Συνδυάζοντας καινοτομία με αισθητικό και αισθητηριακό αποτέλεσμα, τα αντηλιακά ευρείας διανομής ισχυροποιούν τη θέση τους στις επιλογές ομορφιάς των καταναλωτών. Ο διπλασιασμός, μάλιστα, των πωλήσεων των αντηλιακών προσώπου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταδεικνύει την ενισχυμένη εμπιστοσύνη τους στα brands ευρείας διανομής.
Της Χαριτωμένης Βόντα

Tα τελευταία 30 χρόνια ακόμα και ο πλέον δύσπιστος έχει πειστεί για την καταστροφική επίδραση της ανεξέλεγκτης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και την ανάγκη που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός -κυρίως το δέρμα- για στοχευμένη προστασία από φάσματα της ακτινοβολίας αυτής. Με άλλα λόγια, κανείς στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τα αντηλιακά έχουν καταστεί μια από τις πιο δυναμικές εμπορικές κατηγορίες για όλα τα κανάλια διανομής, αυξάνοντας το μερίδιό τους χρόνο με τον χρόνο, με το φαρμακείο να παρουσιάζει σταθερά υψηλότερες πωλήσεις στα αντηλιακά για το πρόσωπο. Ωστόσο, οι καινοτομίες, η υψηλή ποιότητα και τα νέα λανσαρίσματα που παρουσιάζουν τα μεγάλα brands της ευρείας διανομής φαίνεται να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη «δύσκολη» κατηγορία του προσώπου.

Τα αντηλιακά σώματος κυριαρχούν
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group και της πλατφόρμας της, eRetail Audit, στο κανάλι των online supermarkets, τα αντηλιακά κινήθηκαν με τριψήφιο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξεως του +195% κατά το 2020, χαμηλότερο όμως από τον ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου (+365%) και η ίδια πορεία συνεχίζεται και κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021. Tα αντηλιακά σώματος αποτέλεσαν το 45% της συνολικής αξίας της κατηγορίας το 2020 και ακολουθούν τα παιδικά αντηλιακά με 23%, τα λάδια μαυρίσματος με 14% και έπειτα τα αντηλιακά προσώπου με 10%, με τα προϊόντα after sun και προστασίας μαλλιών να έπονται. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 ο τζίρος των αντηλιακών κατανέμεται διαφορετικά λόγω της εποχικότητας της κάθε υποκατηγορίας, με τα αντηλιακά προσώπου να φέρνουν το 40% του συνολικού τζίρου και να ακολουθούν τα αντηλιακά σώματος και τα παιδικά με 22% και 21% αντίστοιχα.

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η κατηγορία αντηλιακών που ξεχώρισε στον κλάδο είναι τα αντηλιακά προσώπου, καθώς έχει διπλασιάσει τη συμμετοχή της στο συνολικό τζίρο των αντηλιακών, από 20% το πρώτο τετράμηνο του 2020 σε 40% το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Για το ίδιο διάστημα, η μέση αξία του καλαθιού με αντηλιακά ανέρχεται στα 124 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των αντηλιακών προϊόντων είναι 9 ευρώ. Ήδη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, το 3% της συνολικής αξίας των αντηλιακών προήλθε από νέα λανσαρίσματα ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 12%. Tόσο φέτος όσο και πέρυσι, οι περισσότερες αγορές αντηλιακών στον κλάδο πραγματοποιήθηκαν έπειτα από Direct επισκέψεις των καταναλωτών στα e-shops των retailers και από τα clicks των καταναλωτών σε Google Ads.

Δύσκολη χρονιά σε διεθνές επίπεδο
Πέραν της ελληνικής αγοράς, σε διεθνές επίπεδο, τα αντηλιακά, όπως όλες οι κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τη μετακίνηση, επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία: είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι πωλήσεις των αντηλιακών ευρείας διανομής παρουσίασαν πτώση στις ΗΠΑ (-8,7% σε αξία και -12,3% σε αριθμό τεμαχίων), η οποία αποδίδεται αποκλειστικά στην απαγόρευση των μετακινήσεων και των ταξιδιών κατά το 2020 (πηγή: Information Resources). Ωστόσο, τα σημάδια από την αγορά για το 2021 είναι ήδη αισιόδοξα και οι προβλέψεις θέλουν την κατηγορία να ανακάμπτει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο με την αποκατάσταση των μετακινήσεων και των ταξιδιών.

Συνδυασμός καινοτομίας και αισθητικού αποτελέσματος
Αν και η έρευνα και οι καινοτομίες των εταιρειών είναι διαρκείς, και οδηγούν σε όλο και πιο βελτιωμένα προϊόντα, οι βασικές ανάγκες των καταναλωτών -και ιδιαίτερα των καταναλωτριών- παραμένουν σε γενικές γραμμές ίδιες. «Οι καταναλώτριες αναζητούν λεπτόρρευστες κρέμες καθημερινής περιποίησης που να μην “βαραίνουν” το δέρμα τους αλλά με υψηλούς δείκτες προστασίας, ώστε να ενυδατώνουν την επιδερμίδα και να παρέχουν συγχρόνως προστασία από τις φθορές που δημιουργεί η ηλιακή ακτινοβολία (φωτογήρανση)», εξηγεί η Λίλη Σταμούλη, brand manager της Radiant Professional. Είναι προφανές, λοιπόν, πως η τεχνολογία και οι καινοτομίες οφείλουν να συμβαδίζουν με το αισθητικό-αισθητηριακό αποτέλεσμα που θα κάνει πιο εύκολη την ζωή των καταναλωτριών. Στο πλαίσιο αυτό, οι αντηλιακές κρέμες με χρώμα είναι σταθερά δημοφιλείς, ακριβώς επειδή δίνουν υγιή όψη στο πρόσωπο χωρίς τη χρήση foundation, το οποίο πολλές γυναίκες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, διευκρινίζει η Λίλη Σταμούλη.

Viewpoint
Λίλη Σταμούλη, Brand Manager, Radiant professional make up: “Αναλαμβάνουμε ενεργό ρόλο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος”
Η Radiant Professional είναι ένα από τα brands που αποφάσισε να αναλάβει ενεργό ρόλο στο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, βελτιώνοντας τις συνθέσεις των προϊόντων της προς αυτήν την κατεύθυνση: σε επίπεδο σύνθεσης, λοιπόν, χρησιμοποιούμε αντηλιακά φίλτρα που προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικά τα κοράλλια. Η απόφασή μας να στραφούμε στην συγκεκριμένη πτυχή του θέματος είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, εφόσον γνωρίζουμε ότι τα κοράλλια ότι είναι ο πιο ευαίσθητος θαλάσσιος οργανισμός και παράλληλα θεμελιώδους σημασίας για την υγεία των ωκεανών: η επιλογή μας δείχνει την σημασία που δίνει το brand στο οικολογικό του αποτύπωμα. Ενισχύοντας περαιτέρω την δέσμευσή μας, στα προϊόντα μας υπάρχει το σήμα «Skin Protect Ocean Respect with EcoSun Pass», το διεθνές σήμα πιστοποίησης αντηλιακών φίλτρων που σέβονται τα κοράλλια, ώστε να είναι ξεκάθαρη η θέση και η δέσμευση του brand στα μάτια της καταναλώτριας.

 

ΝΕΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ

Carroten
Το portfolio του brand ενισχύθηκε την περασμένη χρονιά με τα προϊόντα της σειράς Coconut Dreams, με προηγμένο σύστημα Infinite Tan System: Carrot + Coconut Oil, που επιταχύνει το μαύρισμα, προσφέροντας βαθύ και λαμπερό χρώμα στην επιδερμίδα. Φέτος, η σειρά υποδέχεται δύο ακόμα προϊόντα, τα Suncare Dry Mist SPF 30 & SPF 50, τα οποία στοχεύουν περισσότερο στην προστασία της επιδερμίδας. Εμπλουτισμένα με το προηγμένο σύστημα Superdry, τα δύο νέα αντηλιακά προφέρουν άμεση απορρόφηση, χωρίς λιπαρότητα, μειώνουν άμεσα την θερμοκρασία έως 2°C, και αφήνουν στην επιδερμίδα μια αναζωογονητική αίσθηση δροσιάς. Επίσης, το 360° σύστημα ψεκασμού παρέχει εύκολη εφαρμογή υπό κάθε κλίση.

Νivea
To brand προχώρησε σε ανανέωση σύνθεσης για το σύνολο της σειράς Νivea Sun Protect & Moisture, η οποία περιέχει 8 κωδικούς. Συγκεκριμένα, η νέα, ανθεκτική στο νερό σύνθεση προσφέρει άμεση προστασία από τις UVA και UVB ακτινοβολίες, κατά των ηλιακών εγκαυμάτων και της πρόωρης γήρανσης και ενυδάτωση στην επιδερμίδα που διαρκεί για 48 ώρες. Επιπλέον, λειτουργεί σε ισορροπία με το μικροβίωμα (φυσικό αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας) και έχει σύνθεση 75% βιοδιασπώμενη που σέβεται τη θάλασσα (δεν περιέχει UV φίλτρα Octinoxate, Oxybenzone, Octocrylene και είναι χωρίς microplastic). Επίσης, στη σειρά Nivea Kids Protect & Play προστίθεται ένα νέο προϊόν, ένα πρακτικό Rol-on με SPF 50, με την ίδια, υψηλής προστασίας και διπλά αδιάβροχη σύνθεση (η σειρά διαθέτει πέντε ακόμα αντηλιακά).

Τέλος, κυκλοφορούν κανονικά και τα πέντε προϊόντα της σειράς Nivea Sun UV Face για κάθε ανάγκη του προσώπου: Anti-Age Q10 SPF 50 (προστασία ευρέως φάσματος έναντι σε κάθε τύπο ακτινοβολίας), Κρέμα ΒΒ SPF 30 (ομοιόμορφος τόνος στην επιδερμίδα, Ultra-Spectrum Protection, ενυδατική σύνθεση, ιδανική για καθημερινή χρήση), 2 Κρέμες Mat Look SPF 30 & 50 (ελαφριά και ειδική για ματ αποτέλεσμα, απορροφά τη λιπαρότητα της επιδερμίδας) και Κρέμα για ευαίσθητες επιδερμίδες SPF 50 (χωρίς άρωμα, οφθαλμολογικά εγκεκριμένη, κατάλληλη για πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, ακόμα και για το περίγραμμα των ματιών).

Radiant Professional
Η Radiant φέτος λανσάρει τη νέα σειρά αντηλιακών προσώπου Sun Defense Fluid Moisturizing Creams SPF 30 & SPF 50 με χρώμα και χωρίς (4 κωδικοί συνολικά). Η φόρμουλα των νέων αντηλιακών του brand είναι εμπλουτισμένη με Υαλουρονικό Οξύ βιοτεχνολογικής προέλευσης και ειδικά φωτοσταθερά αντηλιακά φίλτρα ευρέος φάσματος που προστατεύουν από την UV ακτινοβολία και παρέχουν βιοπροστασία από την πρόωρη δερματική γήρανση που προκαλεί η UV και IR ακτινοβολία, ενώ παράλληλα, σέβονται το περιβάλλον. H σειρά αντηλιακών προϊόντων της Radiant συμπληρώνεται από τη δημοφιλή Photo Ageing Protection Compact Powder SPF 30.