Οι παγκόσμιες πωλήσεις αγαθών πολυτελείας πιθανότατα δεν θα αυξηθούν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο, με τις τουριστικές ροές προς την Ευρώπη να αποτελούν το κλειδί για τις δαπάνες εκεί, καθώς οι ντόπιοι αγοραστές περιορίζουν τις δαπάνες τους. Αυτό προκύπτει από τη νέα εξαμηνιαία έκθεση της εταιρείας συμβούλων Bain & Company. «Θα συνδεθεί πραγματικά με τις τουριστικές ροές», δήλωσε η συνεργάτης της Bain Federica Levato για τις δαπάνες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι ντόπιοι αγοραστές έχουν περιορίσει τις δαπάνες μετά από τρία χρόνια ισχυρής, μετά την πανδημία, ανάπτυξης. Αν και υπήρξαν κάποιες αρχικές ακυρώσεις ταξιδιών στην Ευρώπη από τους Αμερικανούς λόγω του πολέμου στη Γάζα, η κατάσταση αυτή τη στιγμή φαίνεται «φυσιολογική», σύμφωνα με τη Levato.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της, η Bain δήλωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών – που καλύπτουν τα είδη ένδυσης, τα αξεσουάρ και τα προϊόντα ομορφιάς – είναι πιθανόν να παραμείνουν αμετάβλητες το τέταρτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 3% σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες το τρίτο τρίμηνο. Για το 2024, η Bain προβλέπει άνοδο μεταξύ 1% και 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ ένα πιο αισιόδοξο εύρος φτάνει έως και το 7%, με την επιστροφή των τουριστικών ροών να ξεπερνά πιθανότατα τη ζήτηση από τους ντόπιους.

Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες στα 362 δισ. ευρώ (387 δισ. δολάρια), καθώς οι δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη επιστρέφουν σε πιο ομαλά επίπεδα μετά από μια εκτίναξη τα τελευταία τρία χρόνια. Οι Κινέζοι, οι οποίοι τροφοδοτούν την ανάπτυξη στην Ασία, θα μπορούσαν να επιστρέψουν πλήρως στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τη Levato, η οποία δήλωσε ότι ήδη ξοδεύουν το 40% των επιπέδων του 2019 στην Ευρώπη. Η Levato σημείωσε ότι οι αγοραστές προτιμούν τα κοσμήματα υψηλής ποιότητας, που θεωρούνται επενδυτικά κομμάτια, καθώς και τα αρώματα και το μακιγιάζ, με τις κορυφαίες μάρκες να έχουν καλύτερες επιδόσεις.