«Στη μόδα, ψηφιοποίηση και αειφορία οφείλουν να συμπορευτούν»

Το θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας στη μόδα ανέπτυξαν σε πάνελ διαλόγου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future of Retail 2040» που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ για τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης μέσα στην πανδημία, οι Ανδρέας Καλαντζής, Γενικός Διευθυντής ΕΒΕΤΑΜ, Σύμβουλος ΣΚΕΕ-ΣΕΠΕΕ στην Euratex, Βασίλης Μασσέλος, Πρόεδρος ΣΕΠΕΕ και μέλος ΔΣ ΣΚΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος Nota Lingerie και Elis Kiss, Δημοσιογράφος, Fashion Features Director της Vogue Greece, με συντονίστρια τη Μιλένα Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα οφείλει να προχωρήσει παράλληλα με την ίδια την αειφορία. Και αυτό γιατί, μπορεί να συμβάλει ριζικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μόδας, ενισχύοντας και τις ίδιες τις πωλήσεις των brands, καθώς η νέα γενιά αναζητά τα αειφόρα προϊόντα και είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερα για αυτά.

Παράλληλα, οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία «ψηφιακών» δειγμάτων πριν τη μαζική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να «διαβάσουν», χάρη στα εργαλεία ΑΙ, τις επιθυμίες του καταναλωτή. Και ενώ μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί η ψηφιοποίηση στον τομέα της παραγωγής, λόγω της ιδιαιτερότητας του υφάσματος ως υλικού, πρόσφατα πανεπιστήμιο κατάφερε να αυτοματοποιήσει την παραγωγή Τ-shirts, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα επανάσταση.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παραγωγής on demand, μέσω microfactoring, για κάποια, περιορισμένα προς το παρόν, brands, βρισκόμαστε μπροστά σε ριζικές αλλαγές για τη μόδα, οι οποίες είναι τόσο «βίαιες» ώστε κανείς να μην είναι ακόμα έτοιμος να τις αντιμετωπίσει. Τέλος, το πάνελ παρουσίασε cases από fashion brands, τα οποία δημιουργούν digital προϊόντα για τη χρήση από την ψηφιακή παρουσία των καταναλωτών, όπως ο οίκος Gucci, αναδεικνύοντας το θέμα των NFTs και το μέλλον που θα έχουν για τους νέους, και όχι μόνο, καταναλωτές.

Νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές στον οίκο Trussardi

 

Η Trussardi ανακοίνωσε ότι οι Serhat Işık και Benjamin A. Huseby θα είναι οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του οίκου. Το δίδυμο πρόκειται να αναλάβει την αναβίωση ολόκληρου του οίκου κάτω από την εμπορική επωνυμία Trussardi. Οι creative directors θα επιβλέπουν όλες τις πτυχές του σχεδιασμού, της εικόνας και του branding. Οι Serhat Işık και Benjamin A. Huseby είναι κυρίως γνωστοί για το δικό τους brand, GmbH, που ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2016 με μια κοινωνικά υπεύθυνη φιλοσοφία.

Με το GmbH, έφεραν τα θέματα της κατάργησης των αποκλεισμών και της ευθύνης στο προσκήνιο του διαλόγου στον χώρο της μόδας. Σε συνεργασία με τον Sebastian Suhl, CEO της Trussardi, το δίδυμο θα χαράξει για τον οίκο μια νέα πορεία. Η πρώτη τους συλλογή για την Trussardi θα λανσαριστεί για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022.

 

B2B marketplace λανσάρει η SalonCentric της L’Oréal

Η SalonCentric, εταιρεία της L’Oréal USA, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός B2B marketplace στον ιστότοπό της, του οποίου η λειτουργία θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και αναμένεται να τριπλασιάσει τις επιλογές προϊόντων που προσφέρονται στα κομμωτήρια και τους στυλίστες. «Η αποστολή μας είναι να βοηθούμε τους επαγγελματίες του χώρου. Έτσι, μέσα από αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο θα εισάγουμε νέες κατηγορίες προϊόντων που δεν διαθέτουμε σήμερα στα καταστήματά μας», δήλωσε ο Bertrand Fontaine, πρόεδρος της SalonCentric.

Η εταιρεία της L’Oréal, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 100 μάρκες στο διαδίκτυο και στα 600 καταστήματά της, αναμένει ότι η νέα της επιχειρηματική πρωτοβουλία θα φέρει στον ιστότοπό της 350 νέους προμηθευτές και θα προσφέρει νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως εξοπλισμό κομμωτηρίου ή extensions μαλλιών. To μοντέλο των marketplaces έχει καταγράψει ήδη μεγάλη επιτυχία στην Β2C αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εκτός από την Amazon υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εταιρειών λιανικού εμπορίου, όπως η Walmart, που έχουν λανσάρει διαδικτυακές πλατφόρμες marketplace στα sites τους.

Η SalonCentric ανέπτυξε αυτό το μοντέλο σε συνεργασία με τη Mirakl, η οποία έχει δημιουργήσει αντίστοιχες πλατφόρμες για περισσότερες από 300 εταιρείες, όπως τα B2C marketplaces των Feelunique, Galeries Lafayette και Urban Outfitters. Σύμφωνα με το Digital Commerce 360, οι πωλήσεις προϊόντων μέσα από τα marketplaces εταιρειών, αποτελούν το 62% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, με βάσει τα στοιχεία του 2020. Η οικονομική έκθεση της L’Oréal κατέδειξε ότι ο τομέας επαγγελματικών προϊόντων του ομίλου κέρδισε σημαντικό μερίδιο αγοράς το 2020, γεγονός το οποίο οφείλεται στην SalonCentric, της οποίας τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,3 δισ. δολάρια το 2021.

(Πηγή: Glossy)

Yoyo Connect, To νέο αξεσουάρ της  babyzen   

H Babyzen παρουσιάζει το Yoyo connect ένα αξεσουάρ που συνδέεται στο πίσω μέρος του καροτσιού Yoyo2, έχει πέντε παραμετροποιήσεις και με αυτό, το Yoyo2 μετατρέπεται σε διπλό καρότσι με ένα μόνο κλικ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γέννηση έως και τη νηπιακή ηλικία. Το Yoyo2 και το Yoyo connect είναι εύκολα διαχειρίσιμα σε κάθε οδόστρωμα και οδηγούνται με το ένα χέρι.

Εφόσον διπλωθεί, το Yoyo connect μπορεί να κρεμαστεί στα άγκιστρα στο πίσω μέρος του Yoyo2. Τα προϊόντα της εταιρείας Babyzen είναι διαθέσιμα στα καταστήματα Τρίκυκλο, στο trikiklo.com και σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα και e-shops.

Τα Eco Packs Botanic Therapy λανσάρει η Garnier

Η μάρκα Botanic Therapy της Garnier, παρουσίασε τα νέα της Eco Packs. Πρόκειται για τις πρώτες συσκευασίες στην Ελληνική αγορά προϊόντων περιποίησης μαλλιών ευρείας κατανάλωσης, που δίνουν τη δυνατότητα να ξαναγεμίσουν τα μπουκάλια σαμπουάν Botanic Therapy, εξοικονομώντας πλαστικό. Τα πρώτα Eco Packs λανσαρίστηκαν κάτω από τις σειρές Honey Treasures και Avocado Oil & Shea Butter, περιέχουν 80% λιγότερο πλαστικό από αντίστοιχες συσκευασίες σαμπουάν Botanic Therapy και προορίζονται είτε για χρήση απευθείας από αυτήν τη συσκευασία, είτε για ξαναγέμισμα του μπουκαλιού Botanic Therapy 400ml. Σημειώνεται ότι το brand της Garnier ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της L’Oréal Hellas.

Η Depop συνεργάζεται με τη Benetton

H Benetton και η Depop ανακοινώνουν την συνεργασία τους, που στοχεύει στον εορτασμό της κληρονομιάς της Benetton στο χώρο της μόδας. Μέσω αυτής, προωθούνται κάποιες από τις βασικές αξίες που πρεσβεύει ο όμιλος Benetton, όπως η μακροβιότητα και η αξία των μεταχειρισμένων ενδυμάτων. Οι πωλητές της κοινότητας Depop από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιμεληθεί μια συλλογή από σπάνια vintage κομμάτια Benetton, διαθέσιμα προς πώληση από τις 31 Μαΐου.

Η καμπάνια Benetton x Depop έχει ως στόχο «να φέρει στο προσκήνιο όσους τολμούν να εκφραστούν και να αγνοήσουν τις κοινωνικές νόρμες και συμβάσεις». Με τον τρόπο αυτό, παρέχει στα μέλη της κοινότητας Depop μια δημιουργική πλατφόρμα, μέσω της οποίας είναι σε θέση να υπερασπιστούν και να μοιραστούν τη φωνή τους για κοινωνικά ζητήματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συλλογή των 60 κομματιών αφορά ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, και περιλαμβάνει αντρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ, με τα έντονα χαρακτηριστικά χρώματα της Benetton, όπως vintage κομμάτια, σπάνια πουκάμισα Rugby, τα χαρακτηριστικά μονόχρωμα μπλουζάκια, τα τζιν τζάκετ με τα πάτσγουορκ, τα χαρακτηριστικά πουλόβερ Argyle και τα λινά σορτς. Στις ΗΠΑ, όλα τα σπάνια, συλλεκτικά κομμάτια της Benetton που περιλαμβάνονται στη συλλογή, καθώς και η διαφημιστική εκστρατεία, προέρχονται από τους 15 καλύτερους πωλητές της Depop των ΗΠΑ, ενώ η αγορά των προϊόντων μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής Depop.

Στο 2ο Ανοικτό Φόρουμ για την κυκλική οικονομία, συμμετέχει ο ΣΕΠΕΕ

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Tex-Med Alliance, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ο ΣΕΠΕΕ, διοργανώνεται το 2ο Ανοικτό Φόρουμ για την κυκλική οικονομία στην αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 8 Ιουνίου, από τις 11:00 ως τις 13:30.

Στο πρώτο μέρος του φόρουμ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας Leftovers (στοκ νημάτων, υφασμάτων και αξεσουάρ ένδυσης) που έχει ως στόχο την προώθηση των εν λόγω προϊόντων.

Καμπάνια Influencer Marketing από την Parfums Christian Dior Hellas

Η Parfums Christian Dior Hellas επικοινωνεί το λανσάρισμα του νέου ορού ματιών, Dior Capture Totale Super Potent Eye Serum, με μια καμπάνια influencer marketing, στην οποία συμμετέχουν δέκα διάσημες Ελληνίδες. Συγκεκριμένα, πρωταγωνιστούν η ηθοποιός Ελένη Βαΐτσου, η παρουσιάστρια Ελένη Βουλγαράκη, η influencer Έλενα Γαλίφα, η ηθοποιός Αγγελική Δαλιάνη, η ηθοποιός Τζένη Θεωνά, η δημοσιογράφος Δάφνη Καραβοκύρη, η Creative Director του GNTM Genevieve Majari, η ηθοποιός Δωροθέα Μερκούρη, η παρουσιάστρια Φωτεινή Πετρογιάννη και η φωτογράφος Ρούλα Ρέβη.

Οι συμμετέχουσες μοιράζονται στο Instagram το μυστικό τους για νεανικό βλέμμα και επιλέγουν τον ορό ματιών Capture Totale Super Potent Eye Serum, με σύνθεση από 92% συστατικά φυσικής προέλευσης, υπέροχη υφή και καινοτομικό απλικατέρ, που εγγυάται νεανικότερη όψη στα μάτια κατά 4 χρόνια σε 4 εβδομάδες.

Η Mary Katrantzou συνεργάζεται με τον οίκο Bvlgari

Η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Mary Katrantzou και ο διεθνούς φήμης αρωματοποιός Alberto Morillas, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα νέο άρωμα, το Omnia by Mary Katrantzou, το οποίο θα εμπλουτίσει τη συλλογή Omnia του οίκου Bvlgari. Πηγή έμπνευσης για την σχεδιάστρια, ήταν το όραμά της «για έναν κόσμο γεμάτο χρώμα και αισιοδοξία».

Η οσφρητική πυραμίδα του αρώματος, αποτελείται από νότες μανταρινιού και φύλλα σύκου, συνεχίζει με λουλουδένιες νότες καρδιάς από γαρδένια και orange flower και ολοκληρώνεται με άρωμα ξύλου και musk. Σύμφωνα με τη Mary Katrantzou, η οποία είναι διεθνώς γνωστή ως «queen of prints», το νέο άρωμα και το μπουκάλι που θα περιλαμβάνει η σειρά Omnia της Bvlgari θα αντιπροσωπεύει την ιδέα της αισιοδοξίας, χρησιμοποιώντας ως «εργαλείο ευεξίας» το χρώμα. Η σχεδιάστρια αναφέρει: «Παίρνοντας έμπνευση από το γλυπτό σχήμα του μπουκαλιού Omnia, το φαντάστηκα ξανά ως ένα βάζο που κρατά ένα εκρηκτικό μπουκέτο λουλουδιών και χρωμάτων».