Μπροστά στον ανταγωνισμό από τα ασιατικά έθνη, οι Τούρκοι εξαγωγείς ενδυμάτων είναι αποφασισμένοι να δώσουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μάρκες. Η στάση αυτή διατυπώθηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ενδυμάτων Κωνσταντινούπολης (Ihkib) κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο παρευρέθηκε και ο Dirk Vantyghem, γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας κλωστοϋφαντουργίας Euratex, και εκπρόσωποι από εξέχουσες διεθνείς μάρκες. «Η Τουρκία αποτελεί μία από τις δύο χώρες, μαζί με την Κίνα, όπου κάθε συστατικό, από την ίνα μέχρι το τελικό προϊόν, είναι ενσωματωμένο στην αλυσίδα εφοδιασμού», τόνισε ο Mustafa Gültepe, πρόεδρος της İHKİB και της Συνέλευσης Τούρκων Εξαγωγέων (TIM). «Αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στα υφιστάμενα πλεονεκτήματά μας.

Η συμμόρφωση, η ανταγωνιστικότητα και τα κριτήρια βιωσιμότητας έχουν βαθιά σημασία. Πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά πρότυπα, να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα όσον αφορά την τιμολόγηση και να ενσωματωθούμε απρόσκοπτα με τη βιώσιμη ανάπτυξη», συνέχισε. Αυτή η ακλόνητη δέσμευση για τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη παραγωγή ευθυγραμμίζεται με έναν σαφή στόχο που έχει θέσει ο κλάδος: να αυξήσει τις τοπικές εξαγωγές ενδυμάτων από 20 σε 40 δισ. δολάρια. Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος για μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 3% έως 5% των παγκόσμιων εξαγωγών του τομέα.

Επιπλέον, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών παραγγελιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% των εξαγωγών του κλάδου, εκτός από το 15% περίπου των εξαγωγών που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2022, η Τουρκία κατατάσσεται ως ο δέκατος μεγαλύτερος προμηθευτής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αγαθά αξίας 2,8 δισ. δολαρίων. Η χώρα είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ενδυμάτων στην ΕΕ, ύψους 21,8 δισ. ευρώ, και κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά την Κίνα, με αξία 6,1 δισ. ευρώ.

(Πηγή: Fashion Network)