Στο 16ο Corporate Communication Conference της Boussias, το οποίο έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport, πραγματοποιήθηκε απογευματινό focus-talk με θέμα «PR Approaches for Lifestyle & Luxury Brands. Strategies for high-end Brands». Προσκεκλημένες ήταν η Αρετή Ντάρμα, PR Manager, Louis Vuitton και η Πηνελόπη Ζαούδη, Communications Manager Luxury Cosmetics, Sarantis Group, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Γαλάτεια Λασκαράκη, Chief Content Officer, Marie Claire Greece.

Οι συνομιλήτριες συμφώνησαν ότι το PR του κλάδου πολυτελών ειδών δεν διαφέρει από το PR άλλων κλάδων στο επίπεδο των δεξιοτήτων, των καναλιών και των στόχων. Διαφοροποιείται, όμως, από την ανάγκη για προσοχή στη λεπτομέρεια και από την υποχρέωση υπεύθυνης διαχείρισης της παράδοσης και της κληρονομιάς, ενώ ίσως και να επωφελείται από την ορατότητα των σχετικών brands. Τα προϊόντα πολυτελείας χαρακτηρίζονται από τις έννοιες craftsmanship ή exclusivity, από ιδιαίτερες α’ ύλες και σχεδιασμό, συνεπώς κρίνεται αναγκαίο η επικοινωνία του κλάδου να αντανακλά τις υψηλές αυτές αξίες. Ως προς την επίδραση πανδημίας και ύφεσης σε καταναλωτές και brands, το μεν κοινό επανεκτίμησε την ποιότητα και θέλει να επενδύει σε ισχυρά σήματα, όπως η Louis Vuitton, υποστήριξε η Αρετή Ντάρμα, για να συμπληρώσει ότι όλα όσα συνέβησαν μάς γύρισαν πίσω στον άνθρωπο και ότι οι μεγάλοι οίκοι κινήθηκαν ανθρωποκεντρικά.

Αντίστοιχη στροφή του beauty παρατηρείται προς κατηγορίες κοινού μέχρι πρότινος αφανείς, όπως οι γυναίκες άνω των 50 ετών και η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και προς θέματα όπως η εμμηνόπαυση και η έμφυλη βία, παρατήρησε η Γαλάτεια Λασκαράκη. Αυτό αποδεικνύει ότι η επικοινωνία είναι ζωντανή και ανταποκρίνεται στα τρέχοντα cultural codes, σύμφωνα με την Πηνελόπη Ζαούδη, η οποία προσέθεσε ότι, μετά από χρόνια προβολής συγκεκριμένων προτύπων, ο κλάδος έχει πια την ευθύνη να προωθήσει τη συμπερίληψη και το unstereotyping, καθώς ο κόσμος δεν είναι ομοιογενής. Κλείνοντας, στα θέματα web3 και Gen Ζ που είναι πλέον στο προσκήνιο, η Αρετή Ντάρμα έφερε το παράδειγμα του βιντεοπαιχνιδιού του οίκου, «Louis: The Game», αλλά και τη συνεργασία με τον Virgil Abloh, στο πλαίσιο αλλαγής τακτικής για την προσέλκυση νέων ηλικιών. Τέλος, ως γενική παρέμβαση στο ζήτημα της ψηφιακής δραστηριότητας, η Πηνελόπη Ζαούδη παρότρυνε τις εταιρείες να ποσοτικοποιούν τις πωλήσεις τους και να γνωρίζουν πώς το κλικ οδηγεί στην πώληση.