Τα ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα και έχουν επιπτώσεις στην προμήθεια φυσικών νημάτων: οι πλημμύρες στο Πακιστάν επηρέασαν περίπου το 40% της ετήσιας παραγωγής βάμβακος της χώρας, η ξηρασία στο Τέξας των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 28% σε ετήσια βάση την προμήθεια βάμβακος, σε κίνδυνο βρίσκονται χώρες που παράγουν μετάξι και μαλλί, όπως οι Ινδία, Βραζιλία, Κίνα και Τουρκία, καθώς επίσης η Ν. Ασία και η Αφρική, όπου παράγονται κασμίρι, σισάλ και γιούτα. Τα ρίσκα ποικίλουν από ίνα σε ίνα.
Το βαμβάκι απαιτεί πολύ νερό, οι κατσίκες που δίνουν κασμίρι και πασμίνα βλέπουν τα ενδιαιτήματά τους να συρρικνώνονται και να υποβαθμίζονται, ενώ το μετάξι κινδυνεύει από την αυξημένη θερμοκρασία και τις διακυμάνσεις της υγρασίας. Παράλληλα, α’ ύλες όπως βισκόζη, ρεγιόν και ίνες κυτταρίνης οδηγούν σε υλοτόμηση 200 εκατ. δέντρα ετησίως, κάτι που αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. Εκτιμάται ότι, αν οι εταιρείες επενδύσουν σε διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα, θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα κλιματικά ρίσκα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, να χαρτογραφήσουν τις ευάλωτες περιοχές και να εξασφαλίσουν ηθικές πρακτικές.
Συστήνεται δε επένδυση σε ανακυκλωμένες εναλλακτικές ή ίνες νέας γενιάς, ώστε να απαιτούνται λιγότερες παρθένες ίνες. Παράλληλα, η Global Fashion Agenda (GFA) και το Πρόγραμμα των ΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) ανακοίνωσαν στην COP27 ότι θα συνεργαστούν σε νέο πρόγραμμα συμβουλευτικής, το οποίο θα καλεί τους παράγοντες της μόδας να προσδιορίσουν ολιστικούς και σαφείς στόχους, ώστε να γίνει net-positive η βιομηχανία. Το πρόγραμμα θα εντοπίσει και θα συντονίσει υφιστάμενους στόχους της βιομηχανίας όπως η ασφάλεια στην εργασία, η προστασία πόρων, τα έξυπνα υλικά και τα κυκλικά συστήματα, αλλά θα επιδιώξει επίσης να διαμορφώσει νέους στόχους σε πεδία που τώρα δεν καλύπτονται. Οι επιλεγμένοι στόχοι θα ανακοινωθούν στη συνάντηση κορυφής μόδας στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο 2023.
(Πηγή: Voguebusiness.com, Drapersonline.com)