-->

Στη γενιά των Gen-z στοχεύει η Pandora

Στην ανανέωση της εικόνας της και των σχεδίων των κοσμημάτων της προχωρά η Pandora, ώστε να προσελκύσει κοινά μικρότερων ηλικιών και να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κοσμημάτων στον κόσμο με βάση την παραγωγή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στοχεύει σε λειτουργικό περιθώριο κέρδους 25-27% το 2023, ενώ διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε μια φάση ανανέωσης της εικόνας του, ώστε να προσελκύσει το κοινό των Gen-Z (ηλικιών έως 25 ετών), δημιουργώντας έναν νέο πυλώνα ανάπτυξης με δημιουργίες που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νεότερων.

«Οι γενιές των Gen-Z και των Millenials μέχρι το 2025 θα αποτελούν πάνω από το 60% των καταναλωτών των luxury brands στον κόσμο, οπότε πρέπει να εστιάσουμε σε αυτούς», δήλωσε ο CEO της Pandora, Alexander Lacik στο Reuters. Βασική προτεραιότητα όμως του Lacik, είναι να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στην αγορά της Κίνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά κοσμημάτων στον κόσμο, θέτοντας ως στόχο τον τριπλασιασμό των πωλήσεων στην περιοχή, αλλά και τον διπλασιασμό των εσόδων από τις ΗΠΑ.

Για να καλύψει τη ζήτηση που θα σημιουργηθεί, η Pandora θα επενδύσει 159 εκατ. δολάρια στην επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας κατά περίπου 60% ή κατά 80 εκατ. κοσμήματα ετησίως, με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Βιετνάμ και την επέκταση των υφιστάμενων εργοστασίων της στην Ταϊλάνδη.

(Πηγή: FashionNetwork)

 

Μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ομορφιάς διεκδικεί η Amazon

Μια εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά στη ομορφιά προετοιμάζει η Amazon, σε μια προσπάθεια της να προσελκύσει και να «ενεργοποιήσει» αυτούς που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές του νωρίτερα, ενόψει των διακοπών.

Η Amazon απέστειλε σχετική ενημέρωση για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 25 Οκτωβρίου, τόσο σε επιλεγμένα brands ομορφιάς, όσο και στις συμβουλευτικές εταιρείες που βοηθούν στην διαχείριση των επιχειρήσεων της Amazon. «Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε πελάτες για την εβδομάδα της Black Friday, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, με επιπλέον εργαλεία marketing. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα brands που θα συμμετέχουν, ώστε να προσεγγίσουν ακόμα περισσότερους πελάτες», αναφέρει η Amazon.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακής λιανικής πώλησης στον κόσμο, προσπαθεί εδώ και καιρό να κερδίσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ομορφιάς, η οποία καταγράφει πωλήσεις που φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια το χρόνο και συνεχίζει να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η αγορά του beauty από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά τραβά πάνω της ακόμα μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, καθώς οι καταναλωτές συγκεντρώνονται πλέον στα ηλεκτρονικά καταστήματα για να πραγματοποιήσουν αγορές ειδών μακιγιάζ και προσωπικής φροντίδας. Σημειώνεται ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις μακιγιάζ αυξήθηκαν κατά 40% το 2020 σε σχέση το προηγούμενο έτος, ενώ οι πωλήσεις ειδών όπως σαμπουάν, προϊόντα καθαρισμού προσώπου και λοσιόν, αυξήθηκαν κατά 59%, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς 1010data.

(Πηγη: CNBC)

Νέο εκπτωτικό κατάστημα Simple Caracters στο McArthurGlen

Το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen υποδέχεται ένα ακόμα designer brand, το κατάστημα Simple Caracters, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στον 1ο όροφο του κέντρου. Περιλαμβάνει φθινοπωρινές συλλογές διάσημων brands, όπως Kenzo, Karl Lagerfleld και Marc Jacobs έως και 70% πιο φθηνά. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα Simple Caracters ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στον κόσμο της μόδας το 1989, με το πρώτο τους κατάστημα στο Χαλάνδρι, διαθέτοντας συλλογές μερικών από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλήρως ανακαινισμένο το κατάστημα της Parabita στην Ερμού

Τις πόρτες του άνοιξε το ανακαινισμένο κατάστημά της Parabita στις 7 Σεπτεμβρίου, στη οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας. Το νέο ανακαινισμένο κατάστημα, μετά από μια ριζική ανακατασκευή, είναι μοντέρνο και ταυτόχρονα μινιμαλιστικό, με σύγχρονο σχεδιασμό και design.

Ενσωματώνει και παρουσιάζει στους καταναλωτές μια αναβαθμισμένη phygital εμπειρία αγορών, καθώς το κατάστημα διαθέτει εντυπωσιακή touch οθόνη για απευθείας online αγορές από το e-shop της Parabita, καθώς και άλλες digital τεχνολογίες που στοχεύουν στην διάδραση με τον επισκέπτη. Στο ανακαινισμένο κατάστημα παρουσιάζονται οι πιο ενημερωμένες plus size συλλογές της Parabita.

ΠΣΒΑΚ-Euromonitor: Το 2021 η ανάκαμψη στα καλλυντικά, υπό προϋποθέσεις

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις αναφορικά με τον Covid-19 φαίνεται ότι είναι η ανάκαμψη στην αγορά προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor που διέθεσε ο ΠΣΒΑΚ στο Fashion Daily, (η έρευνα ολοκληρώθηκε 22 Απριλίου με εκτιμήσεις έως τις 12 Απριλίου), η αγορά αναμένεται να ανακάμψει πλήρως από την επίδραση του Cοvid-19 και να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας σε επίπεδο αξίας πωλήσεων μέσα στο 2021. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός ανάκαμψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα που οδηγούν τις πωλήσεις ανά υποκατηγορία.

Για τις κατηγορίες που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία όπως τα προϊόντα μακιγιάζ (colour cosmetics), τα αρώματα και τα αντηλιακά προϊόντα, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, ωστόσο θα ξεκινήσει το 2021, με δεδομένη την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Αντίστοιχα, θα αυξηθούν και οι πωλήσεις προϊόντων που συχνά αγοράζουν οι τουρίστες όπως τα αντηλιακά. Από την άλλη πλευρά, η επίδοση κατηγοριών που ευνοήθηκαν από την πανδημία θα σταθεροποιηθούν το 2021, αλλά θα συνεχίσουν να κινούνται σε θετικό πρόσημο, κρίνοντας ότι οι νέες αγοραστικές συνήθειες θα διατηρηθούν σε ένα επίπεδο, όπως για παράδειγμα η αυξημένη ρουτίνα καθαριότητας των χεριών.

Ευκαιρία για ηγετικούς παίκτες και mass brands
Παρόλ’ αυτά, η οικονομική αστάθεια που θα ακολουθήσει τον Cοvid-19 και θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών θα καταστήσει τους καταναλωτές πιο προσεκτικούς με τα έξοδά τους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα προσελκύονται από τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές, και για ορισμένες κατηγορίες όπου η ζήτηση είναι ελαστική, θα μετακινηθούν σε πιο mass παρά premium brands. Σε συνδυασμό με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές έναντι των φυσικών καταστημάτων, αναμένεται να τεθούν ισχυρές πιέσεις στην τιμή για τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης, κυρίως στα premium, αλλά επίσης και στα mass brands. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει δυσκολίες στις μικρότερες εταιρείες να υποστηρίξουν τις προωθητικές δραστηριότητες και ενδέχεται να δημιουργήσει μία μεγάλη ευκαιρία για τους ηγετικούς παίκτες, ώστε να διευρύνουν περαιτέρω το μερίδιο αγοράς τους. Οι νικητές και οι χαμένοι της καραντίνας

Αρνητικό αντίκτυπο είχε συνολικά στην αγορά ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης ο Cοvid-19 στη χώρα μας, που υπέστη πτώση σε επίπεδο αξίας το 2020. Η καραντίνα επηρέασε αρνητικά κατηγορίες όπως τα αποσμητικά, τα προϊόντα αποτρίχωσης και τα αρώματα. Ωστόσο, η κατηγορία που επηρεάστηκε δραματικά ήταν τα προϊόντα μακιγιάζ (colour cosmetics), η ζήτηση για την οποία κινήθηκε χαμηλά και κατά την περίοδο της καραντίνας αλλά και αργότερα, καθώς η μάσκα περιόρισε την κατανάλωση προϊόντων για τα χείλη και μακιγιάζ προσώπου. Η επίδραση του Cοvid-19 ήταν επίσης εμφανής στα αντηλιακά προϊόντα, ελέω και ταξιδιωτικών περιορισμών.

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία ευνόησε τα αφρόλουτρα και τα προϊόντα μπάνιου, καθώς επίσης οι νέες ρουτίνες για καθαρισμό χεριών αύξησε ραγδαία τις πωλήσεις σαπουνιών και κυρίως υγρών σαπουνιών (συμπεριλαμβανομένων και των απολυμαντικών).Επιπλέον, το skin care ωφελήθηκε εν μέρει από την καραντίνα και την αυξημένη ανάγκη των καταναλωτών για «self pampering» στο σπίτι.

Ανακατατάξεις στα κανάλια διανομής

Ο Cοvid-19, όμως, έφερε αλλαγές και στα κανάλια διανομής. Δεδομένου ότι, τα καταστήματα καλλυντικών υποχρεώθηκαν να κλείσουν, επηρεάστηκε ραγδαία η πώληση προϊόντων skin care μέσω αυτών των καναλιών, αλλά και προϊόντων που αξιοποιούν αυτά τα κανάλια ως βασικά κανάλια διανομής, όπως τα premium αρώματα, αλλά και γενικά τα premium προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης. Από την άλλη πλευρά, κερδισμένοι ήταν οι παίκτες που παρέμειναν ανοιχτοί, με τα supermarkets και τα hypermarkets να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους στις συνολικές πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και τα προϊόντα που διακινούνται μέσω αυτών των καναλιών, καθώς επίσης και αυτά που διακινούνται μέσω φαρμακείου. Τέλος, το e-commerce ήταν το κανάλι με την πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2020, με πολλούς από τους έλληνες καταναλωτές να το επιλέγουν για πρώτη φορά, προκειμένου να αποφύγουν τη φυσική επαφή.