Έπειτα από σειρά κρίσεων την τελευταία διετία, η βιομηχανία της μόδας και του luxury αναθεωρεί τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας της, με όλο και περισσότερες εταιρείες να καταφεύγουν σε ψηφιακές και αναδυόμενες τεχνολογίες. Η αστάθεια που προέκυψε αρχικά λόγω πανδημίας, τώρα εντείνεται λόγω νέων λοκντάουν στην Κίνα, πληθωρισμού και συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Σε αυτό πλαίσιο, το υφιστάμενο μοντέλο παραγωγής στη βιομηχανία της μόδας αμφισβητείται και αναθεωρείται, δίνοντας έμφαση στην ικανότητα πρόβλεψης αναγκών και στην έγκαιρη παραγγελία υλικών. Η ιταλική Herno, που ειδικεύεται σε πανωφόρια, σε συνεργασία με τη νεοφυή BeSight, υιοθέτησε τεχνολογία RFID που επιτρέπει την παρακολούθηση του προϊόντος σε επίπεδο logistics, ενώ πλέον θέλει να την εφαρμόσει και σε επίπεδο α’ υλών, στον βαθμό που είναι δυνατό.
Οι σύγχρονες προκλήσεις οδήγησαν και τη Loro Piana να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, συνεργαζόμενη με τη SedApta για λογισμικό που επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και μικρότερους χρόνους ανταπόκρισης, μέσω της συγκεντρωμένης διαχείρισης προγραμματισμού παραγωγής και αγορών προμηθειών από το ίδιο εργαλείο. Η Pinko από την πλευρά της, συνεργάστηκε με τη Lectra και υιοθέτησε την πλατφόρμα Kubix Link που βοηθά στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, συνδυάζοντας λειτουργίες PLM, PIM και DAM, επιτρέποντας στην εταιρεία καλύτερο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας.
(Πηγή: FashionNetwork.com)