Περισσότερο από ποτέ, τα ατελιέ και οι οίκοι υψηλής κοσμηματοποιίας προσελκύουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών πολυτελείας. Οι φήμες και οι ανακοινώσεις προκύπτουν διαρκώς σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν ολοένα και πιο σημαντικό και κερδοφόρο μοχλό ανάπτυξης για τη βιομηχανία πολυτελείας. Η τελευταία συμφωνία είναι αυτή της Boucheron, που ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου. Ο ιστορικός οίκος που ανήκει στον όμιλο Kering εξαγόρασε τέσσερα παρισινά εργαστήρια και κατασκευαστές, και συγκεκριμένα τα Blondeau, Belter, Chanson και FG Développement, τα οποία συγκεντρώθηκαν στον όμιλο CG Développement, ο οποίος ειδικεύεται στα εκλεκτά κοσμήματα.

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία ειδών πολυτελείας έχει επικεντρωθεί στον τομέα των εκλεκτών κοσμημάτων, ο οποίος αξίζει περίπου 28 δις. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για την παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας που πραγματοποίησε η Bain & Company για λογαριασμό της Altagamma. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάπτυξη του τομέα κατά 37% μεταξύ 2019 και 2022. Μόνο η ιταλική αγορά αξίζει 13,2 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 22,1% το 2022 και 55,3% το 2021, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την άνοιξη από το Club degli Orafi Italia, μια ένωση των μεγαλύτερων χρυσοχόων και αργυροχρυσοχόων της χώρας.

Με εξαγωγές αξίας 9 δισ. ευρώ, η Ιταλία είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές εκλεκτών κοσμημάτων παγκοσμίως. Οι περισσότεροι οίκοι πολυτελείας, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, έχουν αναπτύξει τις δικές τους σειρές υψηλής ποιότητας κοσμημάτων. Ακολουθώντας τα χνάρια του ομίλου Chanel, ο οποίος λάνσαρε την πρώτη του συλλογή το 1932 και στη συνέχεια μια ολοκληρωμένη σειρά Chanel Joaillerie το 1993, του Christian Dior το 1998 και του Louis Vuitton το 2009, αρκετοί άλλοι οίκοι έχουν κινηθεί σε αυτή τη θέση, όπως ο Dolce & Gabbana το 2012, ο Giorgio Arma-ni και ο Gucci το 2019 και ο Fendi φέτος.

Έκτοτε, η βιομηχανία επενδύει στην εφοδιαστική της αλυσίδα, όπως έχει κάνει με τα υφάσματα, τα ενδύματα και τα δερμάτινα είδη, εξαγοράζοντας ή αποκτώντας πλειοψηφικά πακέτα μετοχών των προμηθευτών της. Ο στόχος είναι να εδραιώσει και να αποκτήσει τον έλεγχο της δικής της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να τη διατηρήσει, ενώ ταυτόχρονα της επιτρέπει να ενισχύσει τη βιώσιμη προσέγγισή της. Ως εκ τούτου, οι πολυτελείς εταιρείες και οι οίκοι κοσμημάτων των μεγάλων ομίλων, εξαγοράζουν τα πιο εξειδικευμένα και φημισμένα εργαστήρια στη Γαλλία και την Ιταλία.

(Πηγή: Fashion Network)