Αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες και στροφή στο eco-friendly

Ο δραστικός περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων εν μέσω πανδημίας δημιούργησε νέες προκλήσεις για την κατηγορία του αποσμητικού, ενώ ταυτόχρονα το eco-friendly και pro-sustainability κίνημα φέρνει τις δικές του αλλαγές στις επιλογές των καταναλωτών.

Σε μια κατηγορία -αυτήν της προσωπικής υγιεινής και φροντίδας- που είδε, γενικά, αύξηση πωλήσεων μέσα στο διάστημα της πανδημίας, το αποσμητικό, το πιο άμεσα συνδεδεμένο με την έννοια της κοινωνικής επαφής προϊόν, έχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε πωλήσεις: σύμφωνα με έρευνα της Mintel στην Βρετανία (Σεπτέμβριος 2020), 3 στους 10 χρήστες φόρεσαν λιγότερο αποσμητικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε εκρηκτική αύξηση πωλήσεων σε προϊόντα για το μπάνιο (σαπούνια-αφρόλουτρα) την αντίστοιχη περίοδο: όταν οι «συναντήσεις» είναι virtual, κι ακόμα και η γυμναστική γίνεται ατομικά και μέσω τηλεδιάσκεψης, οι περισσότεροι προτίμησαν ένα γρήγορο ντους, παρά τη χρήση αποσμητικού, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Mintel.
Στην ελληνική αγορά, και συγκεκριμένα στις online πωλήσεις, ένα από τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς είναι χαρακτηριστικό: ενώ το 2019 ο μήνας με τις υψηλότερες πωλήσεις ήταν ο Ιούλιος, λόγω και της εποχικότητας της κατηγορίας, το 2020, ωστόσο, ο καλύτερος μήνας για τα Αποσμητικά ήταν ο Νοέμβριος (12,5% του συνόλου των πωλήσεων), μήνας-ρεκόρ για τον κλάδο των Online Φαρμακείων, γεγονός που καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει, αλλά και αυτές που αναμένονται, στη συγκεκριμένη κατηγορία.

 

Ραγδαία ανάπτυξη στο Online κανάλι για τα αποσμητικά
Αν και εξαιρετικά μικρή (μόλις στο 0,6% του συνολικού τζίρου του κλάδου των Online Φαρμακείων), η κατηγορία των αποσμητικών κατάφερε να κινηθεί με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε όρους αξίας πωλήσεων, +48% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, τα οποία παραθέτει το eRetail Audit, η καινοτομική πλατφόρμα της Convert Group. Πιο συγκεκριμένα, το 82% της αξίας της κατηγορίας προήλθε από τα Roll-on αποσμητικά, ενώ ακολουθούν με 12% τα Sprays και με 6% όλες οι λοιπές μορφές, όπως Sticks, Tubes κτλ. Τα Roll-on αποσμητικά είναι η υποκατηγορία που αναπτύσσεται με τον υψηλότερο ρυθμό, κατά 55% και συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη υποκατηγορία στην συνολική ανάπτυξη των αποσμητικών. Το μέσο καλάθι με αποσμητικά ξεπερνά τα 60 ευρώ σε αξία, με τη μέση τιμή των αποσμητικών να είναι στα 6,70 ευρώ και η μέση έκπτωση στο 33%. Πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά των προωθητικών πακέτων για την κατηγορία, καθώς αποτέλεσαν το 17% του συνολικού της τζίρου για το 2020.
Όσον αφορά στον κλάδο των Online Supermarkets, η κατηγορία των Αποσμητικών (0,3% του συνολικού τζίρου του κλάδου), είχε ετήσια ανάπτυξη σε αξία της τάξης του 335%. Τα Roll-on και Sprays φέρνουν 49% και 48% των πωλήσεων της κατηγορίας αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες μορφές αποσμητικών με 3% αλλά και με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όρους αξίας, κατά 505%, σε σχέση με πέρυσι. Η αξία του μέσου καλαθιού που περιέχει αποσμητικά ανέρχεται στα 105 ευρώ και περιέχει κατά μέσο όρο 1,8 τεμάχια αποσμητικών με μέση τιμή πώλησης στα 2,70 ευρώ.

Νέα Δεόμενα vs Διαχρονικών αξιών
Αναμφισβήτητα, η νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε με τον Covid-19 άλλαξε δραστικά τον προγραμματισμό των brands. «Στο ξεκίνημα της πανδημίας κανένας δεν φανταζόταν πως η νέα πραγματικότητα θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θάνος Μακρίδης, Brand Manager για τα αποσμητικά Nivea.
Η εργασία από το σπίτι, με την παράλληλη διακοπή των κοινωνικών εξόδων, έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση για είδη προσωπικής φροντίδας, ωστόσο αυτό αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση για τα brands, τόσο τα καθιερωμένα, όσο και τα καινούργια στην κατηγορία.
«Ως Nivea πιστεύουμε πως η φροντίδα της επιδερμίδας δεν σταματάει με την παραμονή στο σπίτι και για αυτό βρισκόμαστε δίπλα στον καταναλωτή καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Τη χρονιά που πέρασε ενεργοποιήσαμε επιτυχώς ενέργειες για όλα τα σημαντικά νέα μας, όπως για τα γυναικεία αποσμητικά Nivea Deo Beauty Elixir, καθώς και για τη σειρά Nivea Black & White, η οποία απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες» συμπληρώνει ο Θάνος Μακρίδης, τονίζοντας πως, στη συνείδηση του καταναλωτή, η διαχρονικότητα αλλά και η αξιοπιστία ενός brand βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και στην συνέπεια της παρουσίας του, ανεξαρτήτως συνθηκών.

 

Human & Nature Friendly:η νέα πραγματικότητα

Πέρα από τις ιδιαιτερότητες που δημιουργεί ad hoc η πανδημία, υπάρχει μια ακόμα τάση του καταναλωτικού κοινού που επίσης ορίζει με τον τρόπο της τις εξελίξεις στην κατηγορία των αποσμητικών. Όροι όπως natural (φυσικό), sustainable practices (βιώσιμες πρακτικές) και organic (οργανικό, βιολογικό) διεκδικούν, πλέον, τη δική τους θέση και στην κατηγορία των αποσμητικών, για την οποία προβλέπεται πως θα υπάρχει σημαντική αύξηση 6,8% μέσα στα επόμενα χρόνια, κυρίως ανάμεσα στους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές (πηγή: Businesswire, περίοδος πρόβλεψης 2020-2025).

«Σήμερα οι καταναλωτές συνεχώς αναζητούν πιο φιλικά προϊόντα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον, και είναι πολύ σημαντικό για τα brands να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αυτές» αναφέρει η Τίνα Σκυλλάκου, Brand Manager Body & Oral Care της Henkel. Παράλληλα, τονίζει πως η κατηγορία του αποσμητικού είναι μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες για να χτιστεί ένα brand και να κερδίσει μερίδιο αγοράς, με δεδομένο πως υπάρχει συσσώρευση μεριδίου μεταξύ των 2-3 πρώτων σε πωλήσεις μαρκών, και χρειάζεται αρκετός χρόνος και επένδυση ώστε να ξεχωρίσει ένας νέος ή πιο μικρός «παίκτης». Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως της επικοινωνίας, η απόδοση και η ποιότητα των προϊόντων εξακολουθούν να είναι το βασικό κριτήριο επιλογής στη συγκεκριμένη κατηγορία. «Το brand που θα καταφέρει να συνδυάσει όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι θα ξεχωρίσει σε αυτή την τόσο ανταγωνιστική κατηγορία» καταλήγει η Τίνα Σκυλλάκου.

 

VIEWPOINT

Θάνος Μακρίδης, Brand Manager, Beiersdorf (Nivea):Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η επικέντρωση στην φροντίδα της επιδερμίδας
Το περιβάλλον των αποσμητικών είναι έντονα ανταγωνιστικό, ωστόσο, η Nivea ξεχωρίζει σταθερά, επειδή κρατάει στο επίκεντρο τη φροντίδα της επιδερμίδας. Κάθε καινοτομία και τεχνολογία που προσφέρουμε μέσα από τα προϊόντα μας, απαντά σε ξεχωριστές και πολύ συγκεκριμένες ανάγκες κάθε καταναλωτή, δημιουργώντας πιστό κοινό. Οι σειρές αποσμητικών που διαθέτουμε έχουν μεγάλη ποικιλία σε συνθέσεις και αρώματα, έτσι ώστε να παρέχεται εξατομικευμένη προστασία από τον ιδρώτα κρατώντας πάντα την επιδερμίδα υγιή, είτε σε μορφή roll-on είτε σε spray.

 

 

VIEWPOINT
Τίνα Σκυλλάκου, Brand Manager Body & Oral Care, Henkel Beauty Care (Fa): Αύξηση μεριδίου σε μια χρονιά γενικής πτώσης

Το 2020 ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες, φυσικά, επηρέασαν όλες τις αγορές, άλλες θετικά και άλλες αρνητικά. Η αρχή του 2020 βρήκε την αγορά του αποσμητικού σε ένα πολύ καλό momentum από ένα πολύ θετικό 2019, τόσο σε αξία όσο και σε τεμάχια. Ωστόσο, η πανδημία και το lock-down είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση σε έναν βαθμό της κατανάλωσης των αποσμητικών, καθώς ο κόσμος δεν είχε την ίδια δραστηριότητα, οι χώροι γυμναστικής και άθλησης παρέμειναν κλειστοί και οι μετακινήσεις περιορισμένες.
Έτσι η χρονιά έκλεισε αρνητικά για την κατηγορία με -0,8% σε τεμάχια σε σχέση με το 2019 και -2,7% σε αξία, αντίστοιχα. Παρά την πτώση της αγοράς, το Fa έκλεισε θετικά την χρονιά με +0,2 ποσοστιαίες μονάδες μεριδίου. Σε αυτό βοήθησαν αφενός μεν κάποιοι επιτυχημένοι νέοι κωδικοί, καθώς επίσης και η στοχευμένη υποστήριξη τόσο στους πελάτες, όσο και στα social media, που αποτέλεσαν το κατεξοχήν μέσο προβολής των brands τη χρονιά που πέρασε.

 

Σημαντικά Λανσαρίσματα

Fa
Το 2021 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για το Fa, καθώς πραγματοποιεί το μεγαλύτερο και πιο “τολμηρό” του επαναλανσάρισμα μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτό το relaunch, οι καταναλωτές θα δουν μια πολύ ανανεωμένη και δυναμική εικόνα, με μοντέρνο design, βελτιωμένες φόρμουλες για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, υπέροχα αρώματα μακράς διάρκειας και πιο οικολογικές* συσκευασίες. Με ξεχωριστές σειρές για το γυναικείο και το ανδρικό κοινό, τα νέα αποσμητικά Fa, θα βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών τον Μάιο. (*λιγότερη χρήση πλαστικού στο καπάκι των sprays).

Nivea
Φέτος, η Nivea λανσάρει μια νέα γενιά αποσμητικών, που προσφέρει φυσική και αποτελεσματική προστασία από τον ιδρώτα, αξιοποιώντας τη δύναμη του μαγνησίου που προέρχεται από τη φύση. Η νέα σειρά αποσμητικών Nivea Magnesium αποτελεί μια πρωτοποριακή κίνηση προσθέτοντας φυσικότητα στην αποσμητική προστασία από τον ιδρώτα, τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες που αναζητούν πιο φυσικές λύσεις και ακολουθούν ένα αυστηρότερο healthy lifestyle.
Το Nivea Magnesium αποτελεί ένα project που χρειάστηκε έξι χρόνια ερευνών και δοκιμών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον μια σειρά αποσμητικών με 0% αλουμίνιο (ACH), 0% αιθυλική αλκοόλη και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά κατά του ιδρώτα και των οσμών χάρη στην προσθήκη του φυσικού μαγνησίου.

 

Για μεγάλο come back ετοιμάζεται η Toms

H Toms ετοιμάζεται για μεγάλο «come back», με βασικό της στόχος να προσεγγίσει την γενιά του Genaration Z, δηλαδή τους σημερινούς εικοσάρηδες. Στο νέο ξεκίνημα της Toms, θα συμβάλει ο Magnus Wedhammar, πρώην στέλεχος της Nike και της Converse, ο οποίος δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια η Toms έχει υποστεί μείωση των εσόδων. Ωστόσο, το brand εξακολουθεί να έχει αναγνώριση από τους περισσότερους νέους σήμερα». Για να μετατρέψει λοιπόν, το κοινό που υπάρχει σε πελάτες, η εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες θα δημιουργήσει νέο μοντέλο marketing. Μεταξύ των κινήσεων που θα κάνει είναι να χρησιμοποιεί για τις καμπάνιες της, αντί για επαγγελματίες μοντέλα, νέους ανθρώπους που υποστηρίζουν συγκεκριμένους σκοπούς και δράσεις και στη συνέχεια θα δώσει έμφαση στα sneakers.

Η πορεία της Toms συνδέθηκε με τη δωρεάν διάθεση εκατομμυρίων προϊόντων (είχε δωρίσει 95 εκατ. ζευγάρια παπούτσια έως το 2019). Υπενθυμίζεται ότι, το φιλανθρωπικό της μοντέλο πριν, ήταν να δωρίζει ένα ζευγάρι παπούτσια κάθε φορά που γινόταν μία αγορά, μετατρέποντας την εμπορική συναλλαγή σε πράξη φιλανθρωπίας. Πλέον, έχει εγκαταλείψει τις δωρεές υποδημάτων και θα δίνει το ένα τρίτο των κερδών της για σκοπούς που ενδιαφέρουν περισσότερο τους νέους σήμερα.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το νέο φιλανθρωπικό της μοντέλο θα είναι περισσότερο βιώσιμο, αλλά ισοδύναμο του προηγούμενου. Σημειώνεται ότι η Toms ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν ένα τέτοιο μοντέλο, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αλλά και εκείνων που ενδιαφέρονταν για εταιρείες που είχαν εφαρμόσει κάποιο είδος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

(Πηγή: Bloomberg)

«Δεν υπάρχουν συζητήσεις συνεργασίας με την Kering» δήλωσε ο CEO της Dolce & Gabbana

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Dolce & Gabbana με το γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας Kering, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού οίκου μόδας Dolce & Gabbana, Alfonso Dolce, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπους που παραχώρησε. Όπως διευκρίνισε, η Dolce & Gabbana δεν συζητά συνεργασία με την Kering. «Το αρνούμαι κατηγορηματικά», ανέφερε ο Dolce. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι το brand σε αυτή τη φάση πρέπει να επικεντρωθεί στην εσωτερική του ανάπτυξη και στην ανάπτυξη νέων κατηγοριών προϊόντων. Ωστόσο, ο Dolce δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Dolce & Gabbana σε ένα «ευρύτερο ιταλικό project» το οποίο θα αφορά στη συνεργασία ιταλικών brands.

(Πηγή: FashionNetwork)

 

Διεθνές event από την Aveda για τη βιωσιμότητα και το sustainable packaging

Διεθνές event για τη βιωσιμότητα και τη βιομηχανία ανακύκλωσης πραγματοποίησε η Aveda. To Virtual Panel του Συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν ο Victor Bell, Ιδρυτής του Environmental Packaging International, ο Edmond Irizarry, Executive Director of Packaging της Aveda και η Kalley Curtis, Packaging Manager της Aveda, συντόνισε η Arizona Muse, Global Advocate Βιωσιμότητας της Aveda. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες τάσεις που αφορούν τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται από το beauty industry και ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον και δόθηκαν συμβουλές σχετικά με το πώς να κάνουμε πιο sustainable επιλογές ως καταναλωτές στις αγορές μας.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης συμβουλές για τον ιδανικό τρόπο απόρριψης των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, μίλησαν για το μέλλον της ανακύκλωσης, αλλά και το μέλλον των συσκευασιών στον κλάδο της ομορφιάς. Μέσα από την παρουσίαση της στρατηγικής της Aveda για το sustainable packaging, αναδείχθηκε η αποστολή της, το όραμά της, έγινε ανάλυση των βιώσιμων υλικών που χρησιμοποιεί, ενώ παρουσιάστηκαν τα «Packaging Heroes» της Aveda, δηλαδή οι συσκευασίες των προϊόντων της εταιρείας που είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα και βιώσιμα υλικά.

«Best in Print» για το 2020 η Vogue Greece

Τη διάκριση Best in Print απέσπασε η Vogue Greece από την ετήσια έκδοση «Ανασκόπηση 2020 – The Book of Ten», που εκδίδει το Marketing Week. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη διάκριση θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς η έκδοση του Marketing Week, που αποτελεί αξιόλογο θεσμό στον χώρο της Επικοινωνίας, του Marketing και των Media, συμπυκνώνει ολόκληρο το φάσμα της δραστηριότητάς τους, επιβραβεύοντας τα αρτιότερα projects της προηγούμενης χρονιάς με αυστηρά κριτήρια ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Vogue Greece ξεχώρισε για την υψηλή αισθητική και ποιότητα, σύμφωνα με τα στάνταρ που διατηρούν τον διεθνή τίτλο στην κορυφή εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική έκδοση της «Βίβλου της Μόδας», έχει στο ενεργητικό της sold out τεύχη, σχεδόν εξ ολοκλήρου πρωτότυπο περιεχόμενο, δικές της διεθνείς παραγωγές από τη Μελβούρνη και το Κέιπ Τάουν μέχρι το Οντάριο και τη Φλόριντα, πολλές αναδημοσιεύσεις των θεμάτων της σε άλλες διεθνείς εκδόσεις της, αποκλειστικές συνεντεύξεις με τα πιο αστέρια του Χόλιγουντ, αλλά και τη διοργάνωση του μεγαλύτερου συνεδρίου ηθικής μόδας στην Αθήνα με Guest of Honor τη θρυλική Anna Wintour. Σημειώνεται ότι η Vogue Greece κυκλοφορεί κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στα περίπτερα μαζί με την «Καθημερινή».

 

Βίκυ Καγιά και Γιώργος Καράβας πρωταγωνιστούν στη νέα καμπάνια της Migato

 

Η Βίκυ Καγιά και ο Γιώργος Καράβας συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί μπροστά από τον φωτογραφικό φακό, στη νέα καμπάνια της Migato Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021. Η Migato συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνίδα top model, παρουσιάστρια και fashion expert Βίκυ Καγιά, ως brand ambassador της γυναικείας της συλλογής και παράλληλα, ενισχύει ακόμα περισσότερο την δυναμική εικόνα της, μέσα από τη νέα συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Έλληνα top model Γιώργο Καράβα, ο οποίος είναι ο νέος brand ambassador της ανδρικής συλλογής της Migato. Οι δύο brand ambassadors απαθανατίστηκαν από τον φακό του Κώστα Κουτάγιαρ, επιλέγοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά σχέδια της ανοιξιάτικης συλλογής.

Στη νέα συλλογή της Migato πρωταγωνιστούν οι πλέξεις μακραμέ με bohemian έμπνευση, οι καπιτονέ τεχνικές, τα περίτεχνα δεσίματα, καθώς και all-time classic σχέδια. Η εταιρεία στο πλαίσιο της δυναμικής προώθησης της νέας της καμπάνιας που επιμελήθηκαν διακεκριμένοι επαγγελματίες της μόδας, όπως ο styling director Νικόλας Γεωργίου, η make-up artist Δήμητρα Αλτάνη και ο hair stylist Χρήστος Μπαϊραμπάς, θα εκπονήσει εκτεταμένο διαφημιστικό πλάνο σε digital μέσα, social media και στην τηλεόραση, με μια σειρά διαφημιστικών σποτ. Το βίντεο επιμελήθηκε ο Γιώργος Δασκαλόπουλος.

Η Maybelline New York ενισχύει το κοινωνικό της προφίλ

Η Maybelline New York ανακοινώνει ως νέα της ambassador την ηθοποιό και παραγωγό Storm Reid. Η Storm υποστηρίζει και προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνική αλλαγή μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες της, καθώς και μέσω της πρωτοβουλίας της Bamazing, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση και ανάδειξη της επόμενης γενιάς. Η ίδια δεν διστάζει να θίξει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η φυλετική ισότητα, η ψυχική υγεία και ο αποκλεισμός.

Μαζί με την Maybelline, η Storm θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μεγαλύτερο impact και να φέρει την αλλαγή σε θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό που έχει συνδεθεί και εκφράζεται μέσα από την Maybelline. Η Storm θα δώσει τη φωνή της στην πρωτοβουλία Brave Together της Maybelline, για την υποστήριξη των ανθρώπων με άγχος και κατάθλιψη, καθώς και στο συνεχές έργο έκφρασης της διαφορετικότητας, το οποίο επιδιώκει να επιτύχει η Maybelline. Η Storm θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην ανανεωμένη σειρά Fit Me της Maybelline, που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.