Accenture: Το social commerce μεταμορφώνει το λιανεμπόριο

Μελέτη της Accenture δείχνει ότι η δύναμη του social commerce θα μεταμορφώσει το λιανεμπόριο, καθώς οι αγορές μέσα από πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok προβλέπεται ότι θα αυξηθούν εκθετικά τα επόμενα έτη. Το report προβλέπει ότι ως το 2025 η αξία του social commerce θα φθάσει το 1,2 τρισ. δολάρια, από 492 δισ. δολάρια το 2021, και ότι θα παρατηρηθεί μετακίνηση της δύναμης από τους μεγάλους λιανεμπόρους προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture το social commerce μπορεί να αποτελέσει game-changer κυρίως για μικρούς ανεξάρτητους sellers, διότι διευκολύνει την επαφή τους με αγοραστικό κοινό που απλούστατα δεν τους ήταν διαθέσιμο πριν. Παράλληλα, με το social commerce να δίνει στους καταναλωτές πρόσβαση σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου απ’ όπου κι αν βρίσκονται, το shopping παρεισδύει στην καθημερινότητά τους, επηρεάζοντας τα έξοδά τους.

Πρόσφατη έρευνα της OnePoll σε 2.000 Αμερικανούς βρήκε ότι τα social media έχουν μεγάλη επιρροή στις δαπάνες, κυρίως στα TikTok και Instagram.
Το 59% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι αναρτήσεις των influencers τούς έχουν επηρεάσει να πραγματοποιήσουν αγορά μέσω social media και ότι πραγματοποιούν περισσότερες παρορμητικές αγορές εκεί από ό,τι στα φυσικά καταστήματα. Τονίζει επίσης ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα σκόπευαν, με το 45% των ερωτηθέντων να έχει χρεωθεί, προκειμένου να αγοράσει κάτι που είδε στα social media.

(Πηγή: Forbes)

Ποιες είναι οι προτεραιότητες ESG της μόδας;

Ο σεβασμός στο περιβάλλον, τα κοινωνικά κριτήρια και η εταιρική διακυβέρνηση (κριτήρια ESG) ενσωματώνονται στη στρατηγική των εταιρειών όλο και περισσότερο διεθνώς,
σε όλους τους κλάδους.

Οι προτεραιότητες ESG ειδικά για τη βιομηχανία της μόδας συνοψίζονται σε σχετικό report του Vogue Business.

Ανανεώσιμη ενέργεια: Η απομάκρυνση του άνθρακα από την αλυσίδα τροφοδοσίας για να καλυφθούν οι στόχοι των παγκόσμιων εκπομπών είναι πλέον ανάγκη και όχι απλώς καινοτομία.

Αγοραστικές πρακτικές: Οι προμηθευτές μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές μόνο αν αμείβονται επαρκώς. Απαιτούνται δίκαιες τιμές στις α’ ύλες, αξιοπρεπείς όροι πληρωμής και σωστός προγραμματισμός παραγωγής.

Βιοποικιλότητα: Οι εταιρείες πρέπει να είναι υπόλογες για τυχόν συνέπειες στη βιοποικιλότητα.

Πρώτες ύλες: Είναι σημαντικό να εγκαταλειφθούν οι συνθετικές ίνες υπέρ των φυσικών νημάτων με βελτιωμένες παραγωγικές διαδικασίες. Πρέπει επίσης να προτιμώνται νήματα που παράγονται με ασφαλή διαδικασία ανακύκλωσης.

Χημικά: Η χρήση βιομηχανικών χημικών δημιουργεί περίπλοκες καταστάσεις που απαιτούν ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας, ώστε να απαλειφθούν οι βλαβερές συνέπειες και όχι απλώς να μειωθούν.

Αλυσίδα τροφοδοσίας: Απαιτείται επένδυση για τη συνολική αναμόρφωση των supply chains. Πεδία προτεραιότητας είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη των καλλιεργητών στη μετάβαση προς τη βιολογική γεωργία και των προμηθευτών προς την ανανεώσιμη
ενέργεια.

Μείωση παραγωγής: Οι εταιρείες πρέπει να διαχωρίσουν την κερδοφορία από τον παραγόμενο όγκο, είτε βρίσκοντας άλλες πηγές εσόδων, είτε αλλάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Ολιστική σκέψη: Πρέπει να προηγείται ενδελεχής μελέτη όταν πρόκειται για προσωρινές λύσεις και πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες λύσεις.

 

Nέα Capture Totale Intensive Essence Lotion από τον οίκο Dior

O οίκος Dior λανσάρει τη νέα Capture Totale Intensive Essence Lotion που επιταχύνει την κυτταρική ανάπλαση και δρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας προς το επίπεδο των βλαστοκυττάρων.
Μετά από 5 χρόνια έρευνας, τα εργαστήρια Dior σε συνεργασία με ειδικούς στη ζύμωση φυσικών συστατικών, ανέπτυξαν το Μείγμα Παραγόντων Ζύμωσης-Longoza. Η longoza της Μαδαγασκάρης αποκαλείται «λουλούδι-φοίνικας» για τις εξαιρετικές ιδιότητες αυτοαναγέννησης που διαθέτει.

Τα εργαστήρια Dior ενισχύουν στη νέα λοσιόν την αναπλαστική δύναμη του φυτού, ώστε να δρα ενάντια στην κυτταρική εξουθένωση του δέρματος. Τα δραστικά μόρια της λοσιόν χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοδιαθεσιμότητα για καλύτερη απορρόφηση από το δέρμα, κάτι που ενισχύεται και από την υφή «υγρού filler» του προϊόντος. Το νέο μπουκάλι έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο είναι εξίσου άκαμπτο με το γυαλί και προέρχεται από το Packaging Creation Studio του Οίκου Dior.

Νέα ενέργεια από Athens Metro Mall και FMN

Η FMN συνεχίζει τη συνεργασία της με το Athens Metro Mall, με στόχο τη δημιουργία buzz στα Social Media και την ενημέρωση του διαδικτυακού κοινού για τις προσφορές του εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων (11/1-27/2).

Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, πέντε Fashion & Beauty Influencers θα επισκέπτονται καταστήματα του Athens Metro Mall και θα ενημερώνουν το κοινό για τις ισχύουσες προσφορές. Μέσα από τη δημιουργία περιεχομένου (IG Stories) στο Instagram οι influencers προσκαλούν τους followers τους να επισκεφτούν το εμπορικό και να επωφεληθούν από τις προσφορές. Οι πέντε Influencers που συμμετέχουν στην ενέργεια είναι οι Φελίσια Λαπάτη, Jo Λαζοπούλου, Μαριτίνα Ανδριώτη, Ιωάννα Σιαμπάνη και Αλεξάνδρα Εξαρχοπούλου.

Η Estée Lauder λανσάρει τη Luxury Fragrance Collection

Η Estée Lauder κυκλοφόρησε τη νέα συλλογή οκτώ πολυτελών αρωμάτων Luxury Fragrance Collection. Στον σχεδιασμό των αρωμάτων χρησιμοποιήθηκε η νέα και αποκλειστική τεχνολογία του οίκου ScentCapture Fragrance Extender, η οποία εξασφαλίζει παρατεταμένη διάρκεια έως και 12 ώρες. Επιπλέον, τα αρώματα της συλλογής έχουν δοκιμαστεί σε ανεξάρτητα νευροαισθητηριακά τεστ, με σκοπό να μελετηθούν τα συναισθήματα που αφυπνίζουν σε όποιους τα δοκίμαζαν.

Τα αρώματα Tender Light, Sensuous Stars, Dream Dusk, Radiant Mirage, Desert Eden, Blushing Sands, Paradise Moon και Infinite Sky διατίθενται σε πολυτελές γυάλινο μπουκάλι με αυλακωτό σχέδιο και χρυσό καπάκι. Το καπάκι είναι εμπνευσμένο από παλαιότερη συσκευασία του οίκου, φέρει μονόγραμμα που αντλήθηκε από τα αρχεία της Estée Lauder Companies και αποτελεί αποκλειστική λεπτομέρεια της Luxury Collection. Καθεμία από αυτές τις λεπτομέρειες αναφέρεται σε βασικά χαρακτηριστικά της κληρονομιάς Estée Lauder, συστήνοντάς την εκ νέου με πιο μοντέρνο τρόπο. Κάθε μπουκάλι διαθέτει μια πλάκα με ένα μοναδικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει το βασικό συστατικό κάθε αρώματος.

Διάκριση της Nak Shoes στα Corporate Superbrands 2020-2021

Με το βραβείο Corporate Superbrands 2020-2021 διακρίθηκε η Nak Shoes για 3η συνεχόμενη φορά στην κατηγορία «Ένδυση-Υπόδηση», στο πλαίσιο του θεσμού Superbrands Greece. Έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ύστερα από σχετική ψηφοφορία, τόσο από κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όσο και από το κοινό, που αξιολόγησαν τις εταιρικές επωνυμίες μέσω σχετικής δημοσκόπησης της Marc.

«H βράβευση αυτή αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την αναγνωρισιμότητα του brand Nak Shoes στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα τη συνέπεια και την ευθύνη του προς το καταναλωτικό κοινό που το εμπιστεύεται», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Το βραβείο παρέλαβε ο CEO της εταιρείας Αργύρης Γεωργούδας.

 

Η Wella Hellas αναθέτει τα Social Media στη Humble

Στη Humble ανέθεσε η Wella Hellas, μετά από spec, τη διαχείριση της Social Media επικοινωνίας για τα brands Wella Professionals, OPI και System Professional. Πιο συγκεκριμένα, η Humble αναλαμβάνει το κομμάτι της παροχής δημιουργικών, της διεξαγωγής contests, του community management, καθώς και της παροχής performance marketing υπηρεσιών. «Στόχος της συνεργασίας είναι η εξέλιξη της ψηφιακής επικοινωνίας και εικόνας των brands, υιοθετώντας νέα trends και εφαρμόζοντας καλές πρακτικές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Smashbox λανσάρει το project #IamOriginalGreekTeam

Η Smashbox λανσάρει το digital project #IamOriginalGreekTeam. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με 11 δημιουργούς με διαφορετική προσέγγιση, εναλλακτικό ύφος και καινοτόμες ιδέες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν challenges από τη μάρκα και δημιουργούν περιεχόμενο, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Η ομάδα #ΙamOriginalGreekTeam αποτελείται από 11 micro influencers, από διαφορετικά επαγγέλματα, με κοινό στοιχείο την αγάπη για την τέχνη. Στόχος τους είναι να βάλουν τη Smashbox στην καθημερινότητά τους, ο καθένας με το δικό του τρόπο, δίνοντας ζωή στο μότο της μάρκας «Hard working make up for hard working people». Στο πλαίσιο του project, η Smashbox έστειλε σε κάθε μέλος της ομάδας ένα mystery box, εξατομικευμένο στο προφίλ του καθενός, με όλα τα hero προϊόντα της μάρκας, ώστε να γνωρίσει το brand και να ανταποκριθεί στα έξι συνολικά challenges που θα του δοθούν και θα διαρκέσουν περίπου 4 μήνες.

Σκοπός της #ΙamOriginalGreekTeam είναι να δημιουργεί περιεχόμενο στα Social Media με βάση το εκάστοτε θεματικό challenge και να συστήσει έτσι τη Smashbox στο κοινό. Η Smashbox συνεργάστηκε, παράλληλα, και με τον όμιλο των Αττικών Εκδόσεων, ο οποίος θα φιλοξενεί τα Smashbox challenges σε όλο το δίκτυό του. Στο Smashbox.gr έχει ήδη δημιουργηθεί μία ενότητα για το project, όπου παρουσιάζονται όλα τα μέλη της #ΙamOriginalGreekTeam, με τα bios videos και τα challenges που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Στο τέλος του project, 30 άτομα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την #IamOriginalGreekTeam σε ένα counter της Smashbox, όπου θα παραλάβουν το δικό τους mystery box με προϊόντα της μάρκας. Σημειώνεται ότι η Smashbox ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Estee Lauder Hellas.

Επεκτείνεται η Savage x Fenty της Rihanna

Η Savage x Fenty της Rihanna ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανοίξει εντός του μήνα το πρώτο φυσικό κατάστημά της στο Λας Βέγκας, ενώ 4 ακόμη θα ακολουθήσουν μέσα στο έτος στο Λος Άντζελες, το Χιούστον, τη Φιλαδέλφεια και τη Ουάσινγκτον. Η Christiane Pendarvis, Co-President & Chief Merchant της Savage, υποστηρίζει ότι η λιανική θα εξασφαλίσει καλύτερο σέρβις για τους πελάτες της, ενώ θα βοηθήσει την εταιρεία να προσελκύσει και νέους καταναλωτές. Οι τοποθεσίες επελέγησαν διότι είναι περιοχές όπου έχουν ήδη πολλούς σημαντικούς υποστηρικτές.

Επιπλέον, η μάρκα σκοπεύει να δημιουργήσει πρόσθετες κατηγορίες με μεγάλο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές, όπως π.χ. loungewear, μαγιό και homewear, ενώ διερευνά την επέκτασή της σε νέες αγορές, τις οποίες δεν έχει καλύψει ακόμη, όπως η Κίνα. Μετά από τριάμισι χρόνια παρουσίας, το brand συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στον τομέα των εσωρούχων, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο star power της Rihanna και την υπόσχεσή της να φέρει στο κοινό μια μάρκα εσωρούχων για όλους τους σωματότυπους.

(Πηγή: WWD)

Τις νέες προκλήσεις του Luxury industry καταγράφουν Bain&Co. και Altagamma

Η αγορά πολυτελών αγαθών βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη δημογραφική αλλαγή και αναγκάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό της. Τα luxury labels καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους, σύμφωνα με κοινό report των συμβούλων Bain & Company με την Altagamma, την επιτροπή των κορυφαίων ιταλικών σημάτων πολυτελείας. Οι baby-boomers φθίνουν, η Γενιά X είναι λιγότερο πολυπληθής και οι νεότερες γενιές μεταμορφώνουν ριζικά το τοπίο. Σε 4 χρόνια, το 70% των καταναλωτών πολυτελών αγαθών θα έχει ηλικία κάτω των 40 ετών, και στο διάστημα αυτό, θα έχει συνεισφέρει στο 180% της ανάπτυξης του luxury market.

Τα ψηφιακά εργαλεία είναι πλέον πολύ επιδραστικά και οι νέες γενιές τα χρησιμοποιούν συνεχώς, με αποτέλεσμα το επιχειρηματικό μοντέλο του luxury business να έχει εξελιχθεί σε οικοσύστημα με πολλαπλά σημεία επαφής μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών. Για το νέο κοινό, τα λειτουργικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος έχουν μικρότερη σημασία, με τους καταναλωτές να προτιμούν μάρκες που τους εμπνέουν σε επίπεδο κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αξιών.

(Πηγή: FashionNetwork.com)