Διαστρέβλωση του νόμιμου εμπορίου και του υγιούς ανταγωνισμού προκαλεί η έκρηξη στην παρουσία απομιμητικών προϊόντων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Καταστημάτων Λιανικής και Διαδικτυακής Πώλησης Ορολογιών και Κοσμημάτων, η συγκεκριμένη συνθήκη, έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη παραπλάνηση και εξαπάτηση του κοινού, αλλά ταυτόχρονα έχει φέρει στα όρια της χρεοκοπίας τις νόμιμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), σχεδόν 1 στους 10 Ευρωπαίους (9%) έχει δηλώσει ότι έχει ήδη παραπλανηθεί, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να είναι περίπου 25%.

Τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν φτάσει στα χέρια των διωκτικών αρχών εκατοντάδες τόνοι και περισσότερα από 500.000 προϊόντα απομίμησης, με τη ζημία του κράτους και των νόμιμων εμπόρων να ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Λόγω της χαμηλότερης τιμής, τα e-shops που πωλούσαν απομιμητικά προϊόντα καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις και αυτό ενισχύθηκε την περίοδο της καραντίνας, όπου τα φυσικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά και εκτινάχθηκαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Η πλέον ευάλωτη στο παραεμπόριο, είναι η κατηγορία ρολογιών με λιανική τιμή πώλησης ως 500 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταστημάτων στην κατηγορία αυτή, φτάνει τα 750. Η Πανελλήνια Ένωση Καταστημάτων Λιανικής και Διαδικτυακής Πώλησης Ορολογιών και Κοσμημάτων, αναφέρει ότι αν προστατευθούν οι νόμιμοι έμποροι, η συνεισφορά της συγκεκριμένης κατηγορίας στον κρατικό προϋπολογισμό σχεδόν θα διπλασιασθεί, αλλά και οι χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν.