Νέα έκθεση κατατάσσει τη μόδα ως 6ο μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως, μετά τους κλάδους: ενέργεια, μεταφορές, βαριά βιομηχανία/κατασκευές, γεωργία, λιανεμπόριο τροφίμων και μια θέση πριν την τεχνολογία, βάσει ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη αυτή, της λονδρέζικης ομάδας συντακτών The Eco Experts, επικαλείται δήλωση της McKinsey ότι η βιομηχανία της μόδας εκπέμπει τόσα αέρια θερμοκηπίου ετησίως όσα και οι οικονομίες Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμ. Βασιλείου μαζί. Και υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται σε 5 βασικούς λόγους: φθηνές α’ ύλες και τοξικές βαφές, κατασκευή σε ασιατικές χώρες όπου τα εργοστάσια συχνά βασίζονται σε λιγνίτη ή αέριο, μεγάλη κατανάλωση νερού, μεταφορικά και απόβλητα.

Από την άλλη πλευρά, η πρωτοβουλία Fashion for Good (FFG), στο πλαίσιο 16μηνης έρευνας σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, διαπίστωσε πως μόνο στις χώρες που μελετήθηκαν, 264.000 τόνοι βάμβακος θα μπορούσαν να διατεθούν προς ανακύκλωση ετησίως, μαζί με 67.000 τόνους πολυεστέρα και 78.000 τόνους μείγματος πολυεστέρα/βάμβακος. Η ανακύκλωση παρεμποδίζεται κυρίως από τις βαφές, καθώς επίσης κουμπιά, φερμουάρ και λοιπές μεταλλικές λεπτομέρειες, που ήταν αδύνατον να αφαιρεθούν στο 48,7% των ενδυμάτων που εξέτασαν.

Η FFG προτείνει να σχεδιάζονται τα προϊόντα με γνώμονα την ανακυκλωσιμότητα και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επισημαίνει ότι η διαλογή αποβλήτων είναι ακριβή και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν κατά τον υπολογισμό της τιμής των ινών που προορίζονται για ανακύκλωση και επίσης, ότι αυξάνεται ο όγκος μη αξιοποιήσιμων υλικών, κάτι που υπονομεύει την ίδια την οργάνωση της διαλογής. Τέλος, απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές, να προτιμούν ενδύματα φτιαγμένα από ένα υλικό ή το πολύ δύο και να σκέπτονται επιλογές όπως επισκευή, μεταπώληση ή ανταλλαγή, πριν δώσουν τα ρούχα τους για ανακύκλωση.

(Πηγή: FashionNetwork.com)