Οι προκλήσεις και οι προοπτικές του κλάδου συζητήθηκαν στην Ημερίδα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στο ΕΒΕΑ. Οι προοπτικές της Βιομηχανίας Καλλυντικών και Αρωμάτων με βάση το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Στην εξαγωγική δυναμική του κλάδου εστίασε ο Αναστάσιος Βάββας, Managing Director FLAX Ltd, στο πλαίσιο πάνελ με τίτλο «Επιχειρηματικότητα & Ομορφιά».
Ο Αν. Βάββας παρουσίασε στοιχεία του ITC-Trade map & EPM Greece, βάσει των οποίων κατά μέσο όρο, την τελευταία 5ετία (2018-2022) τα εξαγόμενα καλλυντικά από την Ελλάδα έχουν μερίδιο 0,95% σε σχέση με το σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων. Αναφορικά με τις αγορές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τις εξαγωγές της Ελλάδας στην κατηγορία Beauty Products & Perfumes είναι η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ κορεσμένες χαρακτηρίζονται οι ΗΠΑ και η Ισπανία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η Ιταλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόλυτη διαφορά μεταξύ δυνητικών και πραγματικών εξαγωγών, αφήνοντας περιθώρια για επιπλέον εξαγωγές αξίας 19 εκατ. δολαρίων.
Από πλευράς της, η Γενική Διευθύντρια του ΠΣΒΑΚ, Ιωάννα Βαλασκοπούλου, στην ομιλία της με θέμα «Νομοθετικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία καλλυντικών και η επίδρασή τους στις ελληνικές επιχειρήσεις», ανέλυσε τι αναμένει ο κλάδος μέσα στο 2024, ενόψει των ρυθμίσεων για τα αλλεργιογόνα αρώματα, τα μικροπλαστικά, την αναθεώρηση των REACH, CLP και CPR, τον PPWR, τα Green Claims κ.ά. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών/ΕΒΕΑ και του ΠΣΒΑΚ.
‘