Μπορεί τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες ενδυμάτων και τα brands να ανακάμπτουν σε επίπεδο πωλήσεων, μετά και την αναταραχή που δημιούργησε η πανδημία, ωστόσο το αυξανόμενο κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού είναι ένα νέο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έκθεση της GlobalData, το αυξανόμενο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιθανό να ωθήσει τα brands σε σημαντικές αυξήσεις τιμών, «γεγονός που θα απομάκρυνε μεγάλο αριθμό καταναλωτών από νέες αγορές προϊόντων».

Κάποιες εταιρείες του εξωτερικού έχουν ήδη καταφύγει στην μετακύλιση του αυξανόμενου κόστους στους πελάτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της JoJo Maman Bébé, η οποία ήδη προχώρησε σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα της, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, αφού τα κόστη τετραπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Η αύξηση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά, δήλωσε στο Fashion Daily o Πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ, Βασίλειος Μασσέλος.

Όπως εξήγησε, αν και το κόστος παραγωγής διατηρείται στα ίδια επίπεδα, εντούτοις, καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στο κόστος μεταφοράς και στα ναύλα, όσο και στο κόστος των πρώτων υλών, όπως του βαμβακιού και του πολυεστέρα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕΕ, Θεόφιλος Ασλανίδης, διευκρίνισε από την πλευρά του, ότι το μεταφορικό κόστος από τις περιοχές τις Ασίας έχει σχεδόν επταπλασιαστεί, ενώ το κόστος των πρώτων υλών (βαμβάκι, πολυεστέρας, συνθετικά νήματα) έχει αυξηθεί κατά 30% – 40%. «Οι αυξήσεις είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις εταιρείες.

Το ύψος των ανατιμήσεων θα εξαρτηθεί από το είδος της κάθε εταιρείας και το ποσοστό ή το είδος των προϊόντων που εισάγει από τις ασιατικές χώρες, αλλά εκτιμώ ότι το εύρος τους θα κινηθεί μεταξύ 5% – 15%», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕΕ.