Μπορεί η ανάκαμψη που κατέγραφε ο κλάδος καλλυντικών τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο πωλήσεων, να μην συνεχίστηκε το 2020, όπως αναμενόταν – λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία – εντούτοις τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ) δείχνουν ότι ο κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα παρά τις δυσκολίες. Στο «Skincare» το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων Ειδικότερα, το σύνολο των πωλήσεων στον κλάδο καλλυντικών το 2020 διαμορφώθηκε στα 809,6 εκατ. ευρώ, από 889,6 εκατ. ευρώ το 2019 καταγράφοντας πτώση 9%, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες, την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα επέδειξε ο τομέας των ειδών προσωπικής περιποίησης (Toiletries) o οποίος κατέγραψε πτώση 5% και διαμορφώθηκε στα 195,8 εκατ. ευρώ, από 206,1 εκατ. ευρώ το 2019.

Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις λιανικής του κλάδου καλλυντικών καταγράφει η κατηγορία των προϊόντων μακιγιάζ (Decorative Cosmetics), η οποία υποχώρησε κατά 33%, στα 59,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η κατηγορία αρωμάτων με αρκετά μικρότερη πτώση των πωλήσεων (10%) στα 72,3 εκατ. ευρώ. Μικρότερος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας στις πωλήσεις της κατηγορίας skincare, οι οποίες υποχώρησαν κατά 6,5% στα 276,5 εκατ. καθώς και στην κατηγορία Hair Care με πτώση 6% 205,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ, τα οποία αποστέλλει και στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Καλλυντικών Cosmetics Europe, το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών πωλήσεων του κλάδου καλλυντικών εξακολουθεί να κατέχει το Skincare (34,2%) και ακολουθούν το Haircair και το Toiletries με ποσοστά 25,4% και 24,2% αντίστοιχα.

«Ανθεκτικότητα παρά την απαγόρευση στο φυσικό δίκτυο», λέει ο ΠΣΒΑΚ

Ο κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, Πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ, μιλώντας αποκλειστικά στο Fashion Daily, ανέφερε ότι παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, ο κλάδος καλλυντικών αποδείχθηκε ανθεκτικός, τονίζοντας ότι η πτώση των πωλήσεων θα ήταν ακόμα μικρότερη αν δεν είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση η απαγόρευση της πώλησης τους από το φυσικό δίκτυο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Επίσης, ο κ. Γιαρμενίτης ανέφερε ότι στις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του ΠΣΒΑΚ, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.