Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Brand Finance για τις πρώτες 50 μάρκες ομορφιάς παγκοσμίως, η L’Oréal διατηρεί τον τίτλο της πιο πολύτιμης μάρκας καλλυντικών με αξία 11,2 δισ. δολάρια. Συνοπτικά, Η Estée Lauder ενισχύθηκε κατά 39%, η βραζιλιάνικη Natura αναδείχθηκε ισχυρότερη μάρκα καλλυντικών με αξιολόγηση AAA+, το Lifebuoy της Unilever μπήκε πρώτη φορά στο Top 50, ενώ οι ασιατικές μάρκες περιποίησης μαλλιών δείχνουν να δυσκολεύονται, με τα Sunsilk, Clear και Rejoice να χάνουν αξία.
L ‘Oréal και Estée Lauder στις 2 πρώτες θέσεις κατά brand value
Πιο αναλυτικά, το brand value της L’Oréal ενισχύθηκε κατά 10%, φθάνοντας σχεδόν στην προπανδημική αξία του και συνεχίζοντας να ηγείται της παγκόσμιας αγοράς ομορφιάς, με ναυαρχίδα το σήμα L’Oréal Paris. Το τελευταίο έτος είδε επίσης μετάβαση ηγεσίας μετά από 15 χρόνια, από τον τέως CEO Jean-Paul Agon στον νυν Nicolas Hieronimus με προαγωγή εκ των έσω, κίνηση που κατά τους αναλυτές αντιπροσωπεύει την προσπάθεια να συνεχιστεί η υφιστάμενη στρατηγική προκειμένου να βγει η μάρκα από την πανδημία.
Το brand value της Estée Lauder ανέβηκε στα 7,9 δισ. δολάρια με άλμα τριών θέσεων, από τη θέση 5 στη 2, ξεπερνώντας τη Gillette που έχασε 8% πέφτοντας στα 6,9 δισ. δολάρια, τη Nivea που κέρδισε 10% φθάνοντας τα 6,8 δισ. και την Guerlain που ανέβηκε 8% στα 6,1 δισ.. Έχοντας μόλις κλείσει τα 75 έτη της, η Estée Lauder επενδύει στην τεχνολογική καινοτομία με επίκεντρο τη βελτιωμένη βιωσιμότητα και έμφαση κυρίως στη μείωση χρήσης πλαστικού και πετροχημικών συστατικών.
Στην υψηλότερη βαθμίδα brand strength η Natura
Εκτός από τον υπολογισμό του brand value, η Brand Finance προσδιορίζει επίσης τη σχετική ισχύ μιας μάρκας εξετάζοντας δεδομένα όπως η επένδυση μάρκετινγκ και η απόδοση, καταλήγοντας ότι η Natura (+17% στα 2,4 δισ. δολάρια) είναι η ισχυρότερη μάρκα στην κατάταξη των καλλυντικών, με βαθμολογία στον δείκτη BSI (Brand Strength Index) 91,5/100. Η ισχύς αυτή υποστηρίζεται από το πιστό καταναλωτικό της κοινό στη Ν. Αμερική και επωφελείται τόσο από το πατριωτικό αίσθημα, όσο και από την πεποίθηση ότι η μάρκα φροντίζει με βιώσιμο τρόπο την τοπική φυσική κληρονομιά, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
2η ταχύτερα αναπτυσσόμενη η Lifebuoy χάρη στη διανομή Unilever
Η Lifebuoy (+27% στα 0,7 δισ. δολάρια) μπήκε στο Brand Finance Cosmetics 50 για πρώτη φορά χάρη στη ραγδαία ανάπτυξή του, που την κατέστησε μόλις 2η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μετά την Estée Lauder, καθώς ανταποκρίθηκε στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα υγιεινής, στο πλαίσιο της πανδημίας. Ως μέρος του χαρτοφυλακίου της Unilever επωφελήθηκε από την ευρεία διανομή σε σούπερ-μάρκετ παγκοσμίως, κάτι που υπενθυμίζει ότι η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα δίνουν σημαντική ώθηση στο brand value. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι μολονότι μεταγενέστερες έρευνες αμφισβήτησαν την αξία της εκτεταμένης χρήσης αντισηπτικών στην καταπολέμηση του ιού, πολλοί καταναλωτές είχαν ήδη υιοθετήσει τη συνήθεια.
Πτώση για μάρκες που δεν συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις
Στην ασιατική αγορά, αρκετές μάρκες περιποίησης μαλλιών αντιμετώπισαν δύσκολο έτος, με τη Sunsilk (-20% στα 1,0 δισ. δολάρια), την Clear (-19% στα 0,9 δισ. δολάρια) και τη Rejoice (-17% στα 0,9 δισ. δολάρια) να χάνουν brand value. Και οι τρεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μεταβολές στις απαιτήσεις των καταναλωτών, καθώς φαίνεται ότι αδυνατούν να συμβαδίσουν με τις τρέχουσες τάσεις, ενώ παράλληλα, μικρότερες νεοφυείς εταιρείες του κλάδου χρησιμοποιούν αφ’ ενός τα social media για να στοχεύσουν σε νεότερο κοινό, αφ’ ετέρου το ηλεκτρονικό εμπόριο για την απευθείας πώληση προς τους καταναλωτές που ψωνίζουν από το σπίτι.
(Πηγή: Brand Finance)