Το θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας στη μόδα ανέπτυξαν σε πάνελ διαλόγου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future of Retail 2040» που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ για τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης μέσα στην πανδημία, οι Ανδρέας Καλαντζής, Γενικός Διευθυντής ΕΒΕΤΑΜ, Σύμβουλος ΣΚΕΕ-ΣΕΠΕΕ στην Euratex, Βασίλης Μασσέλος, Πρόεδρος ΣΕΠΕΕ και μέλος ΔΣ ΣΚΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος Nota Lingerie και Elis Kiss, Δημοσιογράφος, Fashion Features Director της Vogue Greece, με συντονίστρια τη Μιλένα Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα οφείλει να προχωρήσει παράλληλα με την ίδια την αειφορία. Και αυτό γιατί, μπορεί να συμβάλει ριζικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μόδας, ενισχύοντας και τις ίδιες τις πωλήσεις των brands, καθώς η νέα γενιά αναζητά τα αειφόρα προϊόντα και είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερα για αυτά.
Παράλληλα, οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία «ψηφιακών» δειγμάτων πριν τη μαζική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να «διαβάσουν», χάρη στα εργαλεία ΑΙ, τις επιθυμίες του καταναλωτή. Και ενώ μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί η ψηφιοποίηση στον τομέα της παραγωγής, λόγω της ιδιαιτερότητας του υφάσματος ως υλικού, πρόσφατα πανεπιστήμιο κατάφερε να αυτοματοποιήσει την παραγωγή Τ-shirts, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα επανάσταση.
Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παραγωγής on demand, μέσω microfactoring, για κάποια, περιορισμένα προς το παρόν, brands, βρισκόμαστε μπροστά σε ριζικές αλλαγές για τη μόδα, οι οποίες είναι τόσο «βίαιες» ώστε κανείς να μην είναι ακόμα έτοιμος να τις αντιμετωπίσει. Τέλος, το πάνελ παρουσίασε cases από fashion brands, τα οποία δημιουργούν digital προϊόντα για τη χρήση από την ψηφιακή παρουσία των καταναλωτών, όπως ο οίκος Gucci, αναδεικνύοντας το θέμα των NFTs και το μέλλον που θα έχουν για τους νέους, και όχι μόνο, καταναλωτές.