Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αύξησε και τις παρορμητικές αγορές. Παρά την άνοδο της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας που σημειώθηκε την προηγούμενη διετία και εκτιμάται στο 69%, οι διαδικτυακές δαπάνες συνέχισαν να ανεβαίνουν. Η αντιφατική αυτή συμπεριφορά ίσως μπορεί να αποδοθεί στην αναζήτηση ανακούφισης μέσα από τα ψώνια, καθώς η πανδημία, σύμφωνα με μελέτες, αύξησε κατά 30% το αίσθημα άγχους και θλίψης σε νέους ενήλικες.
Σε πρόσφατη έρευνα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει κάποιο ψηφιακό προϊόν μέσα στον επόμενο χρόνο, που σημαίνει ότι οι αγοραστικές συνήθειες ίσως αλλάξουν πάλι, με γνώμονα αυτή τη φορά, το μειωμένο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Σύμφωνα με τη λιθουανική εταιρεία δημιουργίας video game Nordcurrent, η μεγάλη διαφορά μεταξύ εικονικής και φυσικής ένδυσης έγκειται στη μακροβιότητα, καθώς ο εικονικός κόσμος δημιουργεί μεν νέα προϊόντα, αλλά δεν χρειάζεται να αποσύρει τα παλιά, ενώ έχει άπειρο κυβερνοχώρο για να τα διατηρεί διαθέσιμα.
Η εταιρεία διαθέτει και την εφαρμογή Pocket Styler, που επιτρέπει στους χρήστες να ντύνουν το avatar τους επιλέγοντας από εκτεταμένο κατάλογο ενδυμάτων και αξεσουάρ. Κατά τον σχεδιασμό, η Nordcurrent είχε μελετήσει αληθινά e-shops προκειμένου να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο και οικείο interface, όπου οι χρήστες ψωνίζουν και, μολονότι δεν παραλαμβάνουν φυσικό προϊόν, αντλούν τη στιγμιαία ικανοποίηση της παρορμητικής αγοράς.
(Πηγή: Nordcurrent)