Τα διαμάντια επανέρχονται δυναμικά

Οι λιανικές πωλήσεις κοσμημάτων διαμαντιών σημείωσαν το 2021 άνοδο 29% σε σχέση με το 2020 και 11% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία συμβούλων Bain & Co. και το Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας (ΑWDC). Οι πωλήσεις κοσμημάτων διαμαντιών είχαν πέσει κατά 14% το 2020, εν μέσω κλειστών καταστημάτων, ακυρώσεων γάμων και ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση (38% σε σχέση με το 2020), ενώ στην Ευρώπη σημειώθηκε μόνο μερική ανάκαμψη, με τα κοσμήματα διαμαντιών το 2021 να βρίσκονται ακόμη 5% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Οι ψηφιακές πωλήσεις συμμετέχουν αισθητά στην αύξηση 19% στην Κίνα, με τους retailers κοσμημάτων να μπαίνουν σε online marketplaces και να προωθούν τα προϊόντα τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η αναπάντεχη ανάπτυξη του 2021 οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, στην ανάγκη για συναισθηματικά δώρα, σε αυξημένες καταθέσεις και σε ανοίγματα νέων σημείων πώλησης. Bain και AWDC αναμένουν ότι η ζήτηση για κοσμήματα διαμαντιών, αλλά και για ακατέργαστα διαμάντια, θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέσα στο πρώτο μισό του 2022. Η έκθεση έκανε αναφορά και στη νέα σειρά της Tiffany & Co. από ανακυκλωμένο χρυσό, καθώς επίσης στην επικοινωνιακή εκστρατεία του οίκου με πρωταγωνιστές τους Beyonce και Jay-Z.

(Πηγή: WWD.com)

Ισχυρά αποτελέσματα και επένδυση στην αειφορία για την Cosnova

Ισχυρά αποτελέσματα και ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε το 2021 η Cosnova Beauty, η γερμανική εταιρεία, που παράγει και εμπορεύεται διεθνώς τις δημοφιλείς μάρκες καλλυντικών Εssence και Catrice. Συγκεκριμένα, η Cosnova αύξησε τις καθαρές πωλήσεις της στα 467 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο ομίλου) και παρουσίασε ανάπτυξη 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά ακόμη και τα αποτελέσματα πριν από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και αυξάνει τις παγκόσμιες καθαρές πωλήσεις κατά 5% σε σύγκριση με το 2019.

Μοχλός ανάπτυξης ήταν η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ανάπτυξή της στις σημαντικές διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, η αναλογία της Cosnova στο συνολικό online μερίδιο ανέρχεται περίπου στο ένα δέκατο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου (άνω του 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και άνω του 130% σε σύγκριση με το 2019). Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 40% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 22% στην Κίνα.

Η Cosnova έχει επιτύχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στη Δυτική Ευρώπη (+25%), ενώ η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αμερική με +50%. Παράλληλα, το 2021 συνέχισε τη φιλόδοξη πορεία αειφορίας της. Ήδη από το 2021 η χρήση μικροπλαστικών σωματιδίων έχει εξαλειφθεί από ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων και μέχρι το 2023 ολόκληρη η γκάμα θα είναι απαλλαγμένη από μικροπλαστικά σωματίδια. Επιπλέον, η εταιρεία εξοικονόμησε το 2021 περίπου 300 τόνους νέου πλαστικού συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Μέχρι το 2025, ανακυκλωμένα υλικά ή ανανεώσιμες πρώτες ύλες θα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον στο 50% των συσκευασιών.

Η στρατηγική της Amazon στο Tailored Conversations

Την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 18:00, το Tailored Conversations φιλοξενεί την Olivia Mazzucotelli, EU Public Policy Lead της Amazon σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, αποκλειστική συζήτηση. Εκεί θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, η σχέση της Amazon με τους καταναλωτές, το νομικό πλαίσιο και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα για τη νόμιμη αγοραπωλησία προϊόντων.

To Tailored Conversations, μια διοργάνωση του Tailored: Law & Business in the Fashion & Luxury Industry, θα διεξαχθεί ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στον κλάδο της μόδας και της πολυτέλειας, ενδεικτικά, στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο fashion & luxury και του ηλεκτρονικού εμπορίου, δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, αποφοίτους και φοιτητές της νομικής σχολής. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο tailored.gr και στο [email protected].

 

«This is a Vans Art Project»

H Vans, σε ένα πρωτότυπο project, παρουσιάζει μια σειρά από δημιουργικά workshops και εκθέσεις για το κοινό στην Alibi Gallery στου Ψυρρή, προκειμένου να στηρίξει τις καλλιτεχνικές κοινότητες της πόλης. Το This is a Vans Art Project περιλαμβάνει διαφορετικά workshops που θα καλύψουν τις θεματικές ενότητες: φωτογραφία, κεραμική, τατουάζ και street art. Το κάθε session θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με specialists κάθε θεματικής και το κοινό των workshops θα αποτελέσουν νέοι δημιουργοί και μαθητές σχολών.

Η συνολική διάρκεια του project και της έκθεσης είναι ένας μήνας. Ο χώρος της γκαλερί θα είναι ανοιχτός για το κοινό όλο αυτό το διάστημα, από τις 17/02 μέχρι και τις 13/03. Το δημοφιλές sports brand προωθεί τη δημιουργική έκφραση της νεανικής street κουλτούρας μέσω των action sports, της τέχνης και της μουσικής, προσφέροντας προοδευτικές πλατφόρμες σε φυσικό και διαδικτυακό χώρο. Οι αυθεντικές συλλογές Vans πωλούνται σε 97 χώρες μέσω δικτύου θυγατρικών εταιρειών και διανομέων. Στην Ελλάδα διανέμονται από τη VF Hellas.

Skinlabo, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία D2C beauty στην Ευρώπη

Ο ιταλικός οίκος ομορφιάς Skinlabo, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ομορφιάς D2C, υπερδιπλασίασε τα παγκόσμια έσοδά του από το 2016 που πρωτοεμφανίστηκε στον κλάδο, ενώ την ίδια περίοδο τετραπλασίασε την πελατειακή του βάση. Το brand κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες, με περισσότερους από 1,2 εκατ. ενεργούς πελάτες.

Η συνέργεια που δημιούργησε με το κοινό της απέφερε στην εταιρεία ακαθάριστα έσοδα άνω των 17 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το όραμα που έχει τεθεί για την επιχείρηση προβλέπει 5 εκατ. πελάτες έως το 2026. Η Skinlabo είναι το πρώτο ιταλικό brand που απευθύνεται ψηφιακά απευθείας στον καταναλωτή και προσφέρει προϊόντα περιποίησης υψηλής ποιότητας μαζί με υπηρεσία συμβούλων ομορφιάς. Απασχολεί περισσότερους από 35 συμβούλους, που μιλούν 15 γλώσσες, ώστε να παρέχουν υποστήριξη πελατών σε κάθε αγορά. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία διαθέτει περισσότερους από 60 κωδικούς, χωρίς parabens, φθαλικές ενώσεις, triclosan, sls, peg και παράγωγα ορυκτών ελαίων.