Την έρευνα Holiday Shopping Trends 2021, που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παγκοσμίως σκοπεύουν να ανακάμψουν, να προβληματιστούν και να περάσουν τις γιορτές φέτος, δημοσίευσε η Sitecore. Σύμφωνα με την έρευνα, αρκετά πάνω από τους μισούς καταναλωτές στην Ελλάδα (66%), σκοπεύουν να κάνουν μεγαλύτερες και πιο προσεγμένες αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, εν μέρει και λόγω του γεγονότος ότι το 42% αυτών δηλώνει ότι έχει αποταμιεύσει περισσότερα για τις φετινές διακοπές σε σύγκριση με πέρυσι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με τους καταναλωτές, τα καταστήματα δεν στηρίζουν αρκετά τις μικρές επιχειρήσεις από μειονότητες, με το 92% αυτών να πιστεύει ότι είναι απαραίτητο τα καταστήματα να προσφέρουν περισσότερα προϊόντα που προέρχονται από επιχειρήσεις που ανήκουν σε μειονότητες. Επίσης, η αγορά τοπικών προϊόντων και οι πιο προσεκτικές αγορές είναι προτεραιότητα για τους περισσότερους, με το 63% των καταναλωτών να εμφανίζεται πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για δώρα που έχουν φτιαχτεί εγχώρια και το 65% να ενοχλείται όταν αντιληφθεί ότι αυτό που αγόρασε κατασκευάζεται στην Κίνα.

Τέλος, σε ότι αφορά τις δαπάνες ανά ηλικιακή μονάδα, το 49% της Γενιάς Ζ και το 47% των Millennials είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν μεγάλες βελτιώσεις στη ζωή τους μετά την πανδημία, το 34% της Γενιάς Ζ αναμένει ότι θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα φέτος, ενώ οι Boomers (54%) και η Γενιά Χ (53%) προτίθενται να ξοδέψουν περίπου τα ίδια με πέρυσι.