Υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ παρουσιάστηκαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας για το omnichannel λιανεμπόριο αποκαλύπτοντας πώς ο νέος καταναλωτής, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, το αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο χωρίς να διαχωρίζει το φυσικό από το ψηφιακό. Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Τα 7 top must-know insights για το σύγχρονο λιανεμπόριο» που παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η Ξένια Κούρτογλου της Focus Bari οι Έλληνες καταναλωτές δεν διαχωρίζονται πλέον σε «e-shoppers» και πελάτες φυσικών καταστημάτων, ο «shopper» είναι ένας, και περιμένει από τους οργανισμούς του λιανεμπορίου μια άρτια, ομαλή, ποιοτική και ευχάριστη εμπειρία, όποιο κι αν είναι το σημείο επαφής μαζί του.

Επίσης, το κάθε κανάλι έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, με το online να υπερέχει σε τιμές/προσφορές, εξοικονόμηση χρόνου, ποικιλία εναλλακτικών, ενώ τα φυσικά καταστήματα προσφέρουν πολύ καλό έλεγχο («χειροπιαστό») του προϊόντος, άμεση παραλαβή και την πολύτιμη ανθρώπινη υποστήριξη και επαφή. Οι «Ψηφιακοί Έλληνες» έχουν θέσει αυστηρά κριτήρια για την επιλογή ενός e-shop τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα αλλά και την εξυπηρέτηση της πλατφόρμας, όπως και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες που θα κάνουν το «αγοραστικό τους ταξίδι» πιο εύκολο και γρήγορο.

Φυσικά καταστήματα και online αγορές
Κοσμήματα, αξεσουάρ, καλλυντικά, ρούχα, υποδήματα, εσώρουχα/πυζάμες/μαγιό, είναι μεταξύ των κατηγοριών που επιλέγουν να ψωνίζουν οι καταναλωτές κυρίως από τα φυσικά καταστήματα, ενώ ρολόγια χειρός, αθλητική ένδυση/υπόδηση, αγοράζουν εξίσου από τα φυσικά καταστήματα και τα online καταστήματα. Όσον αφορά στο είδος καταστήματος που προτιμούν για τις online αγορές τους, κυρίως από επώνυμες αλυσίδες με eshop και φυσικά καταστήματα, που προσφέρουν πολλά διαφορετικά brands αγοράζουν καλλυντικά, ρούχα, αθλητική ένδυση/υπόδηση, εσώρουχα/πυζάμες/μαγιό, κυρίως από καταστήματα Skroutz/Best Price αγοράζουν ρολόγια χειρός, ενώ τόσο από καταστήματα Skroutz όσο και από επώνυμες αλυσίδες ή e-shops επώνυμων brands αγοράζουν μεταξύ άλλων υποδήματα και αθλητικό εξοπλισμό.

Είδος καταστήματος που προτιμούν για τις offline αγορές
Για τις offline αγορές τους, κυρίως από τοπικά καταστήματα αγοράζουν κοσμήματα, αξεσουάρ, υποδήματα, εσώρουχα/πυζάμες/μαγιό, ενώ τόσο από τοπικά καταστήματα όσο και από επώνυμες αλυσίδες αγοράζουν ρολόγια χειρός, καλλυντικά, ρούχα και αθλητική ένδυση/υπόδηση.

Κριτήρια επιλογής ηλεκτρονικού καταστήματος και τρόποι πληρωμής
Η «άρνηση» στο να πληρώσουν κόστος μεταφορικών, παραμένει σημαντικό κριτήριο στην επιλογή ηλεκτρονικού καταστήματος, με τους καταναλωτές πιθανότατα να επιλέγουν καταστήματα που έχουν ελάχιστο όριο αγορών, ώστε να εξασφαλίζονται τα δωρεάν μεταφορικά. Τα δωρεάν μεταφορικά είναι εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο μεταξύ των γυναικών. Η άμεση διαθεσιμότητα είναι το 2ο σημαντικότερο κριτήριο επιλογής, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών 55+.

Ως προς τους τρόπους πληρωμής, η χρήση χρεωστικής κάρτας αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο με σχεδόν 1 στους 2 να την προτιμούν. Όσον αφορά στους άλλους τρόπους πληρωμής, ελάχιστα ενισχυμένη είναι η χρήση πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτα μεταξύ των αντρών, ενώ η αντικαταβολή εμφανίζεται πιο ενισχυμένη μεταξύ των γυναικών με 1 στις 5 να την προτιμάει. Ως προς τις ηλικίες, η αντικαταβολή είναι ενισχυμένη στις νεαρές ηλικίες 18-34, όπου όμως ενισχυμένες είναι και οι εναλλακτικές μέθοδοι πληρωμών, πέρα των καρτών, όπως π.χ. η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. Paypal) και τα e-wallets. Οι eshoppers ηλικιών 65+ παραμένουν μία ειδική κατηγορία, μη αντιπροσωπευτική του ευρύτερου κοινού 65+, καθώς είναι το κοινό που προτιμά λιγότερο την αντικαταβολή, ενώ είναι ενισχυμένη η χρήση πιστωτικής κάρτας.