Αντιμέτωπος με σημαντικά ζητήματα βρίσκεται ο κλάδος του luxury. Από τη μία πλευρά, την περίοδο των λοκντάουν το 2020 στην Κίνα, οι οίκοι πολυτελείας βίωσαν μείωση εσόδων κατά 15-30%. Σήμερα, λόγω νέων κρουσμάτων covid ξαναμπαίνουν σε περιορισμούς περιοχές όπως η Σαγκάη και η Σεντζέν, που φιλοξενούν μερικά από τα πιο σημαντικά πολυτελή καταστήματα και εμπορικά κέντρα της χώρας, ενώ οίκοι όπως οι Hermès, Chanel, Cartier και Burberry έχουν και εκεί τοπικές μπουτίκ. Πιο δυτικά, οι κυρώσεις προς τη Ρωσία επεκτείνονται. Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές πολυτελών ειδών προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια αξία συναλλαγών 550 εκατ. δολαρίων και η ΕΕ έχει ανακοινώσει περιορισμούς σε εξαγωγές ειδών πολυτελείας.
Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, η σημασία της αγοράς για τον κλάδο είναι πια μικρή: για ομίλους όπως οι LVMH και Kering αντιστοιχεί περίπου στο 1% των παγκόσμιων πωλήσεων, ενώ για μάρκες όπως Burberry, Moncler, Prada, Ferragamo και Tod’s το ποσοστό ανεβαίνει στο 2%. Στοιχεία της Global Blue δείχνουν ότι ψωνίζουν πολύ ως τουρίστες στο Μιλάνο, με τους Ρώσους να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1.215 ευρώ ανά συναλλαγή και τους Ουκρανούς 1.088 ευρώ, στο τελευταίο 12μηνο.
Ίσως πιο καθοριστικό, όμως, για τη βιομηχανία του luxury είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργάτες και τεχνίτες για να τη συντηρήσουν μελλοντικά, τάση που προσπαθεί να αντιστρέψει ο κλάδος. Πρόσφατα, ο όμιλος LVMH ξεκίνησε για 8η χρονιά περιοδεία You and me, με επισκέψεις σε πόλεις της Γαλλίας, όπου ενημερώνει μαθητές σχολείου, αποφοίτους λυκείου και φοιτητές για τις σχετικές επαγγελματικές δυνατότητες, ενώ προσφέρει 1.200 θέσεις μαθητευόμενων και 600 συμβάσεις ως το τέλος Απριλίου.
Η Στρατηγική Επιτροπή του κλάδου μόδας και luxury της Γαλλίας προάγει την εγχώρια παραγωγή με την εκστρατεία Savoir pour faire που παρέχει πληροφορίες και εργαλεία προς νέους, ενώ η ιταλική Altagamma κινητοποιείται με το πρόγραμμα Adopt a School για να ενθαρρύνει την ενεργή συνεργασία μεταξύ εταιρειών και σχολείων και την εμπλοκή των νέων στις χειροτεχνικές εργασίες, ουσιώδες στοιχείο της αριστείας Made in Italy.
(Πηγή: Wwd.com, FashionNetwork.com)