Στο πρώτο Black Friday στη μετά-Covid εποχή, οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν περισσότερο από ποτέ στο online fashion shopping, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η πλατφόρμα αναζήτησης μόδας, Glami. Συγκεκριμένα, το Black Friday 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, παρατηρήθηκε 22% μεγαλύτερος τζίρος και αύξηση παραγγελιών στις ηλεκτρονικές αγορές μόδας μέσω του Glami.

Επίσης, παρά την ενεργειακή κρίση και τη γενικευμένη ανησυχία όσον αφορά στις δαπάνες, η Μέση Αξία Παραγγελίας αυξήθηκε κατά 6%, σε σύγκριση με το 2021. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Black Friday ο αριθμός των παραγγελιών που σημειώθηκαν μέσω του Glami.gr αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2021, ενώ τα clicks που έγιναν μέσα από το Glami προς τα συνεργαζόμενα e-shops αυξήθηκαν κατά 33%.

Μπουφάν και sneakers στην κορυφή των αναζητήσεων
Στην κορυφή των αναζητήσεων βρέθηκαν τα μπουφάν, ενώ μεγάλο μερίδιο των επισκεπτών του Glami.gr ενδιαφέρθηκε για sneakers, με νεανικά brands και μοντέλα όπως τα Nike TN και Nike Air Force να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για 2η συνεχόμενη χρονιά. Τα γυναικεία μποτάκια παραμένουν σταθερή αξία ανά τα χρόνια, αποτελώντας all time classic αναζήτηση του γυναικείου κοινού – όπως συνέβη και φέτος.

Επιστροφή των «επίσημων» outfits
Μπορεί τα sneakers να βρέθηκαν στην κορυφή όσον αφορά στις αναζητήσεις των χρηστών, ωστόσο οι τελικές επιλογές και αγορές έδειξαν ότι άλλα ήταν τα είδη που προτιμήθηκαν περισσότερο (με βάση των αριθμό των clicks για τη δεδομένη χρονική περίοδο). Η επάνοδος των «εκτός σπιτιού» outfits, ως αποτέλεσμα της άρσης των μέτρων κατά της πανδημίας, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 7 στα 10 προϊόντα που πωλήθηκαν κατά το τριήμερο του Black Friday, ήταν γυναικεία προϊόντα όπως μοκασίνια «made in Greece», από brands με ελληνική υπογραφή, φούστες και βραδινές τσάντες. Επίσης, οι ελληνίδες shoppers έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση σε μπουφάν, πλεκτά και hoodies, ενώ τη λίστα με τα προϊόντα που κατέγραψαν τις περισσότερες πωλήσεις στο Black Friday συμπλήρωσαν τα λευκά sneakers, επιλογή πασπαρτού που πλέον κατέχει σημαντική «θέση» ακόμα και σε πιο επίσημες εμφανίσεις.