Το νέο κύμα των lockdowns σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία έχει επαναφέρει την ανησυχία στους ιδιοκτήτες καταστημάτων ειδών πολυτελείας, οι οποίοι είχαν υψηλές προσδοκίες από τις πωλήσεις της περιόδου των διακοπών του Πάσχα. Τα luxury brands, αν και είναι καλύτερα προετοιμασμένα σε σχέση με το 2020 και ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών αγοράζει πλέον «ψηφιακά», εξακολουθούν να ανησυχούν.

Το άρθρο της Vogue Business αναφέρει ότι τα luxury brands «χτυπήθηκαν» αρκετά, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμένο τουρισμό, μιας και μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους προέρχεται από τους τουρίστες, η «επιστροφή» των οποίων δεν αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του 2022. Έτσι, τα brands ειδών πολυτελείας, πλέον, βασίζονται και «ποντάρουν» στους καταναλωτές της τοπικής αγοράς, τους οποίους προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμα περισσότερο. Και όσο οι εταιρείες αλλάζουν στρατηγική και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλάζουν και οι συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν πλέον στραφεί στις διαδικτυακές αγορές. Και αυτή η αλλαγή στις συνήθειες αγορών είναι αξιοσημείωτη.

Οι άνθρωποι που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά online αγορές το 2020 φτάνουν τα 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Shopify EMEA, Shimona Mehta. «Είδαμε τη διαδικτυακή διείσδυση να φτάνει σε επίπεδα που περιμέναμε να δούμε το 2030». Το μερίδιο των ατόμων που ψωνίζουν αποκλειστικά ή κυρίως μέσω διαδικτύου αυξήθηκε κατά 5 φορές κατά της διάρκεια των lockdowns, φτάνοντας στο 61%, σύμφωνα με το Shopify. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την πανδημία η διείσδυση των luxury brands στο ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν αρκετά ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλα καταναλωτικά προϊόντα, αντιπροσωπεύοντας το 8% – 10% του συνόλου των πωλήσεων των ειδών πολυτελείας.

(Πηγή: VogueBusiness)