Νέους κινδύνους καλείται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία μόδας στην Ευρώπη, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, σε συνδυασμό με περιορισμούς στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προς την Ινδία. Το Πακιστάν είναι μία από τις 5 πρώτες βαμβακοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως και ο 2ος μεγαλύτερος προμηθευτής του προγράμματος BCI. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 45% των βαμβακοκαλλιεργειών έχει καταστραφεί, αν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι.
Εκτός από το ενδεχόμενο να ακριβύνει το νήμα και να μην επαρκεί η σοδειά, γίνεται λόγος για την ευθύνη της βιομηχανίας μόδας τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, όσο και τους βιώσιμους μισθούς των εργατών σε αυτήν την εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, τον Οκτώβριο, ΕΕ και Ινδία θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, οι οποίες ξεκίνησαν το 2017.
Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές υφασμάτων έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια στην ινδική αγορά, ενώ, αντιθέτως, οι εισαγωγές από την Ινδία στην ΕΕ τελωνειακά διευκολύνονται. Η Ευρώπη είναι ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ινδικών υφασμάτων παγκοσμίως, με εισαγωγές αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Από την άλλη, η αγορά της Ινδίας έρχεται μόλις 13η σε παραγγελίες υφασμάτων από την ΕΕ, αξίας 398 εκατ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία ζητά από τους διαπραγματευτές κανονισμούς που να εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες στα δύο μέρη, ενώ τονίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να παράσχει ανώτερης ποιότητας προϊόντα και να βοηθήσει τη μετάβαση του κλάδου να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.
(Πηγή: Wwd.com, FashionNetwork.com)