Ανακάμπτει το luxury, με μεγάλες ευκαιρίες σε βιωσιμότητα και resale

Νέα έκθεση της γαλλικής Comité Colbert με την BCG δείχνει ότι ο κλάδος luxury παγκοσμίως έχει επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα και προβλέπει ανάπτυξη 6% με αξία αγοράς 517 δισ. δολάρια το 2026. Ευκαιρίες εντοπίζονται στο σκέλος της βιωσιμότητας, καθώς πάνω από το 66% των καταναλωτών ήδη θεωρεί την πολυτέλεια βιώσιμη εκ φύσεως, ενώ το 80% πιστεύει ότι οι οίκοι πρέπει να εμπλέκονται στον κύκλο ζωής του προϊόντος, με υπηρεσίες επιδιόρθωσης και ανακύκλωσης, κανάλια πώλησης μεταχειρισμένων, αλλά και διευκολύνοντας την ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση.

Μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται στο επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς οι οίκοι πολυτελείας τείνουν να μιλούν περισσότερο για το προϊόν και όχι τόσο για την εταιρεία, ενώ είναι πλέον σημαντικό να στρέψουν την προσοχή τους σε προμηθευτές, παραγωγή και περιβάλλον, ώστε να μην μείνουν πίσω από τις μάρκες ευρείας. Το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής και υπερκατανάλωσης δημιουργεί την ευκαιρία της επανάχρησης, που εκτιμάται ότι θα ανθήσει την επόμενη 3ετία, με 13% ρυθμό ανάπτυξης και προβλεπόμενη αξία 52 δισ. δολάρια. Σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού: μέχρι και 65% των θέσεων τεχνιτών παραμένει κενό, ενώ οι LVMH, Chanel και Hermès έχουν δημιουργήσει δικά τους προγράμματα προσέλκυσης νέων στην τέχνη του luxury. Ευκαιρίες εμπορικής ανάπτυξης εντοπίζονται κυρίως στις αναπτυσσόμενες αγορές όπως Ινδία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μ. Ανατολή και κυρίως Κίνα.

(Πηγή: WWD.com)

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας ζητά διαφορετικότητα στις προσλήψεις

Η πρώτη έκθεση D&I του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας (BFC) με στοιχεία από περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές εταιρείες μόδας, υποστηρίζει ότι οι μισές εταιρείες έχουν συντονισμένες στρατηγικές D&I, αλλά δεν έχουν επαρκή δεδομένα, συγκεκριμένους στόχους, εκπροσώπηση και διαφάνεια. Το 42% δεν συλλέγει δεδομένα διαφορετικότητας, 29% παραδέχεται ότι τα δεδομένα του είναι ανεπαρκή και 29% ότι τα δεδομένα του είναι λεπτομερή. Από το 51% που έχει συντονισμένη στρατηγική, λίγες εταιρείες έχουν συγκεκριμένους στόχους για εκπροσώπηση μη προνομιούχων ομάδων και ακόμη λιγότερες προϋπολογισμό για σχετικές προσπάθειες. Στα Δ.Σ. και την ανώτερη και ανώτατη διοίκηση, η εκπροσώπηση των γυναικών είναι κάτω από 40% και για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες κάτω από 10%.

Προσεγγίστηκαν οι κορυφαίες μάρκες από συνδυασμό κλάδων όπως luxury, mid-market, προσιτή μόδα, αθλητικά, αξεσουάρ, με περίπου 8 εκατ. ευρώ ως 10 δισ. ευρώ σε ετήσιες πωλήσεις, αλλά δεν ήταν όλες οι εταιρείες διατεθειμένες να μοιραστούν πληροφορίες. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη πολλές εταιρείες δεν μπορούν να μοιραστούν δημογραφικά στοιχεία λόγω της νομοθεσίας GDPR. Οι 3 κύριες προκλήσεις κατά τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση δεδομένων D&I είναι ότι συχνά οι επιχειρήσεις έχουν ελλιπή ή απηρχαιωμένα δεδομένα, ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να δυσκολέψει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων και ότι η εμπιστοσύνη των υπαλλήλων είναι ουσιώδης για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση βρήκε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες και οι εισηγμένες είναι πιθανότερο να έχουν τυποποιημένες πολιτικές D&I λόγω διαθέσιμων πόρων και αυστηρότερων ελέγχων.

(Πηγή: Voguebusiness.com)

Ο οίκος Calvin Klein παρουσιάζει το CK One Summer Daze

Ο οίκος Calvin Klein Fragrances παρουσιάζει τη συνεργασία του με τον Βρετανό καλλιτέχνη Harry Cartwright, στο νέο CK One Summer Daze, με παραπομπές στην αμερικανική δύση. Η νέα κυκλοφορία αντλεί έμπνευση από τη λογική του road trip και το αίσθημα ελευθερίας που δίνει ο ανοιχτός δρόμος, με ανανεωμένο μπουκάλι που ενσαρκώνει τη ζεστασιά του καλοκαιριού, χάρη στο ζωηρό πορτοκαλί γυαλί και το κίτρινο λογότυπο.

Η εξωτερική συσκευασία, σχεδιασμένη από τον Harry Cartwright, λειτουργεί ως καμβάς για δημιουργική εξερεύνηση, μέσα από vintage εικόνες που απεικονίζουν φοίνικες σε ειδυλλιακές παραλίες. Για τη σύνθεση του νέου αρώματος, ο master perfumer Ilias Ermenidis και η senior perfumer Clement Gavarry συνδύασαν φρουτώδεις και ζεστές νότες, με κουμκουάτ στην κορυφή και νότες από παγωμένο τσάι μέντας στην καρδιά, ενώ το musk και το βετιβέρ ισορροπούν το μείγμα στη βάση. Το CK One Summer Daze έχει vegan σύνθεση, με αιθυλική αλκοόλη φυσικής προέλευσης και 89% συστατικά φυσικής προέλευσης. Η συσκευασία του προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά. Τα αρώματα Calvin Klein διανέμει στην Ελλάδα η Γρ. Σαράντης.

 

Η Breitling επανασχεδίασε το SuperOcean

Η Breitling παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του SuperOcean, βασιζόμενη στην αισθητική του αυθεντικού SuperOcean Slow Motion από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με μοντέρνα χαρακτηριστικά και φωτεινή παλέτα χρωμάτων. Το σπορ ρολόι για τη θάλασσα διατίθεται σε 4 μεγέθη κάσας (46, 44, 42, 36 χιλ.), με πολύχρωμα καντράν που συνδυάζονται με 3 διαφορετικά μέταλλα: ανοξείδωτο ατσάλι, ατσάλι-χρυσό και μπρούντζο.

Οι δύο επιλογές λουριών (ένα σπορ από καουτσούκ και ένα μεταλλικό μπρασελέ) έχουν κούμπωμα που επιτρέπει ρυθμίσεις ως 15 χιλ. για χρήση πάνω από τις στολές κατάδυσης. Αδιάβροχο στα 300 μ., το ρολόι διαθέτει δείκτες επικαλυμμένους με Super-LumiNova για αναγνωσιμότητα κάτω από το νερό, ενώ η αδιάβροχη στεφάνη αποτρέπει φθορά και αποχρωματισμό. Για ασφάλεια, η στεφάνη είναι μονής κατεύθυνσης στα περισσότερα μεγέθη και αμφίδρομη με κλειδαριά στην εκδοχή των 46 χιλ. Το συγκεκριμένο ρολόι είναι επίσης ανθεκτικό σε κραδασμούς, άμμο και αλμυρό νερό. Ο αυτόματος μηχανισμός Breitling 17 έχει 2ετή εγγύηση και περίπου 38 ώρες απόθεμα ισχύος.

Καλοκαιρινό event της Fresh Line για τα 30 χρόνια της

Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων της, η Fresh Line διοργάνωσε καλοκαιρινή εκδήλωση την Πέμπτη 23/06 στο κατάστημά της στο The Mall Athens, με πρωταγωνιστές τα νέα, καλοκαιρινά λανσαρίσματα Mango και Mandarin & Orange της εταιρείας. Η συλλογή Mango περιλαμβάνει αφρόλουτρο και βούτυρο σώματος με βιολογικό έλαιο macadamia και αρωματικό νερό σώματος με φυσικά εκχυλίσματα.

Η συλλογή Μανταρίνι & Πορτοκάλι περιλαμβάνει αφρόλουτρο και γαλάκτωμα σώματος με αιθέριο έλαιο από μανταρίνι Χίου και αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού. Οι τέσσερις συνταγές των νέων The Locals Cocktails έδεσαν με το τροπικό κλίμα και τα ζωηρά χρώματα, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τις ευχές των προσκεκλημένων για τα 30 χρόνια Fresh Line. Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα εκδηλώσεις σε όλο το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας.

Η L’Occitane En Provence με νέα ταυτότητα Cultivators of Change

Tην Τετάρτη 29/06, η Beauty Vibes, αποκλειστικός αντιπρόσωπος του οίκου L’Occitane En Provence στην Ελλάδα, παρουσίασε τη νέα ταυτότητα της μάρκας Cultivators of Change, παράλληλα με τη νέα συλλογή White Lavender. Δεκάδες προσκεκλημένοι beauty editors, influencers και προσωπικότητες από τον χώρο των ΜΜΕ ενημερώθηκαν για τους πυλώνες της νέας φιλοσοφίας και δοκίμασαν τα νέα προϊόντα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Κηφισιά, σε χώρο διακοσμημένο με άνθη λεβάντας από τη Neda’s Decoration.

Η νέα υπογραφή της εταιρείας περιγράφει τη σταθερή αποστολή της να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ζήσει σε αρμονία με τον εαυτό της και με τη φύση και η νέα συλλογή White Lavender συμβολίζει αυτές τις αξίες της μάρκας. Η συλλογή είναι αποτέλεσμα 7ετούς έρευνας και ξεχωρίζει διότι βασίζεται στις 2 νέες ποικιλίες λεβάντας Mila και Éternelle που δημιουργήθηκαν ώστε να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και τα παράσιτα. Σημειώνεται ότι ο οίκος θα διευρύνει το δίκτυο φυσικών καταστημάτων του στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Η Marks & Spencer αναθέτει στον όμιλο Entersoft

Η Marks & Spencer επέλεξε να υλοποιήσει την cloud-oriented λύση Entersoft Retail τoυ ομίλου Entersoft για τα 27 καταστήματα και τα 110 τερματικά της σε όλη την Ελλάδα. Από τους κύριους στόχους της Marks & Spencer ήταν η επίτευξη της real-time εφαρμογής των πολυάριθμων, παράλληλων και συνδυαστικών προωθητικών ενεργειών απευθείας στα καταστήματα, χωρίς την παρεμβολή άλλου συστήματος, τα οποία πλέον συντηρούνται και επαυξάνονται μέσα στο περιβάλλον του Entersoft Business Suite με πλούσιο, έγκαιρο και έγκυρο reporting για την επίτευξη των KPIs πωλήσεων.

Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα κεντρικής συστημικής διαχείρισης των προνομίων των πελατών για αλλαγή και εξαργύρωση κουπονιών και πόντων, με τα εκπτωτικά κουπόνια να δημιουργούνται μέσα στο σύστημα, για τον γρηγορότερο έλεγχο στην απόδοση και εξαργύρωση αυτών. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ορατότητα του πελατολογίου από όλα τα καταστήματα, κάτι που παρέχει ευελιξία και αναβάθμιση της καταναλωτικής εμπειρίας, καθώς παρέχει στον πελάτη τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από οποιαδήποτε σημείο πώλησης, ανεξαρτήτως του καταστήματος αρχικής αγοράς. H Entersoft παρέδωσε στη Marks & Spencer ένα ευέλικτο και επεκτάσιμο σύστημα, με online διασύνδεση και πλήρη ενοποίηση με τα υπόλοιπα συστήματα της εταιρείας, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας.