Εχθές, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΣΒΑΚ, η οποία ξεκίνησε με ημερίδα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΣΒΑΚ Θεόδωρος Γιαρμενίτης και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ημερίδα συμμετείχε ο John Chave, Γενικός Διευθυντής Cosmetics Europe, ο οποίος, στην παρουσίασή του με τίτλο «Cosmetics in the EU – The changing regulatory environment», περιέγραψε πώς αλλάζει το κανονιστικό τοπίο στην Ευρώπη για τα καλλυντικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal και πώς αυτό θα επηρεάσει τη βιομηχανία των καλλυντικών. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το Green Deal έχει πολλές όψεις και ότι η σημαντικότερη για τη βιομηχανία της ομορφιάς είναι το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής «Χημικές ουσίες – στρατηγική για τη βιωσιμότητα».
Το εν λόγω πρόγραμμα αποτυπώνει τη δέσμευση για ευρωπαϊκό περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες και θα μπορεί να καταργεί ευκολότερα τη χρήση συγκεκριμένων συστατικών, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη σύνθεση πολλών προϊόντων. Μέσα στα μέτρα που συζητιούνται είναι και η νέα προσέγγιση στο θέμα της ετικέτας. Ως σήμερα, στην ετικέτα ενός καλλυντικού προϊόντος, δεν ήταν υποχρεωτικό να αναγράφονται πληροφορίες για κινδύνους από περιεχόμενα συστατικά, αλλά εξετάζεται η δρομολόγηση αυστηρότερων απαιτήσεων, με πιθανή εξέλιξη κάποια καλλυντικά να υποχρεωθούν να φέρουν το σήμα ενός νεκρού ψαριού στην ετικέτα, αν στα συστατικά του περιέχονται ουσίες που κρίθηκαν επικίνδυνες.
Εξαγωγές και e-commerce ενισχύουν την αγορά
Ο Αντώνης Γραβάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Enterprise Greece, παρέθεσε μερικά πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων γενικά, αλλά και ειδικά του τομέα των καλλυντικών. Συγκεκριμένα, μοιράστηκε με το κοινό ότι από το 2011 ως το 2020 η αξία των εξαγωγών καλλυντικών σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ ακόμη και με τις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η αξία των εξαγωγών καλλυντικών το 2021 (στοιχεία 11μήνου) ανήλθε σε 395 εκατ. ευρώ, 20% πάνω σε σχέση με το 2020.
Στην ομιλία της με θέμα «Το Φαρμακείο στην μετά-Covid εποχή», η Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός και Αρχισυντάκτρια Pharmacy management & επικοινωνία, τόνισε ότι το φαρμακείο της γειτονιάς παραμένει χώρος υγείας και ομορφιάς για όλους και ως εκ τούτου δεν απειλείται η επιβίωσή του από την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πλην όμως, δεν παύει να επισημαίνει ότι αυτό που λείπει περισσότερο από το φυσικό σημείο είναι η εκπαίδευση υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση των πελάτων.
Προσέθεσε ότι αναλώσιμα και φάρμακα κινούνται θετικά και ξεχώρισε ότι τα προϊόντα που παρουσιάζουν πτωτική τάση κίνησης στο φυσικό φαρμακείο είναι αυτά που διατίθενται και online. Με αυτήν την αφορμή ο Παναγιώτης Γκεζερλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Convert Group, έδωσε μεγάλη έμφαση στην συνεχή και εκθετική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και παρότρυνε με έμφαση τον ΠΣΒΑΚ και τις εταιρείες-μέλη του να προσεγγίσουν άμεσα τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως Skroutz, Wolt, Pop Market.