Επιβράδυνση γνωρίζει η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών, όπως ακριβώς και η πολυτέλεια στο τρέχον οικονομικό κλίμα. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Morgan Stanley και της WatchCharts, οι τιμές των ρολογιών μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο για έβδομη συνεχή φορά. Τελευταία φορά που οι τιμές έφτασαν στο μέγιστο επίπεδο ήταν τον Μάιο του 2022. Οι τιμές του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 2,8%, γεγονός που επηρέασε τις τρεις μεγάλες μάρκες – Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet – καθώς και άλλες εταιρείες πολυτελών ρολογιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η πίεση στις τιμές θα μπορούσε να παραμείνει για τους επόμενους έξι μήνες, συνέπεια των εμπόρων που κρατούν τα παλαιότερα προϊόντα που αγόρασαν σε υψηλότερη τιμή. Η πτώση των τιμών των μεταχειρισμένων ρολογιών θα έχει ένα πρόσθετο αρνητικό σημείο για εταιρείες όπως η Compagnie Financière Richemont, η Swatch Group και η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Όσον αφορά στις 3 μεγαλύτερες μάρκες, οι Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet που αντιπροσωπεύουν το 66% του συνόλου των συναλλαγών, είδαν τις τιμές τους να μειώνονται κατά 1,6, 4,4 και 4,5% αντίστοιχα. Το 2023, οι τρεις μάρκες μειώθηκαν κατά 8, 16 και 18 τοις εκατό, αντίστοιχα. Παρόλο που η Richemont παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των μεταχειρισμένων, η Cartier αποδείχθηκε η νούμερο ένα μάρκα του ομίλου, καθώς ήταν η μόνη που σημείωσε αύξηση των τιμών της τάξης του 1% στην αγορά μεταχειρισμένων. Το 2022, η Cartier αντιπροσώπευε το 39% των πωλήσεων ρολογιών του ομίλου.

(Πηγή: WWD)