«Act Green», το πρόγραμμα βιωσιμότητας της Μέγα

Η ελληνική βιομηχανία Μέγα εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία του πλανήτη και τη βιωσιμότητα, αποτυπώνοντάς τις στο πρόγραμμα βιωσιμότητας «Μέγα Act Green: Redesign – Reduce – Recycle».

Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα Act Green, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία θετικού αντικτύπου βιωσιμότητας, μέσω του επανασχεδιασμού των διαδικασιών και προϊόντων της (Redesign), υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας σημαντικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης υλικών (Recycle) και εξοικονόμησης πόρων (Reduce).

Μεταξύ άλλων, η Μέγα δεσμεύεται για τη μέγιστη δυνατή χρήση του βαμβακιού ως το βασικό υλικό των προϊόντων επαφής με το δέρμα έως το 2050, τη χρήση αποκλειστικά (100%) FSC πιστοποιημένης χαρτομάζας μέχρι το 2030, τη μείωση των υλικών συσκευασίας κατά 10% σε όλα τα προϊόντα έως το 2030, τη χρήσης ενέργειας που είναι μη ανανεώσιμη, καθώς και τη χρήση 100% ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε όλα της τα προϊόντα έως το 2023.

 

Εκπαίδευση και υπευθυνότητα στην καρδιά της βιώσιμης μόδας

Στο μέλλον της μόδας και τη μεγάλη ανάγκη για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εστίασε το πάνελ Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Μόδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Future of Retail 2040» της ΕΣΕΕ, με συντονιστή τον Κωστή Καπόπουλο. Η Βίκυ Μουδήλου, Συνιδρύτρια του Eating the Goober, τόνισε την ανάγκη της ενίσχυσης του προτύπου του πράσινου καταναλωτή, των ευνοϊκότερων δανεισμών και των κινήτρων από την πολιτεία, καθώς και την ανταλλαγή ιδεών από τους επαγγελματίες του χώρου.

Οι Ναταλί και Ευτυχία Παναγοπούλου της Pansik, εστίασαν στην ατομική ευθύνη και την εκπαίδευση ευσυνείδητων σχεδιαστών και καταναλωτών, που σε συνδυασμό με θεσμική και κυβερνητική πρωτοβουλία θα οδηγήσουν σε ηθική, βιώσιμη μόδα και στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του σχεδιασμού και της παραγωγής.

 

 

«Απαντήσαμε στην πανδημία με καινοτομίες στο digital»

Τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία Κλουκίνας Λάππας (Mothercare) κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιούργησε βίαια η πανδημία, περιέγραψε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Βιολέττα Λάππα, η οποία συμμετείχε στο Συνέδριο «Future of Retail 2040». Όπως ανέφερε, η πανδημία βρήκε την Κλουκίνας – Λάππας «ηλεκτρονικά» απροετοίμαστη, αφού μέχρι τον Ιούνιο του 2019 δεν είχε online παρουσία.

Για την εταιρεία, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η εξυπηρέτηση πελατών, καθώς κλήθηκε να εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά περίπου 1.000 παραγγελίες την ημέρα, από 100 πριν το lockdown, αντιμετωπίζοντάς την εν τέλει επιτυχώς και καταφέρνοντας στο δίμηνο του πρώτου lockdown να διατηρήσει το 51% των πωλήσεων του 2019, και στο δεύτερο το 75% των πωλήσεων (με τη συμβολή του click in store). «Βασιστήκαμε στους ανθρώπους μας, βρήκαμε νέα μοντέλα συνεργασίας και ενθαρρύναμε τη λογική του trial and error σε όλες μας τις αποφάσεις».

Η διοίκηση, εμπιστευόμενη τους συνεργάτες της, όρισε budget που συνδέθηκε με return on spending, ενώ ακολούθησε καινοτόμες πρακτικές στην digital διαφήμιση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη λειτουργία της πλατφόρμας της, ώστε να βελτιώσει την αγοραστική εμπειρία. «Εν μια νυκτί, κληθήκαμε να διοικήσουμε μια επιχείρηση, που από «φυσική» μετατράπηκε σε call center. Εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν οι προδιαγραφές για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που ξεκίνησε να υλοποιείται ανάμεσα στα lockdown και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», δήλωσε η Βιολέττα Λάππα.

Σημειώνεται, ότι με την επαναλειτουργία των καταστημάτων, η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων της εταιρείας, από 1.000% υποχώρησε στο 200% σε σχέση με την προ covid περίοδο, ενώ ο στόχος της εταιρείας των Mothercare, είναι οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού καναλιού να αποτελούν το 12-15% του συνολικού τζίρου της.

 

Σε omnichannel και network effect εστιάζει η B&F Group

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο τις ένδυσης, την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων και τις νέες τάσεις, μίλησε ο Πάνος Κιρμίτσας, Commercial Director, MBD, B&F Group (BSB, Lynne) στη εκδήλωση της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2040». Όπως ανέφερε, η B&F Group, κατάφερε να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, ενώ αναφερόμενος στις νέες τάσεις της μόδας, τόνισε ότι από την αρχή του φαινομένου παρατηρήθηκε μια στροφή προς το loungewear και comfort dressing, με τις αναζητήσεις για joking και κολάν, να αυξάνονται κατά 120% και 50% αντίστοιχα.

Ο Πάνος Κιρμίτσας ανέφερε ότι η πανδημία επιτάχυνε τον κόσμο γύρω μας και μας επέτρεψε να κάνουμε ένα άλμα 5ετίας, όχι μόνο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και σε άλλους τομείς. «Βρισκόμαστε σε μια πολιτιστική επανάσταση. Η πολυκαναλική προσέγγιση υπάρχει παντού, και στη διανομή και στην επικοινωνία και θα εξελιχθεί πολύ περισσότερο στο μέλλον», δήλωσε. Ωστόσο, η γραμμή μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, ο γεωγραφικός προσδιορισμός των αγορών, τα κοινωνικά μέσα και το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχουν πλέον διακριτά όρια.

«Η πανδημία απέδειξε περίτρανα ότι το μυστικό βρίσκεται σε αυτό που αποκαλούμε network effect. Να δημιουργείς, δηλαδή, ένα περιεχόμενο ή ένα προϊόν, στο οποίο ο ίδιος ο κόσμος ενδιαφέρεται να στραφεί και να μιλήσει. Έννοιες όπως το permission marketing ξέφυγαν από τη σφαίρα της θεωρίας και τώρα πια αποτελούν σημαντικό εργαλείο δουλειάς», δήλωσε ο Πάνος Κιρμίτσας.

 

Ανοίγει και φέτος η μπουτίκ La Collection Privée Christian Dior

Η πρώτη μπουτίκ «La Collection Privée Christian Dior» στην Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες της για τρίτη χρονιά στη Μύκονο, στο Nammos Village. Το pop-up store είναι προσεκτικά σχεδιασμένo μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και αφιερωμένο στην αγάπη για το άρωμα.

Η μπουτίκ διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από αρώματα, κεριά, σαπούνια, καθώς και από μεταξωτά φουλάρια, δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του δημιουργού αρωμάτων Dior, François Demachy. Η συλλογή «La Collection Privée Christian Dior», αποτελούμενη από 22 αρώματα με κλασικές αλλά και πρωτότυπες λαμπερές ευωδίες, κυριαρχούν στην μπουτίκ. Επίσης, τα «Mitzah», ένα αξεσουάρ υψηλής ραπτικής, μεταξωτά φουλάρια προς αρωματισμό, δένονται στο λαιμό ή τον καρπό για ένα διακριτικά σοφιστικέ τρόπο εφαρμογής του αρώματος. Τέλος, η μπουτίκ διαθέτει τη συλλογή από πολυτελή κεριά και σαπούνια που δημιουργήθηκαν από τον François Demachy.