Ergon Mykonos: Έμπνευση από τους ζωγράφους της επανάστασης

Η συλλογή Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021 είναι εμπνευσμένη από τη ματιά των ζωγράφων της επανάστασης, όπως την αισθάνθηκαν και την απέδωσαν στους πίνακές τους, καθώς και από τα χρώματα, την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των ενδυμασιών που έμειναν ταυτισμένα με την ελληνική επανάσταση. Μεταξύ άλλων στη συλλογή αποτυπώνονται το Στέμμα, λεπτομέρεια από ρούχο Έλληνα πολεμιστή όπως αυτό απεικονίζεται σε πίνακα που βρίσκεται στο Μουσείο του Ηρακλείου στην Κρήτη, ο Αι-Γιώργης, μάχη σταθμός για την Ελληνική επανάσταση όπου ο Καραϊσκάκης αντιμετώπισε τον Σουλτάνο κατακτητή στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουλγαρέλι-Κήρυξη επανάσταση, ο Αγαμέμνων, το πλοίο σύμβολο της αρχηγού Μπουμπουλίνας στην επανάσταση του 1821, οι πιέτες της παραδοσιακής φουστανέλας όπως αποδόθηκαν ζωγραφικά και το Μωσαϊκό 1821, μία σύνθεση συμβόλων όπως φέσι, γιαταγάνι και τσαρούχι.

 

Η Callista δημιουργεί επετειακό πουγκί για την επέτειο του 1821

 

To brand Callista δημιούργησε ένα πουγκί- μία «αιφνιδιαστική» προσέγγιση στους κώδικες που συνθέτουν την εθνική μας φορεσιά και υμνεί την επέτειο με έναν έξυπνο, φρέσκο και παραδοσιακό τρόπο. Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου, Creative Director της Callista, δηλώνει σχετικά: «Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποκωδικοποιώ την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και σχεδιάζω αυτό το πουγκί, χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση του και το στολίζω με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες του τσαρουχιού».

Bouboulina από την Ancient Kallos

 

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, η Ancient Kallos δημιούργησε μια νέα capsule συλλογή που εμπνέεται από την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η συλλογή «Bouboulina» εγκωμιάζει και εμπνέεται από την φιγούρα της ηρωίδας, τιμώντας την γυναικεία δύναμη και το ένστικτο. Στη συλλογή κυριαρχούν χρώματα που φέρουν τους δικούς τους συμβολισμούς και αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Ριγέ μοτίβα σε λευκές και μπλε αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας, το πορφυρό κόκκινο που παραπέμπει στους αγώνες της ελληνικής επανάστασης, το χαρακτηριστικό ελληνικό μπλε του Αιγαίου και το διαυγές λευκό, πρωταγωνιστούν.

 

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Grecian Chic μας συστήνει εκ νέου ένα μοναδικό φουλάρι, που εμπνεύστηκε πριν επτά χρόνια.

Από την επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι εμπνευσμένη και η συλλογή FFF_21 (Fight For Freedom) της Access Fashion. Η εταιρεία ενσωματώνει στοιχεία, μνήμες, επιρροές, μοτίβα, μακρινές αναμνήσεις και εικόνες από θρύλους της ιστορίας. H συλλογή περιλαμβάνει για πρώτη φορά και unisex κομμάτια, ενώ στην καμπάνια πρωταγωνιστούν η Μαριαγάπη Ξυπολιά και ο Αιμιλιάνο Μάρκου. «Ο μεγάλος λαογραφικός πλούτος της Ελλάδας και μια συλλογική μνήμη της παράδοσης, μας οδήγησε σε μια συλλογή με στοιχεία του χθες σε ρούχα του σήμερα», επισημαίνει η εταιρεία.

Grecian Chic «Τσαρούχια»

 

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Grecian Chic μας συστήνει εκ νέου ένα μοναδικό φουλάρι, που εμπνεύστηκε πριν επτά χρόνια. Τα «Τσαρούχια» παίρνουν πιο ζωηρά χρώματα και αφιερώνονται στην ιστορία του τόπου μας.

The Motley Goat: Με έμπνευση από την Οδησσό

Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η The Motley Goat δημιούργησε ένα συλλεκτικό σχέδιο περιορισμένης έκδοσης φουλαριού σε 100% μετάξι, εμπνεόμενη από σημαντικές στιγμές στην πορεία προς την Ανεξαρτησία, και ειδικότερα αυτή της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας το 1814 στην Οδησσό.

Η πρώτη συλλογή του Marios Schwab για τη Zeus + Dione

Η παρθενική συλλογή του Marios Schwab στο δημιουργικό τιμόνι της Zeus + Dione αφορά σε συλλογή με επιρροές από τις στολές των ηρώων της επανάστασης που άνοιξαν το δρόμο για την ελευθερία, από το φόρεμα Hellas με τις λευκές και μπλε ρίγες, μέχρι το συλλεκτικό μεταξωτό μαντήλι Evzones. Η επέτειος των 200 χρόνων γίνεται η έμπνευση για την καλοκαιρινή συλλογή 2021 και στοιχεία από τις φορεσιές των ηρώων, μεταφέρονται με δεξιοτεχνία σε φορέματα από λινό και μεταξωτό ύφασμα, σε φούστες που θυμίζουν φουστανέλα, τσάντες- ταγάρια, σανδάλια κοσμήματα και γυαλιά ηλίου. Όλα έχουν παραχθεί και κατασκευαστεί από Έλληνες τεχνίτες που αναβιώνουν παραδοσιακές τεχνικές.

«Σφραγίδες Ελευθερίας» από τον οίκο Zolotas

Ο Οίκος Zolotas τιμά την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με την έκδοση της συλλεκτικής σειράς δαχτυλιδιών «Σφραγίδες Ελευθερίας». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Παπαλέξη με τον εικονογράφο και γλύπτη Άγι Λέρτα, που είναι προϊόν μιας μακρόχρονης μελέτης πάνω στην ιστορία, τον μύθο και τις τεχνοτροπίες του ελληνικού συμβολιστικού πλούτου.

Η συλλογή αποτελείται από 21 διαφορετικά πρωτότυπα δαχτυλίδια, ως αναφορά στο έτος-σταθμό της Επανάστασης, κυκλοφορούν σε 21 αριθμημένα αντίτυπα το καθένα, ενώ θα χαραχθούν αυστηρά για μία και μόνη φορά, αποκλειστικά για τους εορτασμούς του επετειακού έτους 2021. Το χαρακτικό θέμα του κάθε δαχτυλιδιού έχει χρήση σφραγίδας, είτε αυτό είναι από χρυσό 18kt ή ασήμι 925, είτε από πραγματικό σφραγιδόλιθο με την παράσταση σμιλευμένη πάνω σε ημιπολύτιμο λίθο.

Εκτός από την επιλογή συμβόλων όπως της Φλόγας, της Μάχαιρας, του Στόλου, της Νίκης, σημαντικό ρόλο στις Σφραγίδες Ελευθερίας παίζει και αυτή της πέτρας. Ο αχάτης, ο μαλαχίτης, το λάπις λάζουλι και το ηλιοτρόπιο -ο «αιματόλιθος», με τις πορφυρές κηλίδες αίματος του Χριστού- είναι όλοι τους ημιπολύτιμοι λίθοι που συνδέονται ανέκαθεν με την ελληνική τέχνη και παράδοση. Τα 21 κομμάτια της συλλογής είναι σχεδιασμένα για γυναίκες και άνδρες.

Special edition σχέδια SwatchxYou από τη Swatch

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου 200 χρόνων από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία, η Swatch παρουσιάζει δύο special edition σχέδια SwatchxYou, τα «Ελευθερία» και «Liberty», με την υπογραφή του Έλληνα δημιουργικού graphic designer Παναγιώτη Γ. Φώτου. Το πρώτο από τα δύο σχέδια είναι εμπνευσμένο από τα σύμβολα της δόξας και τη λέξη «Ελευθερία». Το δεύτερο είναι ένας συνδυασμός της παραδοσιακής τεχνικής χρωματισμού που χρησιμοποιούνταν στις γκραβούρες της εποχής με το σύγχρονο, φωτεινά χρωματιστό pop ύφος, χαρακτηριστικό του DNA της Swatch.

Σε αυτόν τον καμβά μοναδική πρωταγωνίστρια είναι η φιγούρα της Ελευθερίας, όπως ενσαρκώνεται στη μορφή ενός νεαρού κοριτσιού. Φορώντας στο κεφάλι το δάφνινο στεφάνι, κρατώντας δοξαστικά φύλλα δάφνης, ενδεδυμένη με παραδοσιακή γιορτινή φορεσιά και με γυμνά πέλματα που πατούν απευθείας το ελληνικό χώμα, έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με μια αισιοδοξία χαρακτηριστική της φύσης του Έλληνα. Η λέξη «Ελευθερία» καθώς και οι χρονολογίες 1821 -2021 σε διάφορα σημεία του καμβά λειτουργούν ως κορωνίδα υπογραμμίζοντας τον επετειακό χαρακτήρα του σχεδίου.