Παρόλο που η χρονιά της πανδημίας ανέκοψε την εντυπωσιακή, σταθερά ανοδική πορεία των αντηλιακών φαρμακείου, η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει δριμύτερη για την αγορά μέσα στο 2021. Παράλληλα, τα μεγαλύτερα brands εστιάζουν με νέες συνθέσεις και «οικολογικές» συνεργασίες στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέροντας στον καταναλωτή φροντίδα και ηθική ικανοποίηση.

Της ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΒΟΝΤΑ

Tα αντηλιακά στο κανάλι του φαρμακείου αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία στην οποία γίνονται σημαντικές επενδύσεις από τα περισσότερα brands του χώρου, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο το μέγεθος της επένδυσης, η επιβράδυνση της ανάπτυξης -ακόμα κι αν οι δείκτες δεν έχουν αρνητικό πρόσημο, με την στενή έννοια του όρου- αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group και της καινοτόμου πλατφόρμας της, eRetail Audit, τα αντηλιακά στα online φαρμακεία αποτέλεσαν μία από τις κατηγορίες που δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό ανάπτυξης της συνολικής αγοράς κατά την περασμένη χρονιά, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, με δεδομένες τις συνθήκες προέκυψαν από την πανδημία: η κατηγορία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις +7,7% σε σχέση με το 2019, όταν το κανάλι των online φαρμακείων αυξήθηκε κατά +44,5%, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της κατηγορίας στον κλάδο να πέσει από το 7,5% στο 5,5%.

VIEWPOINT
Βάσια Γεργίνη, Marketing Manager Greece, Apivita
«Η Apivita κάνει την οικολογική συνείδηση πράξη»
Η διατήρηση των ωκεανών και των οικοσυστημάτων τους βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις καθημερινές συνήθειες και επιλογές μας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Apivita, πάντα βασιζόμενη στην επιστήμη, δείχνει έμπρακτα την αγάπη της για τη φύση και το περιβάλλον, παρουσιάζοντας τα νέα αντηλιακά Bee Sun Safe, που μας βοηθούν να διασφαλίσουμε πως τα θαλάσσια οικοσυστήματα θα παραμείνουν ζωντανά για πολλές γενιές ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μας αντηλιακά, είναι προϊόντα με καθαρές συνθέσεις υψηλής φυσικότητας (έως 97%), προσφέρουν υψηλή προστασία, χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο μινιμαλιστικό συνδυασμό 4 οργανικών φίλτρων, υψηλών προδιαγραφών, που είναι απόλυτα ασφαλής για την επιδερμίδα και για το περιβάλλον, χωρίς την προσθήκη φίλτρων που βλάπτουν τα κοράλλια.

Επιπλέον, δεν έχουν οινόπνευμα και σιλικόνη, περιέχουν βιοαποικοδομήσιμα συστατικά και κυκλοφορούν σε υπεύθυνες συσκευασίες: το πλαστικό που χρησιμοποιείται είναι ανακυκλωμένο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά μετά τη χρήση, ενώ και το χαρτί στις συσκευασίες προέρχεται από δάση βιώσιμης διαχείρισης (FSC πιστοποίηση).

Εκτός, όμως από τις συνθέσεις των προϊόντων και τη συσκευασία αυτών, το brand ενισχύει τη δέσμευσή της για ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική υπευθυνότητα: Από 1/1/2021, η Αpivita έχει δεσμευτεί να επιστρέφει στον πλανήτη τουλάχιστον το 1% των πωλήσεων της νέας αντηλιακής σειράς Bee Sun Safe καθώς και το 1% των πωλήσεων των Apivita e-shop παγκοσμίως. Η συνεργασία της Apivita με τον οργανισμό 1% for the Planet αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της εταιρείας να ισχυροποιήσει το θετικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θετικά σημάδια για το 2021
Παρόλ’ αυτά, η αγορά ατενίζει το 2021 μάλλον με αισιοδοξία: κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 παρατηρείται μία σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, με τα αντηλιακά να αποτελούν το 4% του τζίρου του κλάδου, κινούμενα με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης +26,5%, ίσο με αυτόν του κλάδου συνολικά.

Σύμφωνα, πάντα, με την πλατφόρμα eRetail Audit, καθόλη τη διάρκεια του 2020, τα αντηλιακά προσώπου αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας της κατηγορίας (59%) ενώ ακολουθούν τα αντηλιακά σώματος (20%) τα οποία σημείωσαν και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το 2019 και έπειτα τα παιδικά αντηλιακά (12%) τα οποία διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα τζίρου με το προηγούμενο έτος.

Η εικόνα κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 διαμορφώνεται ελαφρώς διαφορετικά δεδομένης και της εποχικότητας των κατηγοριών, με το 77% του τζίρου των αντηλιακών να έρχεται από τα αντηλιακά προσώπου, το 10% από τα αντηλιακά σώματος και το 9% από τα παιδικά αντηλιακά. Και πάλι σημαντική είναι η ανάπτυξη της κατηγορίας των αντηλιακών σώματος σε σχέση με πέρυσι (+55%), ενώ ακολουθεί με υψηλό ρυθμό και η κατηγορία των παιδικών (+30%), όταν τα αντηλιακά προσώπου αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό (+23%).

Το μέσο καλάθι με αντηλιακά του πρώτου τετραμήνου 2021 ξεπερνά τα 55€ σε συνολική αξία και περιέχει 1 με 2 αντηλιακά προϊόντα με μέση τιμή 13,50€ και μέση έκπτωση 42%. Τα προωθητικά πακέτα και τα νέα λανσαρίσματα συνεισέφεραν σημαντικά στην ανάπτυξη της κατηγορίας, με τα πρώτα να αποτελούν το 16% του συνολικού της τζίρου και τα δεύτερα το 10%. Τόσο το 2020 όσο και το 2021, η πλειοψηφία των παραγγελιών με αντηλιακά προήλθε από Google Ads και ακολουθούν οι παραγγελίες που ολοκληρώθηκαν έπειτα από οργανική αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης.

VIEWPOINT
Αλεξία Μακρή, Education and Sales Executive, ISDIN
«Ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει να φροντίσει το δέρμα του και τον πλανήτη ταυτόχρονα»
Στην ISDIN προσφέρουμε προϊόντα που προστατεύουν και σέβονται τον πλανήτη μας, για αυτό έχουμε συνθέσεις Sea Friendly που περιλαμβάνουν κυρίως βιοδιασπώμενα και ανόργανα συστατικά, 60% ή περισσότερα από τα οποία αποσυντίθενται φυσικά σε υδάτινο περιβάλλον σε μόλις 28 ημέρες: πρακτικά, αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα φύκια αποτελούν βασικό στοιχείο στο θαλάσσιο οικοσύστημα μας.

Δεσμεύουν και χρησιμοποιούν το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και την ενέργεια από τον ήλιο για την παραγωγή οργανικών ενώσεων που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της ζωής στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Για αυτό, όλες οι συνθέσεις SEA FRIENDLY έχουν δοκιμαστεί επιστημονικά σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα: χρησιμοποιώντας αντηλιακά προϊόντα της ISDIN με SEA FRIENDLY σύνθεση, ο καταναλωτής ξέρει ότι βοηθά στη διατήρηση των θαλασσών και των ωκεανών, με ένα προϊόν που δεν βλάπτει τα φύκια.

Επιπλέον, η ISDIN συνεργάζεται με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigaciones Cientίficas, CSIC), στηρίζοντας το έργο COLPLAI* με επικεφαλής την Dr. Cristina Romera, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (Institut de Ciències del Mar) στη Βαρκελώνη.

Το έργο αυτό συμβάλλει στην έρευνα σχετικά με τον ποσοτικό προσδιορισμό και τον χαρακτηρισμό της οργανικής ύλης που απελευθερώνεται από τα πλαστικά και τις επιπτώσεις της στα θαλάσσια μικρόβια.
* Χαρακτηρισμός διαλυμένου οργανικού υλικού που εκλύεται από πλαστικά σε θαλασσινό νερό και η επίδρασή του στα θαλάσσια μικρόβια.

Trends 2021: Sustainability και ωκεανοί στο προσκήνιο
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τα brands, μέσα από τις αντηλιακές τους σειρές, ενισχύουν το οικολογικό τους προφίλ: ανανεώνουν τις συνθέσεις και υφές των προϊόντων τους χωρίς συστατικά επιβλαβή για τα κοράλλια και τους θαλάσσιους οργανισμούς, κάνουν συνεργασίες με μεγάλες και μικρές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών, και οργανώνουν μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης για την σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Πέραν του εξειδικευμένου ενδιαφέροντος για το θαλάσσιο περιβάλλον, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και άλλες πρακτικές, οι οποίες, χρόνο με τον χρόνο, κερδίζουν έδαφος, τόσο στην αγορά των αντηλιακών, όσο και των beauty προϊόντων γενικότερα.

Κάποια από τα αναδυόμενα trends στην βιομηχανία της ομορφιάς είναι τα ακόλουθα:
● Επαναπληρούμενες συσκευασίες (προϊόντα που διαθέτουν
ανταλλακτικό)
● Μινιμαλιστικές συσκευασίες, συχνά χωρίς κουτιά ή χαρτί
● Χρήση εναλλακτικών/οργανικών συστατικών
(waste upcycling)
● Χρήση φυσικών/τοπικών προϊόντων (μείωση της μετακίνησης,
άρα μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τελικού προϊόντος)
● Φόρμουλες waterfree, ή συνθέσεις που κάνουν οικονομία
στην χρήση νερού.

VIEWPOINT
Μαρία Μπερτζέμη, Assistant Brand Manager, Korres
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι για εμάς αξιακή επιλογή»
«Με αφετηρία το πανέμορφο βαθύ μπλε των Ελληνικών θαλασσών, η Korres εστιάζει στη βελτίωση της υγείας του πολύτιμου οικοσυστήματος του Αιγαίου, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με αφορμή τη νέα αντηλιακή σειρά, η Korres συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο την προστασία των θαλασσών και τη στήριξη του εγχειρήματος επαναφύτευσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στο Αιγαίο. Αυτά τα «δάση» έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλασσών, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στον πλήρη κύκλο αξιακών επιλογών της μάρκας: από τη φύση στην επιδερμίδα και ξανά πίσω. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει 6 Labs: Soil Lab, Extraction Lab, Molecular Lab, Formulation Lab, Design Lab και η πιο πρόσφατη προσθήκη – το Recycle Lab. Στον πυρήνα, το δίκτυο ηθικών συνεργασιών με Έλληνες καλλιεργητές, η zero-waste εκχύλιση των βοτάνων, η εμμονή με την επιστημονική έρευνα που αποκαλύπτει τα βιολογικά μονοπάτια

VIEWPOINT
Μαρία Ευαγγελοπούλου, Brand Manager, Thank You Farmer
«Το Clean Beauty ήρθε για να μείνει»
Οι καταναλωτές σήμερα αναζητούν τον πιο δύσκολο συνδυασμό: clean beauty και, ταυτόχρονα, πολύ ελαφριές υφές. Επιπλέον, δείχνουν σημαντικό awareness στα θέματα που αφορούν στην προστασία της φύσης, και είναι πολύ πιο ενημερωμένοι από το παρελθόν και ξέρουν πως η ρύπανση (ειδικά των θαλασσών), δεν προέρχεται μόνο από τα προϊόντα που φοράμε.

Σε μια προσπάθεια να συμβαδίζουν με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το περιβάλλον, τα brands εξελίσσουν διαρκώς τις συνθέσεις τους. Όμως ο καταναλωτικός πυρήνας σήμερα είναι οι Gen Ζ που σύμφωνα με τη Forbes αποτελεί την πιο Sustainable Generation. Οι Gen Ζ αναζητούν προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που δεν χρησιμοποιούν χαρτί για φυλλάδια και promotion, που δεν εστιάζουν μόνο στη σύνθεση των προϊόντων αλλά έχουν μία φιλοσοφία που σέβεται συνολικά το περιβάλλον.

Στη Thank you Farmer είμαστε περήφανοι να λέμε πως δεν εστιάζουμε μόνο σε ένα χαρακτηριστικό για τη προστασία του περιβάλλοντος αλλά επιλέγουμε να συμβαδίζουμε συνολικά με το σημερινό lifestyle των καταναλωτών. Τα προϊόντα συνδυάζουν φυτικές πρώτες ύλες με καινοτομική τεχνολογία και αέρινη σύνθεση, σέβονται τις αξίες τις φύσης και το περιβάλλον, έχουν vegan friendly συνθέσεις ενώ, ειδικά το αντηλιακό, έχει φυσικά φίλτρα που έχουν απομονωθεί από φύκια. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα είναι cruelty free και στοχεύουν στην paperless mentality.

Thank You Farmer
Τα κορεάτικα Thank You Farmer ακολουθούν τις επιταγές του k-beauty, της μεγαλύτερης τάση παγκοσμίως στα καλλυντικά σήμερα. Η μάρκα παρουσιάζει μια σειρά από βραβευμένα αντηλιακά σε μορφή essence, τα οποία ξεχωρίζουν για την μοναδική ανάλαφρη αίσθηση και την καινοτομική υφή τους. Η υφή essence στο αντηλιακό σημαίνει πως το τελικό προϊόν είναι πιο λεπτόρρευστο και από ένα serum, με αποτέλεσμα να κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών καθημερινά και να κατακτά πολλά βραβεία παγκοσμίως.