Σημάδια σταδιακής επανόδου του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στα προ πανδημίας επίπεδα δείχνουν τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2021. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, μετά από ένα αρνητικό α’ τρίμηνο λόγω του lockdown, καταγράφεται σημαντική ανάκαμψη σε όλους τους δείκτες στο β’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο δείκτης παραγωγής σημείωσε αύξηση 15,7% στην ένδυση και 18% στην κλωστοϋφαντουργία το α’ εξάμηνο, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση 22,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας φτάνοντας στα 910 εκατ. ευρώ από 741 εκατ. ευρώ το 2020.

Πρωταγωνιστής σε αυτή τη θετική πορεία της αλυσίδας είναι οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 53,8% και ανήλθαν στα 293 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν άνοδο 13,2% στα 405 εκατ. ευρώ (στο τετράμηνο Απριλίου -Ιουνίου, είχαν καταγράψει 51%, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η μείωση 30% του α’ διμήνου).

Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές, επίσης αυξήθηκαν κατά 9,5% στα 211 εκατ. ευρώ και στις εισαγωγές καταγράφηκε αύξηση 6,5%. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 26,7% στο α΄ εξάμηνο, λόγω της εντυπωσιακής αύξησης 78% του β΄ τριμήνου.

Ο Γενικός Διευθυντής, Θεόφιλος Ασλανίδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Fashion Daily, εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της χρονιάς, καθώς η θετική πορεία του κλάδου συνεχίζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συνεπώς, αν όλα πάνε καλά σε σχέση με την πανδημία, το 2021 θα κλείσει με πολύ μικρή απόκλιση από το 2019 που ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την αγορά ή ακόμα και θα μηδενιστεί αυτή η απόκλιση.