Ο φωτογράφος μόδας Patrick Demarchelier απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 78 ετών, όπως επιβεβαιώθηκε στον λογαριασμό του στο Instagram. Ο Γάλλος φωτογράφος απαθανάτισε δεκάδες μοντέλα και διασημότητες, μεταξύ των οποίων η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία τον όρισε προσωπικό της φωτογράφο το 1989. Ήταν ο πρώτος μη Βρετανός φωτογράφοςτης βασιλικής οικογένειας.

Γνωστός για τον γρήγορο ρυθμό της δουλειάς του, ο ίδιος υποστήριζε ότι εργαζόταν έτσι για να ξαφνιάζει τους φωτογραφιζόμενους και να αιχμαλωτίζει τις καλύτερες εκφράσεις τους. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σε ηλικία 20 ετών και συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Henri Cartier-Bresson, αλλά και με τον Hans Feurer, από όπου οδηγήθηκε στη φωτογραφία μόδας. Το 1975 άνοιξε το πρώτο του στούντιο στις ΗΠΑ και τα χρόνια που ακολούθησαν η δουλειά του δημοσιεύθηκε σε αναρίθμητες εκδόσεις παγκοσμίως.

Διετέλεσε κύριος φωτογράφος για το Harper’s Bazaar επί σειρά ετών, προτού περάσει στον οίκο Condé Nast για τα Vogue, Teen Vogue, Vanity Fair και Allure. Εκτός από editorial μόδας φωτογράφισε διαφημιστικές εκστρατείες για οίκους όπως Chanel, Ralph Lauren, Dior, Revlon, Lancôme, αλλά και εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ, το ημερολόγιο Pirelli κ.ά. To 2007 τιμήθηκε από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού ως Αξιωματούχος του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών.

(Πηγή: Wwd.com)