Η Benetton «αγκαλιάζει» την εμπειρία του Metaverse

Η United Colors of Benetton, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, μεταμόρφωσε το κατάστημά της στο Corso Vittorio Emanuele, ευθυγραμμίζοντάς το με το νέο metaverse κατάστημα της εταιρείας, το οποίο θα ανοίξει ταυτόχρονα έχοντας την ίδια εμφάνιση και αισθητική. Στο metaverse κατάστημα οι «επισκέπτες» δεν θα αγοράζουν ρούχα, αλλά θα συμμετέχουν σε εμπειρίες παιχνιδιού που θα τους επιτρέπουν να συγκεντρώνουν κωδικούς QR, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για αγορές στα φυσικά καταστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία δημιουργεί ένα επιπλέον σημείο επαφής με τον καταναλωτή, ενισχύοντας τη στρατηγική της σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας. Με αφορμή την Εβδομάδα Μόδας, το κατάστημα-ναυαρχίδα του Μιλάνου ανακαινίστηκε με ροζ χρώμα, καλύπτοντας όλους τους χώρους – από τα παράθυρα μέχρι το εσωτερικό του καταστήματος, από τις κρεμάστρες μέχρι τα ράφια – δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αποχρώσεις των ενδυμάτων της Benetton.

Αυτή η προσωρινή εγκατάσταση, η οποία θα βρίσκεται στο κατάστημα για τέσσερις εβδομάδες, συνοδεύεται από το ερευνητικό σχέδιο #playchange. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, πέντε ταλαντούχα άτομα μοιράστηκαν με την Benetton τις προσωπικές τους ιστορίες αλλαγής, και θα αφηγηθούν τις στιγμές της ζωής τους που χρειάστηκε να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.

Το ευρωπαϊκό luxury business δεν πλήττεται από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών ειδών πολυτελείας προς τους πλούσιους της Ρωσίας δεν πλήττονται προς το παρόν, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις τρέχουσες κυρώσεις, οι οποίες εστιάζουν σε προϊόντα τεχνολογίας και ενέργειας. Αυτό καθησυχάζει την ιταλική βιομηχανία του luxury, αλλά και γενικά τη βιομηχανία της μόδας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Επιμελητήριο Ιταλικής Μόδας, η αξία των πωλήσεων ιταλικών ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ροή ειδών πολυτελείας από την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία, προς τη Ρωσία θα συνεχιστεί, μολονότι οι πληρωμές αυτών των εμπορευμάτων ίσως συναντήσουν εμπόδια εξαιτίας του αποκλεισμού κάποιων ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα Swift. «Η εξαίρεση ρωσικών τραπεζών δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες στα καταστήματα, αλλά θα επηρεάσει τα διεθνή εμβάσματα», σύμφωνα με τον Julien Martinet, ιδρυτή του νομικού γραφείου Swift Litigation. Πιθανός κίνδυνος ίσως προκύψει από το αδύναμο ρούβλι, που μπορεί να περιορίσει το περιθώριο κέρδους από πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία, αλλά αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με αυξημένες τιμές πώλησης.

(Πηγή: Voguebusiness.com)

Νέα πτώση στις πωλήσεις καλλυντικών στα φαρμακεία

Συνεχίζεται η πτώση στις πωλήσεις καλλυντικών στα φαρμακεία λιανικής, σύμφωνα με το report IQVIA Weekly Data, για την περίοδο 24/01/22-13/02/22. Συγκεκριμένα, την εν λόγω περίοδο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (25/01/21-14/02/21) οι πωλήσεις καλλυντικών μειώθηκαν κατά 16%, ποσοστό που μεταφράζεται σε όγκο σε 380,5 χιλ. τμχ. Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη μεταβολή είναι τα Γυναικεία Προϊόντα Ομορφιάς, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 23,1% (-120,7χιλ. τμχ.). Σημειώνεται ότι, τα IQVIA Weekly Data συλλέγονται από πάνω από 2.000 φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, και αποτυπώνουν την αγορά σε 70 περιοχές.

Το Green Deal αλλάζει τη βιομηχανία της ομορφιάς

Εχθές, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΣΒΑΚ, η οποία ξεκίνησε με ημερίδα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΣΒΑΚ Θεόδωρος Γιαρμενίτης και ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ημερίδα συμμετείχε ο John Chave, Γενικός Διευθυντής Cosmetics Europe, ο οποίος, στην παρουσίασή του με τίτλο «Cosmetics in the EU – The changing regulatory environment», περιέγραψε πώς αλλάζει το κανονιστικό τοπίο στην Ευρώπη για τα καλλυντικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal και πώς αυτό θα επηρεάσει τη βιομηχανία των καλλυντικών. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το Green Deal έχει πολλές όψεις και ότι η σημαντικότερη για τη βιομηχανία της ομορφιάς είναι το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής «Χημικές ουσίες – στρατηγική για τη βιωσιμότητα».

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτυπώνει τη δέσμευση για ευρωπαϊκό περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες και θα μπορεί να καταργεί ευκολότερα τη χρήση συγκεκριμένων συστατικών, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη σύνθεση πολλών προϊόντων. Μέσα στα μέτρα που συζητιούνται είναι και η νέα προσέγγιση στο θέμα της ετικέτας. Ως σήμερα, στην ετικέτα ενός καλλυντικού προϊόντος, δεν ήταν υποχρεωτικό να αναγράφονται πληροφορίες για κινδύνους από περιεχόμενα συστατικά, αλλά εξετάζεται η δρομολόγηση αυστηρότερων απαιτήσεων, με πιθανή εξέλιξη κάποια καλλυντικά να υποχρεωθούν να φέρουν το σήμα ενός νεκρού ψαριού στην ετικέτα, αν στα συστατικά του περιέχονται ουσίες που κρίθηκαν επικίνδυνες.

Εξαγωγές και e-commerce ενισχύουν την αγορά
Ο Αντώνης Γραβάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Enterprise Greece, παρέθεσε μερικά πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων γενικά, αλλά και ειδικά του τομέα των καλλυντικών. Συγκεκριμένα, μοιράστηκε με το κοινό ότι από το 2011 ως το 2020 η αξία των εξαγωγών καλλυντικών σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ ακόμη και με τις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η αξία των εξαγωγών καλλυντικών το 2021 (στοιχεία 11μήνου) ανήλθε σε 395 εκατ. ευρώ, 20% πάνω σε σχέση με το 2020.

Στην ομιλία της με θέμα «Το Φαρμακείο στην μετά-Covid εποχή», η Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός και Αρχισυντάκτρια Pharmacy management & επικοινωνία, τόνισε ότι το φαρμακείο της γειτονιάς παραμένει χώρος υγείας και ομορφιάς για όλους και ως εκ τούτου δεν απειλείται η επιβίωσή του από την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πλην όμως, δεν παύει να επισημαίνει ότι αυτό που λείπει περισσότερο από το φυσικό σημείο είναι η εκπαίδευση υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση των πελάτων.

Προσέθεσε ότι αναλώσιμα και φάρμακα κινούνται θετικά και ξεχώρισε ότι τα προϊόντα που παρουσιάζουν πτωτική τάση κίνησης στο φυσικό φαρμακείο είναι αυτά που διατίθενται και online. Με αυτήν την αφορμή ο Παναγιώτης Γκεζερλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Convert Group, έδωσε μεγάλη έμφαση στην συνεχή και εκθετική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και παρότρυνε με έμφαση τον ΠΣΒΑΚ και τις εταιρείες-μέλη του να προσεγγίσουν άμεσα τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως Skroutz, Wolt, Pop Market.

Νέα κυκλοφορία από τον οίκο Penhaligon’s

Έρχεται στην Ελλάδα το άρωμα Babylon από τη σειρά Trade Routes του κλασικού βρετανικού οίκου Penhaligon’s. Η συλλογή Trade Routes είναι εμποτισμένη με την απέραντη γκάμα από εξωτικά συστατικά που κατέφθαναν με πλοία στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, κάτι που χαρακτηρίζει και την πληθωρική σύνθεση του Babylon, η οποία συνδυάζει δυνατές υφές, αλλά ταυτόχρονα απαλές, σε ένα άρωμα πολυτελές και ζεστό, με έμφαση στη βανίλια.

Οι νότες σανταλόξυλου και κέδρου ξεχωρίζουν χάρη στο σαφράν και το μοσχοκάρυδο, ενώ τη σύνθεση συμπληρώνουν ο κορίανδρος και η κυπριόλη. Ο οίκος αντλεί την έμπνευσή του από τη μυστηριώδη Μεσοποταμία και τις γήινες ιστορίες της Βαβυλώνας, μιας πόλης με πλούσια βλάστηση, αλλά και επίκεντρο μιας αυτοκρατορίας. Τα προϊόντα Penhaligon’s διατίθενται στα πολυκαταστήματα attica στο City Link, το Golden Hall και την Τσιμισκή, καθώς και στο atticadps.gr

 

H Korres λανσάρει το Greek Yoghurt Eνυδατικό Gel Ματιών

H Korres διευρύνει τη σειρά περιποίησης με ελληνικό γιαούρτι, με το νέο Greek Yoghurt Eνυδατικό Gel Ματιών. Το νέο beauty gadget στοχεύει σε πρήξιμο, σακούλες και μαύρους κύκλους, συνδυάζοντας το γιαούρτι με εκχύλισμα καφέ και «ξυπνά» την περιοχή κάτω από τα μάτια, ενώ το boost καφεΐνης βοηθάει στη μείωση της εμφάνισης των σημαδιών κούρασης στην περιοχή των ματιών. Παράλληλα, το μεταλλικό roll-on, ιδανικό για ελαφρύ μασάζ και τόνωση, δίνει μία cooling αίσθηση κατά την εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι, η Korres είναι η πρώτη μάρκα παγκοσμίως που κατάφερε να μετατρέψει το βρώσιμο γιαούρτι, μία υπερτροφή της φύσης, σε ένα ισχυρό καλλυντικό συστατικό. Τα προϊόντα της σειράς Greek Yoghurt, βασισμένα στο γιαούρτι, με ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες και την προηγμένη τεχνολογία Microbiome, ξεδιψούν την επιδερμίδα, προσφέροντας 48ωρη ενεργή ενυδάτωση και ισορροπημένο, «δυνατό» δέρμα με υγιή, λαμπερή όψη.

Η MAC επεκτείνει το πρόγραμμα ανακύκλωσής της

Στο πλαίσιο της συνολικής δέσμευσής της για τη βιωσιμότητα, η MAC επεκτείνει το πρόγραμμα ανακύκλωσής της Back-To-MAC σε περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές και συγκεκριμένα τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Δεκέμβριο. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με στόχο να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μάρκας, ανακυκλώνοντας ή ανακτώντας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις χαρακτηριστικές μαύρες συσκευασίες. Η μάρκα συνεργάζεται με εταίρους ανά τον κόσμο, προκειμένου το πλαστικό ABS των συσκευασιών να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε νέο υλικό, κατάλληλο για την κατασκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Όπως εξηγεί ο Philippe Pinatel, Global Brand President της εταιρείας, «Στη MAC νοιαζόμαστε για τον πλανήτη και συνεισφέρουμε στη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Back-To-MAC πριν χρόνια στον Καναδά, όπου γεννήθηκε η μάρκα». Στην Ελλάδα, η ενέργεια πραγματοποιείται σε 10 free-standing σημεία MAC που φιλοξενούν ειδικούς κάδους για τη συλλογή άδειων πλαστικών περιεκτών, ενώ με κάθε 6 συσκευασίες που επιστρέφουν οι καταναλωτές, παίρνουν δωρεάν μια μονή σκιά.

(Πηγή: Globalcosmeticsnews.com, MAC)