Τη διαφημιστική εκστρατεία «Green in Action», η οποία παρουσιάζει τις ενέργειες εταιρειών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη Βιομηχανία Καλλυντικών, έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Cosmetics Europe. Οι εταιρείες καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας το τελευταίο διάστημα δίνουν μεγάλη έμφαση σε δραστηριότητες που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μιας από τις σημαντικότερες στρατηγικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι ο στόχος που θέτει η συμφωνία, είναι να εξαλειφθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, οι εταιρείες και οι βιομηχανίες προσπαθούν να συμβάλουν στην επίτευξη του, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητές τους αναλόγως. Στο πλαίσιο αυτό, η Cosmetics Europe παρουσιάζει μερικές από τις κορυφαίες δεσμεύσεις και δράσεις βιωσιμότητας των εταιρειών μελών της, καθώς και δράσεις εθνικών ενώσεων, που αφορούν από την μείωση των εκπομπών αερίων, έως το σχεδιασμό προϊόντων, τη μείωση χρήσης πλαστικών, αλλά και την έμπνευση προς τους καταναλωτές, ώστε να καταναλώνουν με περισσότερο βιώσιμο τρόπο:

Beiersdorf
Στο πλαίσιο της δράσης Care Beyond Skin που ξεκίνησε το 2020, η Beiersdorf εστιάζει στην προστασία του κλίματος και την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα από το πρόγραμμα «For a Climate Positive Future».

Colgate-Palmolive
Τα πλαστικά απόβλητα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν σε περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία βλάπτει το οικοσύστημα. Η Colgate-Palmolive έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών απορριμμάτων της, έως το 2025, με στόχο να μειώσει κατά ένα μεγάλο βαθμό τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο κυριότερος στόχος της, που αποτελεί πρόκληση, είναι να κατασκευάσει ένα ανακυκλώσιμο σωληνάριο για τις οδοντόκρεμες.

Estée Lauder
Η στρατηγική των εταιρειών της Estée Lauder ακολουθεί την στρατηγική ενσωμάτωσης βιώσιμων λύσεων στα προϊόντα της. Έχοντας κατανοήσει εδώ και καιρό ότι η «πράσινη» χημεία είναι δομικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης, οι εταιρείες της Estée Lauder βασίζονται στις αρχές της, οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τις ίδιες, στο μέλλον.

L’Oréal
Ένας τρόπος να γίνει βιώσιμη μια εταιρεία, είναι η ακριβής εκτίμηση των επιπτώσεων των προϊόντων της στο περιβάλλον και η επακόλουθη δράση της για μείωση του αντικτύπου. Η L’Oréal δίνει έμφαση στην κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών στους καταναλωτές, ώστε να είναι περισσότερο ενημερωμένοι και να κάνουν πιο σωστές επιλογές.

Natura & Co
Η Natura & Co είναι ένας παγκόσμιος όμιλος προσωπικής φροντίδας που προτάσσει τον «σκοπό» (purpose-driven) μέσω των brands Avon, Natura, The Body Shop και Aesop. To 2020 ο όμιλος ανακοίνωσε το «Commitment to Life», ένα δεκαετές πλάνο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η δραματική αύξηση της χρήσης πλαστικών.

P&G Beauty
Όσο αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις επιπτώσεις των πλαστικών συσκευασιών στο περιβάλλον, αυξάνεται και η ζήτηση για ποιοτικά, βιώσιμα προϊόντα. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η P&G Beauty ξεκίνησε το πρόγραμμα «Responsible Packaging» ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές να «αγκαλιάσουν» τον βιώσιμο τρόπο ζωής μέσω των συσκευασιών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Unilever
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων εστιάζει και η Unilever, η οποία πιστεύει ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και ως εκ τούτου, επιχειρήσει να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα στην πηγή της. Μέσω της μάρκας Dove, η εταιρεία πήρε νέες πρωτοβουλίες, ώστε να επιταχύνει την μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.

Henkel
Παρότι το πλαστικό είναι ένα «εύκολο» υλικό για τις συσκευασίες προϊόντων, τα απόβλητά του έχουν δημιουργήσει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Η Henkel επιδιώκει να δημιουργήσει καινοτόμες λύσεις οι οποίες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Συνεργαζόμενη με άλλους φορείς και μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, η Henkel προσπαθεί να συμβάλει στο να καταστούν οι συσκευασίες της περισσότερο βιώσιμες και να αναπτυχθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.