Χρυσό μετάλλιο για τις πωλήσεις Puma το 2021

Η Puma αποδίδει τη μεγάλη απήχηση της μάρκας στις επιτυχίες των χορηγούμενων αθλητών της στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, με τις πωλήσεις του «εξαιρετικού έτους» 2021 να αυξάνονται κατά 31,7% στα 6,81 δισ. ευρώ. Ανά περιφέρεια, η Αμερική σημείωσε +53,9%, η EMEA +28,2% και η Ασία +10,6%.

Ταχύτερη ανάπτυξη σημείωσαν τα υποδήματα με +36%, ενώ τα ενδύματα ανέβηκαν 8,6% και τα αξεσουάρ 27,2%. Στρατηγικές προτεραιότητες για την εταιρεία παραμένουν η περαιτέρω βελτίωση της απήχησης της μάρκας και η ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσφοράς για τις γυναίκες, ενώ θέλει να ενδυναμώσει τη θέση της στη Β. Αμερική ανανεώνοντας την παρουσία της στο μπάσκετ. Σχολιάζοντας τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές πιέσεις, ο CEO Bjorn Gulden δήλωσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά μας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, αλλά παραμένω πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, τόσο του κλάδου μας γενικά, όσο της Puma συγκεκριμένα».

Για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κόστη μεταφορικών και α’ υλών, θα ανεβούν σταδιακά οι τιμές, δήλωσε ο CEO, για να συμπληρώσει ότι αναμένει πτώση πωλήσεων στην Κίνα το 1ο τρίμηνο, καθώς οι Κινέζοι celebrities εξακολουθούν να αποφεύγουν τη συνεργασία με μάρκες του δυτικού κόσμου. Σημειώνεται ότι οι Puma, Nike και Adidas έπεσαν σε δυσμένεια στη χώρα πέρυσι, κατόπιν δηλώσεων ότι δεν θα προμηθεύονται βαμβάκι από την Xinjiang, ύστερα από αναφορές για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πωλήσεις της Puma το 4ο 3μηνο του 2021 έπεσαν 27% στην Κίνα, ενώ ανέβηκαν στην υπόλοιπη Ασία.

(Πηγή: Reuters.com, Marketingweek.com)

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη στους influencers

Αμφιλεγόμενες τακτικές προώθησης προϊόντων, παραπληροφόρηση και υπερπληθώρα χορηγούμενου περιεχομένου είναι κάποια από τα παράπονα που κάνουν οι καταναλωτές για τους influencers, γεγονός όχι καλό για τις μάρκες που βασίζονται πολύ σε αυτές τις συνεργασίες. Μια λύση για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μπορεί να είναι η σωστή εκπαίδευση των συνεργαζόμενων influencers, ώστε να είναι καλύτεροι ambassadors. Οι celebrity influencers ειδικά, απολαμβάνουν τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης από το 67% των καταναλωτών στις ΗΠΑ και το 65% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα υγείας και ομορφιάς, σύμφωνα με το Trustpilot.

Παράλληλα, ενώ ο αριθμός χορηγούμενων αναρτήσεων σε μακιγιάζ, skincare και μαλλιά αυξήθηκε το τελευταίο 3μηνο του 2021, η αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές σημειώνει πτώση σε κάθε 3μηνο, σύμφωνα με την πλατφόρμα Traackr, που υποστηρίζει ότι το influencer marketing στον κλάδο της ομορφιάς έχει κορεστεί. Οι σημερινοί influencers ήταν αρχικά bloggers που αναρτούσαν περιεχόμενο σχετικά με μόδα, ομορφιά, fitness, φαγητό και ταξίδια, χτίζοντας πολύτιμες κοινότητες με τους ακολούθους τους.

Ήταν σαν κανονικοί άνθρωποι, αλλά με λίγο πιο λαμπερές ζωές, υποστηρίζει η Amy Rollinson, αναλύτρια μόδας και ομορφιάς της Euromonitor, για να συμπληρώσει ότι σήμερα δυσκολεύονται να κρατήσουν το κοινό τους, αφενός λόγω των μεταλλασσόμενων αλγορίθμων στα κοινωνικά μέσα, αφετέρου διότι πλέον είναι και οι ίδιοι σαν celebrities και το κοινό τους δεν μπορεί πια να ταυτιστεί μαζί τους. Το influencer advertising διεθνώς ελέγχεται από ρυθμιστικές αρχές και εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ανεύθυνης επικοινωνίας που αφορά θέματα υγείας και ασφάλειας, καθώς πολλοί είναι οι δημιουργοί περιεχομένου που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις για να μοιράζονται προτάσεις και συμβουλές.

(Πηγή: Voguebusiness.com)

H Vogue Greece Μαρτίου γιορτάζει το inclusivity

Η Vogue Greece Μαρτίου γιορτάζει το inclusivity, φωτογραφίζοντας 14 γυναίκες με αληθινά σώματα, χωρίς ρετούς. Γυναίκες με διαφορετικές αναλογίες, ηλικία, χρώμα δέρματος, γυναίκες με εντελώς ξεχωριστές ιστορίες, που η καθεμία έδωσε την δική της μάχη με το σώμα της. «Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο γιορτάζουμε όλα ανεξαρτήτως τα σώματα, φυσικά όμορφα, χωρίς ρετούς. Αυτά που μας κάνουν να είμαστε μοναδικές, καθρεφτίζοντας την προσωπικότητά μας», εξηγεί η Editor-in-Chief της Vogue Greece Θάλεια Καραφυλλίδου, γι’ αυτό το παγκόσμιο project που ενώνει όλες τις εκδόσεις της Vogue.

Η Vogue Greece Μαρτίου φιλοξενεί επίσης την Ευαγγελία Σμυρνιωτάκη, στην πρώτη της αποκλειστική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση του ρόλου της ως νέα artistic director του οίκου Sergio Rossi, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη που πάλεψε με την παχυσαρκία και υπέστη bullying για τις αναλογίες της, την Carmen Dell’Orefice, το 90χρονο μοντέλο που παραμένει περιζήτητο ακόμα και τώρα, και τη γαλλίδα σχεδιάστρια Christelle Kocher, δημιουργό του brand Koche. Η Vogue Greece Μαρτίου κυκλοφορεί την Κυριακή 27/2 με την Καθημερινή.

Νέο Chloé Nomade Eau de Parfum Naturelle

Ο οίκος Chloé παρουσιάζει το νέο 100% φυσικής προέλευσης άρωμα Nomade Eau de Parfum Naturelle. Το νέο άρωμα σηματοδοτεί ένα νέο οσφρητικό πεδίο για τον οίκο Chloé, καθώς αποτελεί ένα gourmand άρωμα γύρω από το γιασεμί, δημιουργία της αρωματοποιού Caroline Dumur. Το Nomade EDP Naturelle, χωρίς τεχνητό χρώμα και με vegan σύνθεση, περιέχει αρωματικές νότες 100% φυσικής προέλευσης, φυσική αιθυλική αλκοόλη και νερό, ενώ το γιασεμί συλλέγεται στην Αίγυπτο με μια μέθοδο που συμβάλλει σε πιο υπεύθυνες πρακτικές. Το άρωμα χαρακτηρίζεται από ανακυκλωμένα υλικά που αποτελούν το 15% του γυάλινου μπουκαλιού και το 40% της χάρτινης συσκευασίας, η οποία διαθέτει πιστοποίηση FSC. Πρωταγωνίστρια στην καμπάνια είναι η βρετανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και παραγωγός, Naomi Scott, υπό την επιμέλεια της φωτογράφου Zoe Ghertner.

Η Henkel ενοποιεί Laundry & Home Care με Beauty Care

Η Henkel δημοσίευσε στις 23/02 τα ετήσια αποτελέσματα 2021, καταγράφοντας καλές επιδόσεις, ενώ η ατζέντα Στοχευμένης Ανάπτυξης της εταιρείας προχωρά στο επόμενο επίπεδο. Οι πωλήσεις του Ομίλου έφθασαν τα 20,1 δισ. ευρώ, με 7,8% οργανική ανάπτυξη και τα λειτουργικά κέρδη στα 2,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,2%.

Στα βασικά μέτρα για την προώθηση της ατζέντας στρατηγικής ανάπτυξης περιλαμβάνεται η ενοποίηση των επιχειρηματικών μονάδων Laundry & Home Care και Beauty Care στην ενιαία μονάδα Henkel Consumer Brands. Η νέα αυτή πλατφόρμα πολλαπλών κατηγοριών με πωλήσεις περίπου 10 δισ. ευρώ, θα παράσχει τη βάση και για βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου των καταναλωτικών. Οι πωλήσεις Beauty Care αυξήθηκαν οργανικά κατά 1,4%, και Laundry & Home Care 3,9%.

Σημειώνεται ότι στις μονάδες αυτές η Henkel κατέχει ηγετικές θέσεις σε πολλές αγορές και κατηγορίες παγκοσμίως. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Carsten Knobel, «συνολικά, είχαμε καλές επιχειρηματικές επιδόσεις το 2021 και προωθήσαμε με συνέπεια την υλοποίηση της στρατηγικής μας ατζέντας – παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της αγοράς», ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την εξαιρετική τους αφοσίωση. Χάρη σε υψηλότερους όγκους πωλήσεων, αυξήσεις τιμών, διαχείριση κόστους και συνεχιζόμενες διαρθρωτικές προσαρμογές, η Henkel κατάφερε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στα κέρδη της από τα εμπόδια στη εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση του κόστους α’ υλών.

Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα για ένδυση-κλωστοϋφαντουργία

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το 2021 η αλυσίδα ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία το 2020. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο η αύξηση των εξαγωγών κατά 33,8% όσο και η σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 43,4%. Από το 2ο τρίμηνο και ως το τέλος του 2021 καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας.

Για το σύνολο του 2021, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο 24,6% στην ένδυση και 8,6% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι εξαγωγές, «ατμομηχανή» του κλάδου, κατέγραψαν σημαντική άνοδο 33,8% και ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,58 δισ. το 2020. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 23,4% και άγγιξαν τα 950 εκατ.. Η επίδοση αυτή υπολείπεται μόνο 5% των εξαγωγών του 2019.

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,2% και ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ. Σημαντική συμβολή στη θετική πορεία έχουν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο ρεκόρ 68% και ανήλθαν σε 720 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι, η μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές του βαμβακιού οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο της τιμής του βαμβακιού. Όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγράφηκε αύξηση 16,7%.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών 24%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 14%. Τέλος οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά σημείωσαν σημαντική άνοδο 43,4% και σε αξία έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Στο τελευταίο τρίμηνο οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 110% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά το 2021 οι λιανικές πωλήσεις με εξαίρεση το πρώτο τρίμηνο, επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.