Η πανδημία ενίσχυσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα προϊόντα ομορφιάς με επίκεντρο τα συστατικά, με απευθείας σύνδεση με την εξέλιξη της ευζωίας και της τάσης για αυτοφροντίδα.
Το βοτανικό positioning απαντά στο αίτημα για ευζωία και ασφάλεια
Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις συνθέσεις των προϊόντων. Σε αυτό συμβάλλουν και οι συχνές ανακλήσεις, μηνύσεις και καταργήσεις προϊόντων, που φέρνουν στο προσκήνιο συγκεκριμένα συστατικά, ιδίως στην περιποίηση μαλλιών, τα αντιηλιακά και τα προϊόντα σώματος. Η ευρεία υιοθέτηση εφαρμογών ελέγχου συστατικών όπως οι Yuka, Think Dirty και EWG Healthy Living, επίσης είναι δείκτης της νέας τάσης.
Οι καταναλωτές συνδέουν άμεσα τα βοτανικά συστατικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ευζωία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλά reformulations. Οι εξαγορές της Youth to the People από τη L’Oréal, της Paula’s Choice από τη Unilever και της Deciem Beauty Group από την Estée Lauder, είναι μερικά παραδείγματα του πόσο ελκυστική έχει γίνει η ομορφιά με βάση τα συστατικά. Τα αντιηλιακά γίνονται όλο και πιο περίτεχνα, με τη δημιουργία προϊόντων που στοχεύουν στη γενικότερη υγεία της επιδερμίδας, ενώ καθώς γίνονται γονείς οι Millennials και Gen-Zers προκύπτει ξεκάθαρη ζήτηση για μάρκες βρεφικής φροντίδας με την ίδια ποικιλία συστατικών και ισχυρισμών που έχουν συνηθίσει οι νέοι γονείς στα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι ίδιοι.
Αυξανόμενη επιθυμία για skinification
Με όλο και περισσότερους καταναλωτές να βλέπουν το τριχωτό της κεφαλής ως προέκταση της επιδερμίδας, οι εταιρείες ανταποκρίνονται μέσα από πιο περίτεχνες συνθέσεις, όπως έκανε η DevaCurl που ενσωμάτωσε μικυλλιακό νερό σε προϊόν καθαρισμού τρίχας και τριχωτού. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στα αποσμητικά.
Τα λειτουργικά συστατικά δημιουργούν νέο positioning
Η αυξανόμενη προτεραιότητα υγείας και ευζωίας ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αναζητήσουν συστατικά που προέρχονται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την αγιούρβεδα, ανοίγοντας τη νέα κατηγορία των λειτουργικών αρωμάτων. Τα λειτουργικά αρώματα περιέχουν συστατικά με ιδιότητες τονωτικές ή ηρεμιστικές και αξιοποιούν τις θεραπευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η έλλειψη ύπνου ή το άγχος.
Δυναμώνει η σχέση μεταξύ ασφάλειας συστατικών και ευζωίας
Η ζήτηση για αρώματα με οφέλη για την υγεία, όπως οι αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία επιταχύνθηκε λόγω πανδημίας, έχει διατηρηθεί υψηλά, επηρεασμένη από την αυξημένη ζήτηση για συναισθηματική ευζωία. Δημοφιλή αρωματικά συστατικά, όπως η βανίλια, το έλαιο τεϊόδενδρου, το θυμάρι και το δενδρολίβανο είναι ήδη γνωστά για τα αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά τους οφέλη, αλλά η βιομηχανία διενεργεί περαιτέρω έρευνες για να μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στα συστατικά και τη βελτίωση των φυσικών λειτουργιών. Καθώς ο κόσμος ανακτά κάποιο επίπεδο κανονικότητας, η διάθεση των καταναλωτών για ασφαλή συστατικά δεν δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, έχοντας κερδίσει δυναμική τόσο στις premium όσο και στις mass κατηγορίες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας.
(Πηγή: Euromonitor.com)