχέδια. Οι ειδικές εκδόσεις για τα φεστιβάλ ενσωματώνουν την υπηρεσία SwatchPAY!, για ανέπαφες πληρωμές με ένα γύρισμα του καρπού. Όσοι τα φοράνε, μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία πληρωμής με ένα απλό άγγιγμα σε smartphone ή tablet.

Διάκριση για τη Flax στα Bravo Sustainability Awards 2022

Η Flax απέσπασε μια σημαντική διάκριση στη φετινή τελετή απονομής Bravo Sustainability Awards 2022, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022, που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation. H διάκριση αφορά τον Πυλώνα Περιβάλλον, για το Πρόγραμμα: Flax Go Green 2030.

Η Flax, με όραμα τα φιλικά προϊόντα προς τη φύση και τον άνθρωπο και με την ευκαιρία των 55 χρόνων της, στοχοθέτησε πρόγραμμα δράσεων με το σύνθημα #FlaxGoGreen2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι, φέτος, ο θεσμός Bravo σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες να συμμετέχουν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από 185 συμμετέχοντες οργανισμούς που προέρχονται από το κοινό των επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ενέργεια influencer marketing από τη Histoplastin Red

H Jetdrops συνεργάστηκε με τις influencers AmiYiami, iMikriOllandeza και Fosbloque για την προώθηση της Histoplastin Red της Rener στα social media. Για την καμπάνια προώθησης της Histoplastin Red δημιουργήθηκαν 3 YouTube videos, τα οποία έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 400.000 οργανικά views. Η συνεργασία της Jetdrops με τη Rener είχε ως κύριο μέσο το YouTube, αλλά η ενέργεια υποστηρίχθηκε τόσο μέσω Instagram, όσο και μέσω TikTok.

Στόχος της ενέργειας ήταν η επικοινωνία των νέων Histoplastin Red, Light και Ultra Light Texture στο νεανικό κοινό. Τα προϊόντα παρουσιάστηκαν με άμεσο, δημιουργικό και native τρόπο από τις δημοφιλείς influencers του κοινού-στόχου. Εκτός από τις θεάσεις, τα videos έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής άνω των 30.000 likes και άνω των 1.000 comments. Η ομάδα της Jetdrops ήταν υπεύθυνη για τη στρατηγική περιεχομένου, τις δημιουργικές ιδέες σε συνεργασία με τις creators, καθώς και την παραγωγή του video clip της AmiYiami.

Άνοδο σημειώνουν οι πωλήσεις καλλυντικών στα φαρμακεία

Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data, την περίοδο 13/06/22-26/06/22, η κατηγορία των Καλλυντικών κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% (+5,1 χιλ. τμχ.) σε πωλήσεις τεμαχίων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (14/06/21-27/06/21), ενώ η υποκατηγορία Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 4,2% (+12,9 χιλ. τμχ.). Τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από περισσότερα από 2.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγοραστική συμπεριφορά από τα φαρμακεία λιανικής σε 70 περιοχές.

Η Vardas παρουσιάζει τη δράση ΕΚΕ Fashion & Art

Η Vardas, στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα πολιτιστικά δρώμενα και τον κόσμο της τέχνης, με το project Fashion & Art – Making Summer Memories, βάσει του οποίου οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες θα διαθέσουν τα έργα τους προς έκθεση και πώληση μέσα από τα καταστήματα της εταιρείας. Η εταιρεία ξεκινά την πρώτη της συνεργασία με καταξιωμένους έλληνες ζωγράφους, μέσα από τα έργα των οποίων θα προβληθεί το ελληνικό καλοκαίρι και η πηγαία ανάγκη όλων να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις. Η ενέργεια χαρακτηρίζει και την καλοκαιρινή συλλογή Vardas, όπως αυτή προβάλλεται ήδη μέσα από τα SOME, τις βιτρίνες των καταστημάτων της, αλλά και το ηλεκτρονικό της κατάστημα www.vardas.gr.

Επιμελητής της ομάδας των καλλιτεχνών είναι ο Δημήτρης Λαζάρου, υπεύθυνος για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία εικαστικών εκθέσεων και άλλων μορφών τέχνης, σε πολιτιστικούς χώρους και γνωστές γκαλερί. Τα έργα των καλλιτεχνών θα προβάλλονται στα καταστήματα Νέου Ψυχικού, Κηφισιάς, Φαλήρου, Γλυφάδας, The Mall Athens και Golden Hall. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν θα διαθέσουν το 20% από την πώληση των έργων τους για να ενισχύσουν το έργο των κοινωφελών ιδρυμάτων Hope Genesis και Δεσμός.