Στο πλευρό των μεγαλύτερων οργανισμών προστασίας των ζώων παγκοσμίως βρίσκονται τα brands Dove και The Body Shop, τα οποία προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας, προκειμένου να υπερασπιστούν την απαγόρευση δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία αυτή, ήρθε μετά τις πρόσφατες κινήσεις του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) το οποίο απαιτεί τη δοκιμή συγκεκριμένων συστατικών σε ζώα, πριν αυτά χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο.

Μέσα από εκστρατείες, οι παγκόσμιοι οργανισμοί προειδοποιούν ότι η αποδοχή της απόφασης του ECHA θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του animal testing στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία των Dove και Body Shop έρχεται την ώρα που οι Peta, Cruelty Free Europe, Humane Society International, Eurogroup for Animals και European Coalition to End Animal Experiments προσπαθούν να κινητοποιήσουν εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν cruelty-free καλλυντικά σε ΕΕ και Βρετανία.

Σημειώνεται, ότι η ΕΕ απαγόρευσε τις δοκιμές καλλυντικών προϊόντων σε ζώα το 2004 και τις δοκιμές συστατικών καλλυντικών το 2009, ενώ το 2013 σταμάτησε την πώληση καλλυντικών τα οποία είχαν δοκιμαστεί σε ζώα. Συνολικά, 100 οργανώσεις από τις 26 χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νομοθετικές αλλαγές, που να διαφυλάσσουν την προστασία των απαγορεύσεων αυτών, οδηγώντας στην αλλαγή της νομοθεσίας για τα χημικά, ώστε σταδιακά να εκλείψει το φαινόμενο της δοκιμής χημικών σε ζώα.

(Πηγή: Campaign)