Η Meta Platforms καταβάλλει προσπάθειες να σταματήσει την κυκλοφορία απομιμήσεων ειδών πολυτελείας σε όλα τα κανάλια της, σύμφωνα με έρευνα. Οι πλατφόρμες αυτές έχουν αναδειχθεί σε κόμβους επικοινωνίας παραχαρακτών με πιθανούς αγοραστές. «Το Facebook και το Instagram είναι τα βασικά marketplaces όπου πωλούνται απομιμήσεις στο κοινό. Πριν 10 χρόνια ήταν το eBay, πριν 5 το Amazon», σύμφωνα με τους συμβούλους εταιρικών ερευνών Kroll. Η Ghost Data, ιταλική εταιρεία social media analytics, μοιράστηκε αποκλειστικά με το Reuters έρευνα που κατέδειξε ότι κυκλοφορούν απομιμήσεις προϊόντων πολυτελείας με σήματα όπως Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Prada και Chanel.

Η εταιρεία εντόπισε περισσότερους από 26.000 ενεργούς λογαριασμούς παραχαρακτών στο Facebook το διάστημα Ιούνιος-Οκτώβριος 2021 και περισσότερους από 20.000 στο Instagram. Περίπου 65% των λογαριασμών βρίσκονταν στην Κίνα, 14% στη Ρωσία και 7,5% στην Τουρκία. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο απομιμήσεων το 2019 ανερχόταν σε 464 δισ. δολάρια και υποστηρίζει ότι η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020-21 έχει οδηγήσει στην έκρηξη της εμπορίας απομιμήσεων online.

Οι νομικοί της Meta δήλωσαν στο Reuters ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση του e-commerce στις πλατφόρμες της. Σε πρόσφατη έκθεσή της η εταιρεία δήλωσε ότι είχε κατεβάσει από το Facebook και το Instagram σχεδόν 290 εκατ. λογαριασμούς και content, είτε κατόπιν εισηγήσεων, είτε με δική της πρωτοβουλία.

(Πηγή: Reuters.com)