Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΣΒΑΚ, η εγχώρια βιομηχανία καλλυντικών τους πρώτους 6 μήνες του 2022 διατήρησε την δυναμική της, παρά τα προβλήματα της ενέργειας και του πληθωρισμού. Κινείται με ταχύ ρυθμό, ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες των καταναλωτών και τις νέες τάσεις, ενώ και οι ηγέτιδες εταιρείες προσαρμόζονται στους καιρούς, εκμεταλλευόμενες την παγκόσμια δημοτικότητα των σημάτων τους, αλλά και εξαγοράζοντας ανεξάρτητες μονάδες.

Κινητικότητα στα ψηφιακά μέσα, αλλά και στο ράφι
Παρατηρείται σημαντική δραστηριότητα στα κοινωνικά μέσα, ενώ οι παραδοσιακές αγορές παραμένουν σταθερά στο ράφι με πολλές προσφορές. Τα αντιηλιακά βρίσκονται πολύ νωρίς κοντά στους αγοραστές και τώρα στις τουριστικές αγορές. Μέλημα του συνδέσμου είναι να ανασυνταχθεί το δίκτυο των ινστιτούτων αισθητικής μετά τα lockdowns και την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Τα e-shops αυξάνονται αλματωδώς (15%), αλλά και το δίκτυο ινστιτούτων αισθητικής, έστω και με μικρότερο ρυθμό (3%). Τα καλλυντικά στην ευρεία διανομή με 31% και στα φαρμακεία με 21% έχουν την υψηλότερη κατανάλωση και ακολουθεί η επιλεκτική διανομή με 16%.

Εξαγωγές με ανοδική κίνηση
Οι εξαγωγές ανακάμπτουν, ειδικά προς τις ασιατικές-μεσανατολικές χώρες, όπως οι Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία, Αίγυπτος, ΗΑΕ, μεταξύ άλλων, με τάση να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ του 2021 και να φθάσουν στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ του 2019.

Τζίροι ανά κατηγορία
Οι πωλήσεις των ειδών μακιγιάζ και των αρωμάτων προσπαθούν να ανακάμψουν και να φθάσουν τα επίπεδα του 2019. Για το 2021, τα προϊόντα που συνεισέφεραν περισσότερο στον συνολικό τζίρο σε τιμές χονδρικής είναι:
– η περιποίηση προσώπου με 177,24 εκατ. ευρώ
– η περιποίηση μαλλιών με 171 εκατ. ευρώ
– τα προϊόντα μακιγιάζ με 85,3 εκατ. ευρώ
– τα αρώματα με 61,6 εκατ. ευρώ

Νέες τάσεις και προβλέψεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ, το 2022 ξεκίνησε με τάση προς τα no name προϊόντα, μη υπολογίσιμα ακόμη, αλλά με μεγάλη δυναμική στα αντιηλιακά και στα παιδικά. Οι Έλληνες καταναλωτές δαπανούν περίπου 100 ευρώ ετησίως κατ’ άτομο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται δύσκολο, αλλά ο σύνδεσμος είναι αισιόδοξος ότι η αγορά θα παραμείνει τουλάχιστον στα σημερινά της επίπεδα. Υπό κανονικές συνθήκες, με όλες αυτές τις δραστηριότητες, αναμένεται ανοδική πορεία της τάξεως του 3% φέτος.